keskiviikko 3. elokuuta 2011

A-studio: Nouseeko vihapuhe myös Suomessa?

A-studio: Nouseeko vihapuhe myös Suomessa? (video) 3.8.2011

Studiotoimittaja Joonas Turunen
Jatkamme vielä Norjan tapahtumien jälkipyykkiä. Keskustelu on kääntynyt Suomen sisäisiin kysymyksiin. Mitä kaikkea yhteiskunnan pinnan alla mahtaa kuplia? Tätä ja ensi vuoden presidentinvaaleja kommentoi vihreiden Pekka Haavisto. (..) Aloitamme kotimaasta, jossa kovenevat poliittiset puheet aiheuttavat hämmennystä.

[mielenosoittajia huutamassa "me emme vaikene" eduskuntatalon edessä, näkyvissä muun muassa vasemmistonuorten banderolli]

Toimittaja Matti Virtanen
Helsingissä muistettiin sunnuntaina Norjan terrorin uhreja mielenosoituksessa, jonka tunnuksena oli "hiljaisuuden rikkomisen päivä". Vastustajan nimeä ei sanota ääneen, mutta kenellekään ei jää epäselväksi, että mielenosoituksen kohteena ovat perussuomalaiset ja etenkin heidän maahanmuuttokriittinen pääideologinsa Jussi Halla-aho. Häntä on epäilty vihapuheen levittäjäksi.

[Tampereen yliopiston piha]

Toimittaja
Tapaamme tamperelaisen sotahistorioitsijan Jussi Jalosen. Hän on ensimmäisten joukossa kiinnittänyt huomiota suomalaisten maahanmuuttokriitikoiden asemaan niin sanotussa vasta-jihadistien verkostossa. Mutta aloitetaan historiasta. Vihapuhe ei ole suomalaisessa politiikassa mikään uusi ilmiö.

[Mannerheim-patsaan edusta Tampereella]

Sotahistorioitsija Jussi Jalonen, Tampereen yliopisto
Oikeastaan ensimmäiset eduskuntavaalit tässä maassa kun järjestettiin, niin ne oli erittäin voimakkaasti vihapuheen syövyttämät. Sosiaalidemokraattisia kansanedustajia saatettiin haukkua prostituoiduiksi, vanhasuomalaisia kansanedustajaehdokkaita vastaavasti Kammion mielisairaalan asukeiksi. Se on näkynyt poliittisessa retoriikassa hyvin kovana. Hetkittäin se on sitten purkautunut eri tavoilla, sisällissodassa, Mäntsälän kapinassa. Sodankäynti ja sodan sytyttäminen edellyttää aina propagandaa.

[kuvia Jussi Halla-ahon Scripta-blogista ja Gates of Vienna -sivustosta]

Toimittaja
Vihakirjoittelun uusin aalto on noussut internetissä aivan viime vuosina. Suomessa sen esimerkiksi on usein nostettu Halla-ahon Scripta-blogi ja siihen liittyvä Homma-foorumi.

Jussi Jalonen
Käytetään tällaista aika lailla leimaavaa, iskevää kieltä. Saatetaan puhua vaikkapa sosiaalidemokraateista niljakkaina matelijoina. Politiikassa se näkyy yleisemminkin siinä, että viitataan jatkuvasti johonkin vihervasemmistoon, suvaitsevaistoon tällaisena jonkinlaisena fanaattisena, räikeänä, keinoja kaihtamattomana vihollisena, joka ehkä ylläpitää jonkinlaista salaliittoa. Selkeimmin se toki näkyy tässä tietynlaisessa vihamielisyydessä islaminuskoa kohtaan ja muslimeita kohtaan.

[kuvaa mielenosoituksesta]

Toimittaja
Vastajihadistien verkostosta ei Suomessa juurikaan keskusteltu ennen Norjan tapahtumia. Yhtäkkia Halla-aho on kuitenkin nostettu keskustelun silmätikuksi ja häntä on vaadittu jopa eroamaan eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta.

Kansanedustaja Jussi Halla-aho, PS (A-studio 25.7.2011)
Ennen kuin ruumiit ovat ehtineet jäähtyä, niin täällä suomessakin erinäiset tahot alkavat käyttää tämän teon uhreja keppihevosinaan ja ratsastamaan heillä omaa agendaansa ajaakseen, ja tämä on minusta kauhistuttavaa.

