Karjalainen: Huoli tekevistä käsistä on otettava todesta 17.11.2011
Suomen väestö vanhenee vauhdilla, mutta Pohjois-Karjalan väestö liikennetermein jopa huomattavaa ylinopeutta. Ennusteiden mukaan maakunnan ikääntyvimmissä kunnissa, Lieksassa ja Ilomantsissa, vuonna 2020 eläkeikäisten määrä on jo noin 40 prosenttia (Karjalainen, 16.11.). Valtakunnallisesti yli 65-vuotiaiden osuus on yhdeksän vuoden kuluttua 23 prosenttia.
Pohjois-Karjalan kannalta vanhenemisen ylinopeus voi merkitä maakunnan kehityksen hidastumista – tai kuten ylinopeuksien seurauksena liikenteessäkin usein käy – rysähdyksellä tapahtuvaa äkkipysäystä varsinkin taloudellisesti.
Taloudellista äkkipysäystä ennakoi huoltosuhteen odotettavissa oleva radikaali vinoutuminen. Pahin tilanne maakunnan väestönkehitysennusteiden mukaan tulisi olemaan Lieksassa, jossa vuonna 2035 yhtä työssäkävijää kohden olisi huoltosuhteella 138 käytännössä lähes 1,5 lasta tai eläkeläistä. Väestöllisen huoltosuhteen meneminen yli sadan ennustaa suuria vaikeuksia.
Jos mitään ei tehdä, niin Lieksassa ja Valtimolla huoltosuhde ylittää sadan rajan viimeistään vuonna 2020.
Onneksi luvut ovat sittenkin vielä ennusteita, jotka eivät välttämättä toteudu – varsinkin, kun tulevaisuuteen katsotaan nyt kahden vuoden takaisesta tilanteesta. Vinoutuvan kehityksen estämiseksi suoraviivaiset ennusteet ovat kuitenkin hyvä työkalu, jota on syytä käyttää niin valtakunnallisessa kuin kunnallisessakin päätöksenteossa.
Pohjois-Karjalan kuntien taistelussa liian raskaaksi muuttuvaa huoltosuhdetta vastaan auttaa suoraan kaksi tekijää: maan sisäisen muuttoliikkeen hidastuminen ja maahanmuuton lisääntyminen.
Suurten ikäluokkien eläköityessä nuorten ei enää tarvitse lähteä työnhakuun Etelä-Suomeen, kun työpaikkoja avautuu myös kotiseudulla. Maahanmuutto puolestaan muuttaa luonnostaan ikärakennetta kestävämpään suuntaan, koska maahanmuuttajat ovat iältään keskimääräistä nuorempia.
Pohjoiskarjalaisten Karjalaisen teettämässä kyselyssä (10.11.) antama hyväksyntä työperäiselle maahanmuutolle on maakunnan taloudellisesta tulevaisuudesta huolestuneille positiivinen signaali, jota ei saa haudata täällä vellovan rasismikohun alle.
Maahanmuuttajien onnistunut kotouttaminen on avainasemassa, mikäli pohjoiskarjalaiset haluavat pitää heidät täällä rakentamassa maakunnan tulevaisuutta. Etelän vetovoima on suuri myös maahanmuuttajien keskuudessa, kuten se on ollut myös kantaväestön nuorilla.
Eniten huolta myös maahanmuuttajille tulossa olevista työmahdollisuuksista on syytä kantaa rasismileiman saaneessa Lieksassa, jossa ikääntyminen on keskimääräistä voimakkaampaa ja tekevien käsien tarve siksi tulevaisuudessa suuri.