lauantai 12. marraskuuta 2011

Kotimaa24: Maahanmuuttovirasto toivoo järjestöjen ja seurakuntien apua tiedonhankinnassa

Kotimaa24: Maahanmuuttovirasto toivoo järjestöjen ja seurakuntien apua tiedonhankinnassa 12.11.2011

Maahanmuuttovirasto järjesti perjantaina ainutlaatuisen seminaarin Keski-Idän kristittyjen asemasta Irakissa, Iranissa, Pakistanissa ja Afganistanissa. Kaikille avoimen seminaarin tarkoitus oli tiedon jakamisen lisäksi verkostoituminen.

Maahanmuuttoviraston oikeus- ja maatietoyksikön johtaja Jaana Vuorio ja tutkija Antero Leitzinger painottivat maahanmuuttoviraston halukkuutta päivittää tietojaan.

– Kutsukaa maahanmuuttoviraston tutkijoita mukaan seminaareihinne ja lisätkää meidät sähköpostilistoillenne. Meihin voi myös aina ottaa suoraan yhteyttä, jos haluatte keskustella jostakin maatietouteen liittyvästä asiasta, Antero Leitzinger rohkaisi.

Leitzinger kertoi myös arvostavansa lähetystyöntekijöiden asiantuntemusta ja sitoutumista työhönsä seminaarin aiheena olleissa maissa.

Yli 12 000 maahanmuuttajaa Keski-Idästä

Keski-Idästä kotoisin olevien maahanmuuttajien määrä on moninkertaistunut viimeisen 20 vuoden aikana. Heitä asuu Suomessa jo yli 12 000. Eniten maahanmuuttajia on saapunut Irakista.

Oleskeluluvan saaneista kuitenkin vain pieni osa on pakolaisia. Vuosina 2007-2010 Suomesta on saanut turvapaikan 173 irakilaista, 104 iranilaista, 40 afganistanilaista ja 2 pakistanilaista.

Yleisökeskusteluissa seminaarin osanottajat toivoivat, että maahanmuuttoviraston tutkijat olisivat tiedonhankintamatkoillaan yhteydessä vanhojen kirkkojen lisäksi myös maanalaisiin ja puolivirallisiin uusiin protestanttisiin liikkeisiin, joiden jäsenet ovat useimmiten entisiä muslimeja.

Kristittyjen ihmisoikeusasioita ajavien järjestöjen edustajat huomauttivat, että kaikkein suurimmassa vaarassa ovat islamista kristinuskoon kääntyneet.

Ekumeenisen Neuvoston puheenjohtaja Heikki Huttunen esitti, että kirkot ja kansalaisjärjestöt voisivat pitää paremmin yhteyttä niihin turvapaikanhakijoihin, jotka käännytetään takaisin kotimaihinsa. Heidän kohtalonsa seuraaminen antaisi maahanmuuttoviranomaisille tärkeää tietoa siitä, kuinka vaarallista näihin maihin palauttaminen on.