tiistai 17. maaliskuuta 2009

Kansan Uutiset: Avoin rasismi lisääntynyt


Kansan Uutiset:
Avoin rasismi lisääntynyt
17.3.2009

SPR:n tiedote:
Rasistisia mielipiteitä ilmaistaan nykyään avoimesti
16.3.2009


Punainen Risti ilmaisi huolensa muuttuneesta yhteiskunnallisesta asenneilmapiiristä rasisminvastaisen viikon (16.–22.3) alkajaisiksi.

– Viimeaikainen yhteiskunnallinen muutos näkyy erityisesti siinä, että kynnys rasististen näkemysten ilmaisemiseen on madaltunut, sanoo tutkija Leena Suurpää.

Suurpää on tutkinut rasismin ilmenemistä nuorten arjessa ja tekee parhaillaan tutkimusta Punaisen Ristin monikulttuurisesta ja rasisminvastaisesta toiminnasta.

– Nettimaailma tarjoaa ihmisille uudenlaisen ympäristön mielipiteiden ilmaisuun. Nettiä voi kutsua nuorten keskeiseksi kasvamisen ympäristöksi ja ajanviettopaikaksi, nykyajan ”kaduksi”. Kaduillakin väkivaltaan puututaan ja rikollisesta toiminnasta seuraa rangaistus, joten miksei netissäkin, Suurpää jatkaa.

– Netissä on suuria selvästi rasistisia keskusteluryhmiä. Ihmiset ovat unohtaneet, että rasismi on rikos, sanoo Punaisen Ristin monikulttuurisuustyön suunnittelija Marisel Soto Godoy.

Punainen risti myöntää, että maahanmuutto on kysymys, johon kaikki ottavat kantaa ja joka jakaa ihmisiä.

– Erityisesti nuorille on tärkeää kuulua johonkin ryhmään. Suhtautuminen maahanmuuttajiin ja monikulttuurisuuteen on monien nuorisotutkimusten mukaan todettu yhdeksi keskeiseksi ryhmäjakoja aiheuttavaksi tekijäksi tämän päivän nuorisokulttuureissa. Kuuluakseen tiettyyn ryhmään, pitää suhtautua esimerkiksi omien arkiympäristöjen monikulttuurisuuteen ryhmän edellyttämällä tavalla, sanoo Suurpää.

Punainen Risti järjestää eri puolilla Suomea koulutusta maahanmuuttajien tukihenkilöinä toimiville vapaaehtoisille. Punaisella Ristillä on maahanmuuttajille tarkoitettuja kieli- ja kulttuuriryhmiä, leirejä ja lasten läksyjenlukupiirejä.

Tällä viikolla kouluissa ja kaduilla voi nähdä Punaisen Ristin punaisia ongelmajäteroskiksia. Vapaaehtoiset pyytävät ihmisiä kirjoittamaan paperille ennakkoluuloja, joista he ovat valmiita luopumaan. Ennakkoluulot heitetään ongelmajäteroskikseen. Niitä ei lueta. Ne tuhotaan.