torstai 12. maaliskuuta 2009

HS: Osa asukkaista vastustaa tiukasti vastaanottokeskusta Marttahotelliin


Helsingin Sanomat:
Osa asukkaista vastustaa tiukasti vastaanottokeskusta Marttahotelliin
12.3.2009


Osa Uudenmaankadun asukkaista taistelee viimeiseen asti, jotta Marttahotellia ei muutettaisi pakolaisten vastaanottokeskukseksi. Helsingin sosiaalilautakunta päättää tänään, perustetaanko pakolaisille vastaanottokeskukset Martta-hotelliin ja hotelli Fennoon Kalliossa.

Uudenmaankatu 19–21:n hallitukseen kuuluva Heli Laumola sanoo, että Marttojen keskusliitto ei olisi edes saanut myydä taloa eikä tonttia eteenpäin.

Syynä on kiinteistön entisen omistajan, koulunjohtajan ja kansanedustajan Auli Nissisen testamentti, jonka mukaan "Marttaliitto ei ole oikeutettu myymään kiinteistöä", vaan taloa on käytettävä "liiton tarkoitusperiä vastaavaan toimintaan".

Jos liitto lopettaa toimintansa, talo olisi pitänyt luovuttaa jollekin naisjohtoiselle yhdistykselle tai liitolle.

Marttaliitto myi kiinteistön Foyer Oy:lle viime keväänä. Liiton toiminnanjohtajan Merja Meraston mukaan asiassa ei ole mitään epäselvää. Puinen talo, johon testamentti kohdistuu, purettiin jo 1950-luvulla. Asia tarkistettiin lakimiehillä.

Asukkaita hiertää myös tontin AK-kaavamerkintä, joka ei heidän mielestään mahdollista pakolaisten vastaanottoa.

Sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä toteaa, että rakennuslupa on mahdollistanut hotellin, joten se mahdollistaa vastaanottokeskuksenkin. "Se on kuitenkin majoitustoimintaa."

Helsingin virkamiehet päättivät keskiviikkona, että Martta-hotellista solmitaan väliaikainen vuokrasopimus ensi viikosta alkaen.

Väliaikainen vuokrasopimus mahdollistaa sen, että talossa päästään toimiin ensi viikolla. Pakolaiset pääsisivät taloon toukokuussa.

Syynä kiireeseen on sopimus, jonka Helsinki helmikuussa solmi valtion kanssa vastaanottokeskusten paikkojen lisäämisestä.

Tavoitteena on, että lautakunta tänään hyväksyisi hankkeet.

"Varsinkin kun asia on ollut kohtuullisen kiistanalainen, demokratiaan kuuluu se, että asiaa olisi käsitelty ensin lautakunnassa", kaupunginhallituksen edustajana sosiaalilautakunnassa istuva Laura Räty (kok) kummastelee virkamiesten eilistä päätöstä.

Jarmo Räihän mukaan virkamiesten tekemä vuokrauspäätös astuu voimaan vasta, kun lautakunta sen hyväksyy. Varsinainen vuokrasopimus astuisi voimaan 7. toukokuuta ja jatkuisi kymmenen vuotta.

Tiloista maksetaan Foyer Oy:lle pääoma- ja hoitovastikevuokraa kuukausittain reilut 70 000 euroa plus arvonlisävero. Vuosittain vuokriin uppoaa reilut miljoona euroa.

Laumolan mukaan keskustakiinteistön kustannukset ovat turhan kovat. Hänen mielestään pääkaupunkiseudun reunamilta löytyy vanhoja toimistotaloja, jotka voidaan halvalla muuttaa vastaanottokeskuksiksi.

Asukkaiden vastustuksen taustalla on huoli asuntojen arvon laskemisesta ja rauhattomuudesta, Laumola kertoo.

"Arvioni on, ettei vastaanottokeskuksista ole tuollaista haittaa", Räihä rauhoittelee.