[kuvaa mielenosoituksesta, Kallion vasemmisto -banderolli]

Jussi Jalonen
Tässä hänen kielenkäytössänsä on syytä korostaa, että siinä on hyvin vähän mitään omaperäistä. Hän on aika lailla plagioinut tämän ilmaisun nimenomaan näistä ulkomaisista islam-vihamielisistä blogeista. Hän on jopa viitannut niihin suoraan. Eli kyseessä on enemmänkin sellainen aatemaailma, jossa hän ei niinkään ole ollut minään tuottavana osapuolena, vaan jota hän kanavoi Suomessa.

[kuvaa Jihad Watch -sivuista, The Brussels Journal -sivuista, Gates of Vienna -sivuista]

Toimittaja
Keitä sitten ovat nämä vasta-jihadistit, joita suomalaiset islam-kriitikot myötäilevät?

Jussi Jalonen
Tämä Gates of Vienna -blogin ylläpitäjä, joka käyttää nimimerkkiä Baron Bodissey, on aika lailla tyyppiesimerkki. He käytännössä katsoen vihaavat [naurahtaa] muslimeita ja vastustavat islamia aivan kokonaisuudessaan, hyvinkin räikeällä tavalla. Taustat on hyvin erilaiset. Esimerkiksi Robert Spencer, joka on kirjoittanut tämän Suomessakin myytävän Totuus Muhammedista -kirjan. Hänhän on poliittiselta taustaltaan käsittääkseni entinen maolainen, mikä on aika kiinnostavaa [naurahtaa]. Toinen tällainen merkittävä bloggari, Pamela Geller, hän on hieman...kauniisti tätä ei voi sanoa, hän on hieman alkoholisoitunut nainen, jolla on aivan liian paljon aikaa ja rahaa käyttää tällaiseen vihan puskemiseen verkkoon.

[kuvaa Norjan eduskunnan muistotilaisuudesta]

Toimittaja
Norjan pääministeri Jens Stoltenberg toivoo entistä avoimempaa keskustelua ja suvaitsevaisuutta. Menneitä ei hänen mielestään ole syytä kaivella.

Jens Stoltenberg, Norjan pääministeri
Pyydän,ettemme aloittaisi noitavainoa ihmisten lausuntoja kohtaan.

Jussi Jalonen
Olen Stoltenbergin kanssa samaa miltä siitä, että missään nimessä ei saa leimata mitään tiettyä puoluetta. Perussuomalaiset ovat olleet hyvin huolissaan siitä tällä hetkellä, että tätä käytettäisiin sisäpoliittisena lyömäaseena heitä vastaan. Se on ymmärrettävää puoluesolidaarisuutta, ymmärrettävää huolta. Näin ei saakaan tehdä.

[kuvaa mielenosoituksesta]

Toimittaja
Sotahistorioitsija Jalonen harrastaa itse ammuntaa, eikä usko aselakien tiukentamisen olevan tässä tilanteessa mikään ratkaisu. Myös sananvapauden rajoittaminen olisi virhe.

Jussi Jalonen
Pahin asia mitä voi tapahtua, on se, että kuvitellaan, että asiat voidaan ratkaista jollain hallinnollisella päätöksellä. Se on totta kai suomalaisten helmasynti, että halutaan ulkoistaa vastuu virkamiehille tai poliitikoille sillä tavalla, että säädetään äkkiä joku laki. Olipa kyseessä sitten aselaki tai vaikkapa joku sananvapautta, mielipiteen ilmaisua koskeva laki, niin sen jälkeen kuvitellaan, että tällaisella laastaritoimenpiteellä kaikki on kunnossa. Ei se niin ole. Se mitä pitää oikeasti tapahtua, on se, että asiaa ruoditaan julkisuudessa. Siitä puhutaan, siitä keskustellaan, se käydään normaalisti lävitse. Se on poliittista vastuunottamista.

[studioon]

Studiotoimittaja Joonas Turunen
Kansanedustaja Jussi Halla-aho ilmoitti tänään A-studiolle, ettei hän halua keskustella tästä aiheesta lainkaan. Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto, onko teidän mielestänne Suomessa levitetty vihapuhetta?

Kansanedustaja Pekka Haavisto, Vihr.
Kyllähän vihapuhe on lisääntynyt selvästi. Ei tarvitse kuin avata internetin jotkut keskustelupalstat ja itse asiassa joidenkin valtalehtien internet-sivut, niin kyllähän siellä on paljon vastenmielistä materiaalia, jota leimaa tällainen vihanpito tai erilaisten fobioiden lietsonta.

