tiistai 22. marraskuuta 2011

YLE: Laittomilta siirtolaisilta evätään perusoikeudet monessa EU-maassa

YLE Uutiset: Laittomilta siirtolaisilta evätään perusoikeudet monessa EU-maassa 22.11.2011
FRA:n lehdistötiedote suomeksi (pdf)
FRA:n raportti: Migrants in an irregular situation in the EU (pdf)

EU-alueen laittomilta siirtolaisilta kielletään perusoikeudet opetukseen ja terveydenhoitoon, vaikka hallituksilla on lain mukaan velvoite kunnioittaa näitä oikeuksia, unionin ihmisoikeuksia valvova EU Agency for Fundamental Rights -virasto huomautti.

- Ihmisoikeudet eivät ole työluvan tai oleskeluluvan seuraus. Kuulut ihmisoikeuksien piiriin sen jälkeen, kun olet syntynyt, viraston johtaja Morten Kjaerum sanoi.

Kjaerum puhui toimittajille lehdistötilaisuudessa Puolassa. Hänen mukaansa ihmiset palkkaavat laittomia siirtolaisia halvaksi työvoimaksi siivoamaan kotejaan, ja syövät heidän keräämiään vihanneksia ja hedelmiä.

- Mutta olemme havainneet, että monet jäsenmaat kääntävät katseensa tästä ongelmasta, Kjaerum lisäsi.

EU:n ja YK:n sopimukset tukevat oikeutta ilmaiseen peruskoulutukseen ja pääsyä perusterveydenhuollon pariin. Kjaerumim mukaan nämä kaksi asiaa eivät ole neuvoteltavissa, ja ne pätevät kaikkiin kansalaisiin ja siirtolaisiin, laillisiin ja laittomiin.

- Tämä ei ole moraalilausunto vaan laki.

Laittomat siirtolaiset ovat alttimpia hyväksikäytölle työelämässä, heillä ei ole pääsyä terveydenhuollon piiriin ja heidän lapsiltaan evätään usein pääsy kouluun, viraston raportti kertoo. Lapsilta kysytään usein oleskelulupaa tai lääkärintodistusta, ja sen puute estää koulun aloittamisen.

Laittomien siirtolaisten perusoikeutta terveydenhuoltoon valvotaan epätasaisesti unionin sisällä. Raportin mukaan lapset ja raskaana olevat naiset eivät usein saa ilmaista terveydenhuoltoa, josta unionin kansalaiset nauttivat.

- Huolimatta siirtolaisten panoksesta yhteiskunnissamme, heidän yrittäessään saada terveydenhoitoa, koulutusta tai heidän etsiessään oikeutta hyväksikäyttötapauksissa, ovi paiskataan usein heidän kasvojaan vasten, Kjaerum muistutti.