perjantai 18. marraskuuta 2011

Uusi Suomi: Perussuomalainen: ”Miksi nämä maahanmuuttajat häädetään?”

Uusi Suomi: Perussuomalainen: ”Miksi nämä maahanmuuttajat häädetään?” 18.11.2011

Hallituksen tulisi ryhtyä poikkeustoimiin, jotta Kauhajoella asuva vietnamilaisperhe voisi jäädä Suomeen, esittää perussuomalaisten kansanedustaja James Hirvisaari.

Hirvisaari kysyy kirjallisessa kysymyksessään hallitukselta, miksi työtä tekevää maahanmuuttajaperhettä kohdellaan Suomessa kaltoin. Perheen äitiä ja tytärtä odottaa käännytys, koska perheen palkkatulot eivät yllä ulkomaalaislain edellyttämään tulorajaan.

–Vietnamista kotoisin oleva perhe on kotiutunut Suomeen hyvin. Se ei ole hakenut tai saanut minkäänlaisia avustuksia. Perheen 6-vuotias tyttö on oppinut hyvin suomen kielen, ja perhe on selvästi motivoitunut rakentamaan Suomea yhdessä kantaväestön kanssa, Hirvisaari kirjoittaa.

–Työtä tekevien ja omillaan toimeentulevien maahanmuuttajien perheenjäsenten karkottaminen on epätasa-arvoista kohtelua, toteaa Hirvisaari.

Hirvisaari, joka kannattaa valikoivaa maahanmuuttopolitiikkaa ja vastustaa humanitaarista maahanmuuttoa, ei malta olla lisäämättä: ”kun samalla muistetaan, että esimerkiksi turvapaikanhakijat saavat asua Suomessa yhteiskunnan laskuun vailla minkäänlaisia työllistymisvelvoitteita”.

Hirvisaari kysyy, voiko hallitus vietnamilaisperheen tapauksessa ohjeistaa Maahanmuuttovirastoa tekemään poikkeuksen eli perumaan käännytyksen. Hän perustelee poikkeuksen tarvetta hallituksen omalla talousarvioesityksellä, jossa kuvataan maahanmuutto keinoksi paikata tulevaa työvoiman niukkuutta.

Vietnamilaisperheen ongelmasta kertoi lokakuussa muun muassa Helsingin Sanomat. Perheen isä Diep Nguyen, joka työskentelee Kauhajoella ruiskumaalarina, tuli perheineen Suomeen töihin pohjalaisten kunnanisien houkuttelemana.

Perhe tulee toimeen isän tuloilla, mutta karkotuspäätökseen tämä ei vaikuta. Isän nettopalkka on noin 1400 euroa ja maahanmuuttoviraston ohje vaatii yksilapsiselta perheeltä oleskeluluvan saavuttamiseksi 1980 euron kuukausituloja.

Maahanmuuttoviraston yksikönjohtaja Heikki Taskinen kommentoi Helsingin Sanomille lokakuussa, että perheenjäsenten oleskelulupien edellyttämät tulorajat ovat olleet samat vuodesta 2005.

Päätös on poliittinen.

–En usko, että meidän virastolla on siihen kantaa, sanoi Taskinen HS:lle.

Maahanmuuttoviraston mukaan tapauksessa ei ole syytä poikkeuslupiin, koska äidillä ei ole estettä viettää perhe-elämää miehensä kanssa kotimaassaan.