perjantai 12. marraskuuta 2010

Suomenmaa: Maahanmuuttajat janoavat yhteiskuntatietoa

Suomenmaa: Maahanmuuttajat janoavat yhteiskuntatietoa 12.11.2010

Maahanmuuttajilla on halu tietää Suomen yhteiskunnallisista oloista, osoitti torstai-iltana Kouvolassa järjestetty maahanmuuttajien koulutustapahtuma.

Keskustelua herättivät erityisesti uskonto, tasa-arvo ja naisten osallistuminen yhteiskuntaelämään.

Maahanmuuttajaillan järjestivät Kouvolan maahanmuuttotoimisto ja kuuden puolueen naisjärjestöt.

Suomen kansalaisten oikeuksia, velvollisuuksia ja vaikuttamismahdollisuuksia esitteli projektipäällikkö Heli Mäki Helsingin yliopiston Kouvolassa toimivasta Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmeniasta.

– Suomessa vakituisesti asuva 18 vuotta täyttänyt ulkomaalainen voi äänestää kunnallisvaaleissa. Vaaleissa äänestämällä voi vaikuttaa, Heli Mäki muistutti tulevia vuoden 2012 kunnallisvaaleja ajatellen.

Hän suositti maahanmuuttajille kansalaistoimintaan osallistumista.

– Kansalaistoiminnassa ihmiset tekevät yhdessä heille tärkeitä asioita. Suomessa on kaikkiaan 130 000 yhdistystä. Poliittiset puolueet ovat myös kansalaisille avoinna olevia yhdistyksiä, Mäki kertoi.

Mäen mukaan maahanmuuttajien kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin on näkynyt myös Palmeniassa, jossa hän on opettanut yhteiskuntatietoutta maahanmuuttajille.

Keskustanaisille tärkeiksi asioiksi luonnehtivat kansanedustajaehdokas Liisa Länsmans ja keskustanaisten Kymenlaakson piirin toiminnanjohtaja Nora Sipilä samapalkkaisuuden, perheväkivallan ehkäisyn ja rasismiin puuttumisen. Tavoitteena on tasa-arvoisempi ja välittävämpi Suomi.

Kouvolan iltaan osallistui maahanmuuttajia Somaliasta ja Irakista. Heille tulkattiin illan puheet somaliksi, arabiaksi ja kurdiksi.

– Kouvolan maahanmuuttajat edustavat kaikkiaan yli 80 eri kansallisuutta, kertoi Kouvolan maahanmuutokoordinaattori Satu Kurri.

Keskustanaisten toiminnanjohtajan Nora Sipilän mukaan maahanmuuttajat ovat varsin tärkeä ryhmä tulevissa kunnallisvaaleissa.

Heitä tarvitaan sekä ehdokkaiksi ja äänestäjiksi, jotta yhteiskuntaa voitaisiin kehittää tasa-arvoisemmaksi maahanmuuttajillekin.