tiistai 31. maaliskuuta 2009

Kaleva: Soini pelasti puolueensa


Kaleva:
Soini pelasti puolueensa
31.3.2009


Pääkirjoitus:

Timo Soinin eurovaalipäätös oli yksi kevään tärkeimmistä poliittisista linjauksista Suomessa. Perussuomalaisten johto teki selkeän linjaeron nousussa olevaan maahanmuuttovastaisuuteen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini järjesti viikonlopun poliittisen pommin pyörtämällä sanansa ja ryhtymällä eurovaaliehdokkaaksi. Kristillisdemokraattien kanssa tehdyn vaaliliiton myötä hänellä on hyvät mahdollisuudet päästä läpi.

Se ei kuitenkaan ole Soinin käännöksen tärkein seuraus. Tällä tempulla hän nimittäin joko painostuksen edessä tai oman harkintansa myötä pelasti puolueensa muuttumasta joksikin muuksi. Seurauksena saattaa olla kannatuksen notkahdus, mutta pohjimmiltaan kyse oli nyt siitä, kuuluvatko suomalaisen populismin kasvot Timo Soinille vai Jussi Halla-aholle.

Monessa maassa poliittinen populismi yhdistyy vahvaan maahanmuuttovastaisuuteen. Suomesta on ollut toisin, mutta kunnallisvaaleista alkaen tilanne on ollut muuttumassa. Soini on ollut perussuomalaisten kiistaton keulakuva, mutta taustalla on noussut helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho, joka ratsastaa juuri näillä teemoilla. Hän on saanut oman selkeän kannattajajoukkonsa.

Juuri ennen puolueen eurovaalipäätöstä Halla-aho sai nettikirjoittelustaan syytteen uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Mies itse pitää ajoitusta poliittisena, ja niin taitavat pitää hänen kannattajansakin. Jo tätä ennen oli aloitettu nimienkeruu Halla-ahon eurovaaliehdokkuutta varten, perussuomalaisten ulkopuolella.

Juuri nimienkeruu näytti olleen Soinille viimeinen pisara. Kyse ei enää ollut eurovaaleista, vaan koko perussuomalaisen puolueen tulevasta linjasta. Ratkaisullaan hän käytännössä takasi sen, että maahanmuuttovastainen liike ei pysty valtaamaan puoluetta. Se tilanne olisi ollut lähellä, jos Halla-ahosta olisi tullut kärkinimi eurovaaleihin.

Halla-aho saattaa ilmestyä ehdolle omalla listallaan. Sellaista päätöstä ei vielä ole, mutta yllätys se ei olisi. Se tietäisi käytännössä perussuomalaisten repeämistä, mutta ilman omaa ehdokasta maahanmuuttovastainen liike ei saa vaaleissa ääntään kuuluviin.

Tosiasiassa nyt nähtiin Timo Soinin johtama puoluepuhdistus. Perussuomalaiset jatkavat juurillaan vahvan EU-kriittisenä oppositioliikkeenä, joka herkästi kritisoi muitakin suomalaisen yhteiskunnan ilmiöitä, maahanmuuttopolitiikka niiden joukossa. Mutta jos puolueeseen voitaisiin lyödä rasistinen leima, se käytännössä eristäisi perussuomalaiset pysyvästi hyvästä kannatuksesta huolimatta.

Nyt kehäkettu Soini voitti erän ja vanha vennamolainen ydin pysyy ennallaan. Sillä on merkitystä koko suomalaiselle puoluekentälle, sillä perussuomalaisten ulkopuolella erillinen maahanmuuttovastainen liike jää väistämättä vain marginaalitekijäksi. Samalla tosin vieraantui joukko puolueen uusia kannattajia, jotka nyt miettivät, mihin ryhtyvät.

Ainakin vasemmistoliiton, SDP:n ja keskustan suunnasta moitittiin Soinin "takinkääntöä". Todellisuudessa nämä puolueet pelkäävät sitä, että perussuomalaisten ja KD:n vaaliliiton nyt todennäköinen paikka on joltakin muulta pois.

Olisi kuitenkin ollut merkillistä, jos eurovaalilistoilta olisi kokonaan puuttunut uskottava EU-kriittinen vaihtoehto. Niillä vesillä ääniä haravoineet Esko Seppänen ja Paavo Väyrynen eivät enää ole mukana. Soini muuttaa tämän tilanteen - mutta perussuomalaisten oloista kertoo paljon se, että yksi ja sama mies joutuu olemaan keulakuvana aivan joka paikassa.