YLE Uutiset: Suomen ekumeeninen neuvosto vaatii "mummopykälän" muuttamista 3.11.2010
Suomen ekumeeninen neuvosto suomii ulkomaalaislain tulkitsijoita. Maahanmuuttoviranomaisten päätökset ovat olleet lainmukaisia, mutta neuvoston mielestä lakia on muutettava, jos se johtaa esimerkiksi paljon esillä olleisiin isoäitien käännyttämisiin.
Maahanmuuttopoliittinen ministeriryhmä päätti lokakuun lopulla, ettei ulkomaalaislakiin tehdä "mummopykälää" eli muun omaisen oleskelulupaehdot eivät muutu.
- Jos vain välitön kuolemanuhka estää Suomen kansalaisen vanhemman käännyttämisen, on turha puhua inhimillisistä tekijöistä, jotka laki antaa ottaa huomioon, huomauttaa Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Heikki Huttunen.
Ekumeeninen neuvosto selvitti täysi-ikäisten Suomen kansalaisten vanhempien edellytyksiä saada oleskelulupa. Selvityksessä tutkittiin lainsäädäntöä ja sen soveltamista korkeimmassa hallinto-oikeudessa vuosina 2002–2008.
Vuodesta 2006 KHO on tulkinnut vanhempien täyden riippuvuuden lapsistaan erittäin tiukasti: Se ei ole pitänyt oleskelulupaa hakeneita vanhempia täysin riippuvaisina sukulaisistaan, vaikka lupaa hakeneet ihmiset ovat tarvinneet apua päivittäin.
- Perheet, joita nämä päätökset satuttavat, ovat osa Suomen yhteiskuntaa. Esivalta käännyttää suomalaisten lasten isovanhempia. On häpeällistä, jos vaalien lähestyessä maahanmuuttopolitiikkaa tehdään flirttailemalla maahanmuuttovastaisuuden kanssa, Huttunen sanoo.
Korkein hallinto-oikeus hylkäsi maaliskuussa venäläisenä ja egyptiläisenä isoäitinä tunnettujen Irina Antonovan ja Eveline Fadayelin oleskelulupaa ja käännytystä koskeneet valitukset.
Molemmista valitettiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Se kielsi väliaikaismääräyksellä isoäitien käännyttämisen Suomesta. Sittemmin Antonova muutti palvelukotiin Pietarin lähelle. Fadayel on edelleen Suomessa.
_________________________________________
Helsingin Sanomat: Selvitys: KHO myöntää iäkkäälle oleskeluluvan vain äärihädässä
Korkein hallinto-oikeus (KHO) myöntää vanhuksille oleskeluluvan sukulaissuhteen perusteella vain painavin perustein, käy ilmi Suomen ekumeenisen neuvoston (SEN) teettämästä selvityksestä.
Selvityksen mukaan vuodesta 2006 lähtien KHO ei ole pitänyt oleskelulupaa hakeneita iäkkäitä vanhempia täysin riippuvaisina sukulaisistaan, vaikka lupaa hakeneet henkilöt ovat tarvinneet hoitoa sairauksiinsa ja apua jokapäiväisessä elämässään.
Selvityksessä tarkasteltiin seitsemää tapausta, jossa Suomen kansalaisen iäkkään vanhemman oleskelulupahakemus on ollut KHO:n käsiteltävänä vuosina 2002–2008.
KHO myönsi oleskeluluvan yhdessä tapauksessa vuonna 2007. Tuolloin perusteluina oli muun muassa se, että 84-vuotiaan hakijan terveydentila oli niin heikko, ettei hän voinut palata kotimaahansa edes saatettuna.
Kirkkojen yhteistyöelimen SEN:n pääsihteerin Heikki Huttusen mukaan nykyinen oleskelulupia koskeva lainsäädäntö on ongelmallinen.
"Mikäli vain välitön kuolemanuhka estää iäkkään vanhemman karkotuksen, on turha puhua inhimillisistä tekijöistä, jotka laki antaa ottaa huomioon. Maahanmuuttoviranomaisten päätökset ovat olleet lainmukaisia, mutta jos laki johtaa tällaisiin tuloksiin, sitä pitää muuttaa", hän vaatii tiedotteessa.
KHO hylkäsi maaliskuussa kahden iäkkään ulkomaalaisen naisen oleskelulupia koskevat valituslupahakemukset.
Venäläisen Irina Antonovan ja egyptiläisen Eveline Fadayelin tapauksista on valitettu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, joka on väliaikaismääräyksellä kieltänyt heidän käännyttämisensä Suomesta.
SEN:n tilaaman selvityksen mukaan hakijan mahdollisuus saada hoitoa kotimaassaan on vahvistanut kielteisiä päätöksiä oleskelulupahakemuksiin sen jälkeen, kun ulkomaalaislaki uudistettiin vuonna 2004.
Selvityksen on tehnyt Helsingin yliopiston Erik Castrén -instituutin tutkija Ilona Nieminen.