perjantai 25. marraskuuta 2011

Vantaan Sanomat: Vantaan muslimijohtajat tuomitsevat terrorismin

Vantaan Sanomat: Vantaan muslimijohtajat tuomitsevat terrorismin 25.11.2011

Vantaalla imaamien ja kirkkoherrojen tapaamiset ovat jo useita vuosia kestänyt perinne.

– Yleisesti luullaan, että islam on terroristinen uskonto. Tämä on täysin väärin, Vantaalla asuva imaami Mostafa Hossein aloittaa.

–  Vuonna 2004 sanoin Helsingissä eräässä rauhankokouksessa, että tämä kokous ei ole täydellinen, koska terroristit puuttuvat paikalta. Pappeja on läsnä kiitettävästi, mutta (George W.) Bush ei ole täällä. Minä ja papit emme sotineet emmekä tehneet mitään terroristista.

Irakilaistaustainen Hossein sanoo muslimien joutuneen median vääristelemän totuuden uhriksi. Siksi moni länsimainen on valmis laittamaan yhtäläisyysmerkin terrorismin ja islamin välille.

Samaa mieltä on Koivukylän moskeijan imaami Mohamed Salan.

– Media kuvaa lähinnä muslimin, joka tappaa ja terrorisoi. Todellisuudessa uskontomme on hyvin kunnioittava ja rauhanomainen.

Media kuvaa lähinnä muslimin, joka tappaa ja terrorisoi.”

Ennakkoluulojen ja väärinkäsitysten kitkeminen on keskeinen osa uskontojen välistä yhteistyötä, jota Vantaalla on kokeiltu jo vuosia. Kaupungissa kristillisten kirkkoherrojen ja imaamien tapaamiset ovat jo monivuotinen perinne.

– Monille muslimiperheille on ollut todella merkityksellinen tieto, että hengelliset johtajat keskustelevat ja haluavat rakentaa rauhaa täällä Vantaalla, sanoo Hakunilan seurakunnan kirkkoherra Hans Tuominen.

Muslimien ja kristittyjen edustajat tapasivat Heurekassa järjestetyssä avoimessa keskustelutilaisuudessa. Tapaamisten taustalla on ennen kaikkea pyrkimys lisätä molempien ymmärrystä toisista, Korson vt. kirkkoherra Kimmo Saares tiivistää.

– On helpompi kunnioittaa, kun tunnemme toisemme ja tiedämme mistä on kysymys.

–  Vaikka teologisesti islam ja kristinusko eivät ole toisiinsa yhdistettävissä, niissä on yhteisiä alueita. Kuinka moni kristitty esimerkiksi tietää, että Jeesus on myös islamissa tärkeä ja kunnioitettu profeetta? Saares heittää.

Illan aikana kypsyi myös muutama konkreettinen ehdotus uskontojen välisen yhteistyön lisäämisestä arkielämässä.

– Jokunen vuosi sitten Vantaalla järjestettiin päivähoidon henkilökunnalle koulutuspäiviä, joissa kerrottiin islamista.

–  Tämäntapaisia tilaisuuksia ovat toivoneet myös luokanopettajat. Tällaiset yhteiset koulutuspäivät voisivat olla jatkossa yksi yhteistyön muoto. Niissä voidaan keskustella siitä, mitä opettajan ja kasvattajan pitää tietää toisen uskonnon perinteistä, kirkkoherra Hans Tuominen sanoo.