tiistai 2. marraskuuta 2010

Iltalehti: HSL myöntää bussinkuljettajien kieliongelman

Iltalehti: HSL myöntää bussinkuljettajien kieliongelman 2.11.2010

Verkkouutiset kertoi eilen, että kielitaidoton Helsingin Bussiliikenteen kuljettaja yritti jättää pyörtyneen koulutytön pysäkille. Yhtiön liikennepäällikkö pahoitteli lehdelle tapahtunutta ja totesi, että kuljettajien kielitaito testataan ja kuljettajien pitää osata Suomea.

Bussifirman henkilöstöjohtaja Jussi Mertanen epäilee, että kuljettaja on mennyt vaikeassa tilanteessa lukkoon. Asiaa ei ole vielä ehditty selvittää kuljettajan kanssa.

- Kun haasteita tulee, kielitaidon tarve korostuu, Mertanen kommentoi Iltalehdelle.

Kielikoulutukseen on kuitenkin panostettu. Sadoille kuljettajille on annettu suomen kielen opetusta.

- Puolentoista vuoden ajan on ollut päivittäin koulutusta kahdella varikolla. Meillä oli kaksi pedagogisesti pätevää opettajaa.

Mertasen mukaan alan trendi on jo viimeiset 10 vuotta ollut se, ettei palvelukseen juuri "kantasuomalaisia" hakeudu, tosin viimeiseen vuoteen ei uusia kuljettajia ole edes palkattu.

Liikennöitsijän työllistävä Helsingin seudun liikenne (HSL) myöntää kieliongelman.

Iltalehti sai käsiinsä palautteen, jonka Helsingin seudun liikenne oli antanut asiakkaalle. Asiakas oli valittanut saamastaan palvelusta bussista ja siitä, ettei kuljettaja ymmärtänyt häntä ollenkaan kieliongelmien vuoksi.

Näin HSL:n asiakaspalvelu vastasi:

"Viime vuosien aikana on työvoimapulasta johtuen jouduttu rekrytoimaan suuria määriä ulkomaalaistaustaisia kuljettajia. Valitettavaa on, että heidän suomenkielentaito ei aina ole riittävä. Liikennöitsijät ovat joutuneet joustamaan kielitaitovaatimuksesta. Vaihtoehtona olisi valitettavasti se, että jouduttaisiin jättämään vuoroja ajamatta kuljettajapulan takia. Uusista kuljettajista vain noin kymmenen prosenttia on suomalaisia."