Suomen Kuvalehti: Matti Simula: Päivi Räsänen sähköisti presidentinvaaliväittelyn 25.11.2011
YLE Areena: A-talk: Presidenttitaisto osa 2 (video, 43 min, perheenyhdistäminen 36:30-)
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen sai presidenttiehdokkaat korottamaan ääntään, vaikka ei edes osallistunut väittelyyn.
Tulisiko pakolaisten perheidenyhdistämiskäytäntöä tiukentaa, kuten sisäministeri Päivi Räsänen (kd) on sanonut?
Tämä oli ainoa kysymys, joka sai neljän pienimmän eduskuntapuolueen presidenttiehdokkaat nostamaan äänenvolyymiään Ylen A-Talk -ohjelmassa torstai-iltana.
”On hyvä, että kontrolli säilyy. Ei saa syntyä sellaista mielikuvaa, ettei esimerkiksi selvitettäisi, mitkä faktat pitävät paikkansa vaikkapa ottolapsitapauksissa”, Pekka Haavisto (vihr) vastasi: ”Minusta se Räsäsen kanta, että otettaisiin vain kristittyjä maahanmuuttajia on väärä kanta”, Haavisto jatkoi.
Viittaus vain kristittyjen maahanmuuttajien vastaanottamiseen sai hillitysti esiintyneen Sari Essayahin (kd) tuohtumaan.
”Ei Räsänen ole tuollaista missään vaiheessa esittänyt”, kristillisdemokraattien ehdokas vastasi: ”Maahanmuuttolainsäädännön parantamista koskevalla mietinnällä ei ole mitään tekemistä rasismikeskustelun kanssa.”
Essayah painotti, että Suomessa on 10 000 perheenyhdistämistapausta jonottamassa käsittelyvuoroaan. Hän muistutti, että hallitusohjelman kirjauksen mukaisesti asetettu työryhmä arvioi Suomessa noudatettavaa perheidenyhdistämiskäytäntöä.
”Jos työryhmä päätyy siihen, että suomalainen järjestelmä poikkeaa esimerkiksi pohjoismaisesta järjestelmästä, niin silloin suomalaista järjestelmää pitää ehkä tiukentaa”, Essayah sanoi.
Eva Biaudet (rkp) vastusti järjestelmän tiukentamista. Hän viittasi YK:n pakolaissopimuksen. Sen mukaan pakolaisilla on oikeus perheiden yhdistämiseen.
”Hallinnolliset ongelmat eivät riitä missään nimessä syyksi evätä pakolaisilta oikeutta perheensä yhdistämiseen”, Biaudet sivalsi Essayahia.
Paavo Arhinmäki (vas) painotti, että jonojen purkaminen vaatii lisäresurssointia: ”Heillä, joilla on nykysäännösten mukaan oikeus perheenyhdistämiseen, pitää olla siihen oikeus jatkossakin”, Arhinmäki lopetti kovimpia tunteita herättäneen vaalikeskusteluosion.
Perheiden yhdistämisellä tarkoitetaan sitä, että yhden perheenjäsenen oleskelu tietyssä maassa oikeuttaa myös muiden perheenjäsenten muuton kyseiseen maahan. Tämä koskee myös avioliiton takia tapahtuvaa maahanmuuttoa.