Toimittaja
SDP on vaatinut Halla-ahon eroa hallintovaliokunnan puheenjohtajuudesta. Mikä on teidän kantanne tähän kysymykseen?

Pekka Haavisto
Halla-aho on tietysti mielenkiintoisessa tilanteessa, kun norjalainen massamurhaaja sanoo, että yksi hänen innoituksensa lähde on ollut Suomen eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja tai tässä samassa verkostossa toiminut, niin kyllä silloin Halla-aho joutuu siitä aika selvän pesäeron tekemään. Itse mietin vaikkapa vihreiden alkuaikoja, joissa Pentti Linkola viittasi Baader-Meinhofin tekoihin hyvinä tai oli väkivaltaisia kettutyttöiskuja. Kyllä silloin poliittinen puolue joutuu ottamaan selkeän kannan ja irtautumaan kaikesta väkivallan lietsonnasta. Tietysti ihan samaan joutuvat nyt perussuomalaiset ja Jussi Halla-aho itse. Tietysti hän on sillä tavalla kepin nokassa, että hallintovaliokunta käsittelee myöskin näitä maan sisäiseen turvallisuuteen liittyviä asioita, joissa koitetaan tämmöisiä terroriuhkia kitkeä ja hän joutuu olemaan niissä täysipainoisesti mukana.

Toimittaja
Voiko hän jatkaa tällä paikalla?

Pekka Haavisto
Mielestäni hän joutuu tässä katsomaan peiliin, mutta tietysti teot sitten puhuvat, millä tavalla hän toimii. Nythän eduskunta on vasta aloittanut, että mielestäni hänelle pitää antaa mahdollisuus tätä tointa hoitaa. Mutta hän joutuu kyllä irtisanoutumaan kaikesta vihanlietsonnasta ja väkivallasta.

Toimittaja
Miksi vihreätkään eivät ole aikaisemmin kiinnittäneet huomiota Halla-ahon kirjoituksiin, jos ne ovat niin tuomittavia?

Pekka Haavisto
Tietysti olemme käyneet aikamoisen poliittisen taistelun juuri eduskuntavaaleissa. Nämäkin teemat, juuri maahanmuuttoteemat, vihapuheteemat olivat paljon esillä ja jakavat suomalaisia. Kyllä vihreät ovat näihin kovastikin ottaneet kantaa esimerkiksi tämän vaalikampanjan aikana ja mielestäni jos vaalitulosta katsoo kokonaisuutena, niin kyllä Suomen kansan enemmistö on edelleen tässä aika tiukalla linjalla, että vähemmistöjä ei voi sorsia, eikä meillä ole mitään syytä nähdä islamilaista maailmaa esim. Suomen ja Suomen olemassaolon uhkana.

Toimittaja
Vihanlietsonta voi johtaa aika dramaattisiinkin lopputuloksiin. Te olette työskennellyt omalla urallanne kriisialueilla muun muassa Afrikassa. Miten vihanlietsonta näkyi siellä?

Pekka Haavisto
Vihanlietsontahan näky Afrikan sarven alueella monessa paikassa. On klaanien ja heimojen välistä vihanlietsontaa. Mutta ei tarvitse mennä toiselle mantereellekaan. Euroopassa kaikki Balkanin tapahtumat, Bosnian sota ja muut olivat tyypillisesti sellaisia, joissa puheet karkasivat käsistä. Ja puhe on siinä mielessä teko, että kun sitä aletaan toistaa ja toista väestöryhmää vastaan kohdistetaan ennakkoluuloja, niin se voi johtaa vaikka mihin, vaikka väkivaltaan. Ja kyllä minusta aikanaan juutalaisvainot ja tämän tyyppiset on niinkun rinnasteisia,että aletaan nähdä jokin väestöryhmä syntipukkina tai jollain lailla meidän oma huono asemamme johtuu siitä, että jollakin muulla on asiat niin hyvin. Kyllä Balkanin sodassa oli tällaisia elementtejä erittäin paljon.

Toimittaja
Eli vihapuheet pitää ottaa vakavasti myös täällä Suomessa?

Pekka Haavisto
Vihapuheet pitää ottaa vakavasti ja vihapuhe on sinällään jo väkivaltaa. Ja puhe on aina myös teko. Meillä helposti vähätellään, että sehän on vain puhetta, sehän on vaan jotain tekstiä jossakin. Puhe on teko, ja sen levittäjällä on vastuu siitä, mitä siitä seuraa.