tiistai 24. maaliskuuta 2009

HS: Humaania elvytystä


Helsingin Sanomat:
Humaania elvytystä
24.3.2009


Perttu Kauppinen

Monet talousahdingossa rypevät kunnat ovat entisten imperialistien tavoin keksineet lähteä hyvinvointinsa pönkittämiseksi Aasiaan ja Afrikkaan.

Ennusteiden mukaan turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa niin, että tänä vuonna Suomeen on perustettava kymmeniä vastaanottokeskuksia. Uusien keskusten perustaminen houkuttelee vähäväkisiä kuntia, sillä pienikin keskus työllistää parikymmentä ihmistä ja parikymmentä työssäkäyvää ihmistä tuo verotuloja.

Sekään ei haittaa, että vastaanotto on aika kallista lystiä. Elinkeinoelämä piristyy aina Kontiolahdelta Siikajoelle, kun kulut kuitataan valtion kukkarosta.

Turvapaikanhakijoiden vastaanottamista voi perustella monella viisaalla tavalla, mutta verotulot ja elinkeinoelämän vilkastuttaminen on puusilmäinen perustelu.

Humanitaarisen elvytyksen mielekkyyttä voi pohtia vertaamalla sen kustannuksia kuntalaisten maksamiin valtion veroihin. Esimerkiksi Pudasjärvelle Pohjois-Pohjanmaalle perustettiin viime syksynä 40 alaikäiselle tarkoitettu vastaanottokeskus. Alaikäisen vastaanottokeskuspaikka maksaa 42 600 euroa, joten koko keskuksen kustannukset ovat 1,7 miljoonaa euroa vuodessa.

9 000 asukkaan kunta riemuitsee keskuksen tuoneen 19 työpaikkaa. Ne tulevat siksi kalliiksi, että vastaanotto vie vajaan kolmanneksen pudasjärvisten valtiolle maksamista veroista. Kunnasta kun tilitetään ansio- ja pääomaveroja vain 5,9 miljoonaa euroa vuodessa.

Suunnitelmien mukaan Pudasjärven keskus voidaan kasvattaa yli satapaikkaiseksi. Silloin sen pyörittäminen vie kaikki kuntalaisten maksamat valtion verot.

Toinen tapa pohtia vastaanoton elvyttäviä vaikutuksia voisi olla sen miettiminen, mitä muuta keskusrahoilla voisi tehdä. Sen populistisemmaksi menemättä on turvallista todeta, ettei yksikään kunta valitsisi humanitaarista tapaa elvyttää, jos valinnanvaraa olisi.