keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Uusi Suomi: Ruotsalainen perussuomalaisista: ”Edes meidän rasistimme eivät ole näin tyhmiä”

Uusi Suomi: Ruotsalainen perussuomalaisista: ”Edes meidän rasistimme eivät ole näin tyhmiä” 16.11.2011
Maailma.net: Euroopan äärioikeistosta kasvanut taitava liike 23.11.2011
Ny Tid: Varning för rasismen 24.11.2011

Euroopan äärioikeistoa tutkinut ruotsalaistoimittaja Lisa Bjurwald on hämmästynyt. Hän on tarkkaillut suomalaista politiikkaa perussuomalaisten vaalimenestyksen jälkeen ja huomannut, että perussuomalaisten kansanedustajien suusta pääsee yhä jatkuvasti ala-arvoisia, rasistisia lausuntoja.

Tänään Suomessa kirjaansa esitellyt Bjurwald oli ehtinyt kuulla myös kansanedustaja Pentti Oinosen homokammoisen kommentin. Bjurwaldin mielestä on uskomatonta, että perussuomalaisten ”vulgaareille lausunnoille” ei näy loppua.

–Ruotsidemokraatit olisivat voineet sanoa näin silloin, kun he vielä olivat uusnatsiryhmä. Mutta he eivät missään tapauksessa olisi näin tyhmiä enää nykyisin, Bjurwald päivittelee Uuden Suomen haastattelussa.

–Perussuomalaiset todistavat kerta toisensa jälkeen, että he hyväksyvät rasismin.

"Tyypillinen muukalaisvastainen puolue"

Bjurwald kuvaili Suomen eduskuntavaalien jälkeen perussuomalaisia tyypilliseksi eurooppalaiseksi muukalaisvihamieliseksi oikeistopuolueeksi. Tämä käsitys on hänen mukaansa vain vahvistunut puolen vuoden aikana.

Rasismin vastaiseen taisteluun erikoistuneen Bjurwaldin mukaan tämän todistavat Oinosen ja Teuvo Hakkaraisen kaltaiset kansanedustajat puheillaan ja puolue itse reaktioillaan kansanedustajien puheisiin. Hakkaraiselle annettua varoitusta ja Jussi Halla-ahon kahden viikon määräaikaiserotusta Bjurwald pitää näennäisinä toimenpiteinä.

–Timo Soini toimii tyypillisesti [muiden Euroopan populistipuolueiden tapaan] sanoessaan, että perussuomalaiset ei hyväksy rasismia. Mutta he hyväksyvät – muuten nämä edustajat saisivat potkut puolueesta, sanoo Bjurwald.

Kun kovia ratkaisuja, ”uhrauksia”, tehdään, ne kohdistuvat vähäisempiin hahmoihin. Tähän kastiin menee Bjurwaldin mielestä esimerkiksi natsisympatioistaan kiinni jääneen eduskunta-avustaja Ulla Pyysalon eroilmoitus.

–Se kertoo kahdesta asiasta. Ensinnäkin tilanne on Suomessa sama kuin muuallakin Euroopassa: äärioikeistolaisia mielipiteitä omaavat ihmiset hakeutuvat puolueeseen, koska se on paras vaihtoehdoista, vaikka ei olekaan riittävän radikaali. Sama koskee Ruotsidemokraatteja: uusnatseja tukevat ihmiset kannattavat sitä, koska se jakaa ainakin jotkut heidän maahanmuuttovastaisista näkemyksistään, Bjurwald vertaa.

–Toiseksi hän [Ulla Pyysalo] oli vain avustaja, jonka menettämisellä ei ole merkitystä puolueelle.


Vähemmistöjen syrjiminen täytyy tuomita

Bjurwald painottaa ”Euroopan häpeä” -kirjassaan, kuinka tärkeää on vähemmistöjen kannalta, että ympäröivä yhteiskunta reagoi voimakkaasti rasistisiin ja syrjiviin lausuntoihin. Esimerkiksi Pentti Oinosen lausuntoon.

–Vähemmistöille täytyy viestiä, että tällaista ei suvaita, sanoo Bjurwald.

–Ymmärrän, että halutaan pitää parlamentin ilmapiiri mukavan diplomaattisena, mutta täytyy miettiä, miltä nyt tuntuu olla homo Suomessa. Jos tällaisia asioita voi sanoa, eikä mitään tapahdu, se antaa viestin, että nämä lausunnot hyväksytään Suomessa.

Rasistiset lausunnot täytyy Bjurwaldin mielestä tuomita yhä uudestaan ja uudestaan. Sen taakse ei voi vetäytyä, että ”kaikki tietävät, miten he ajattelevat”.

Bjurwaldin mielestä perussuomalaisten raivostuminen presidentti Tarja Halosen viikonlopun lausunnosta osoittaa, että ”he eivät kestä totuutta itsestään”. Halonen totesi viikonloppuna Helsingin Sanomien tekemän rasismigallupin perusteella, että itsessään rasismia tunnustavat ihmiset ovat äänestäneet perussuomalaisia. Gallupin perusteella puolueen äänestäjien joukossa oli muita enemmän ihmisiä, jotka kokivat itsensä rasisteiksi.

Bjurwald myöntää olevan hyvä, että maahanmuuttovastainenkaan puolue ei halua tunnustautua rasistiseksi, koska se kertoo yhteiskunnan rasisminvastaisesta ilmapiiristä. Hän kuitenkin toteaa haastatelleensa koko joukkoa äärilaidan uusnatseja, jotka kiistävät tiukasti olevansa rasisteja.

–Ei sillä ole väliä, mitä he sanovat, vaan sillä, mitä he tekevät.

Bjurwald ei usko, että negatiivinen julkisuus vaikuttaa juurikaan perussuomalaisten suosioon. Eurooppalainen äärioikeisto on hänen mukaansa katsonut jopa Norjan joukkomurhan hyväksi julkisuudeksi liikkeelleen.

Pieniä merkkejä populistien suosion kääntymisestä

Saksan äärioikeiston tekemäksi epäillyn murhasarjan lisäksi Euroopasta on viime aikoina kuulunut myös uutisia, joiden perusteella muukalaisvastaisten puolueiden suosio voi olla kääntymäisillään laskuun. Maahanmuuttovastaiset puolueet ovat kärsineet pieniä vaalitappioita niin Tanskassa, Norjassa kuin Sveitsissäkin.

Bjurwaldin mukaan Euroopalla ”on toivoa”. Silti esimerkiksi Tanskan tilanne osoittaa, että populistipuolueet vaikuttavat, vaikka niiden asema eduskunnassa heikkenisi: Tanskan uusi vasemmistojohtoinen hallitus on ilmoittanut jatkavansa edellisen hallituksen äärimmäisen tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Bjurwaldin mielestä muiden puolueiden tulee haastaa populistipuolueiden syrjivät lausunnot ja teot. Esimerkiksi perussuomalaisten kokoista puoluetta ei voi ”eristää” kokonsa vuoksi, mutta ei myöskään siksi, että puolueen virallisista linjauksista ei suoranaista rasismia löydy.

–Täytyy toivoa, että äänestäjät huomaavat, ettei näiden puolueiden luoma ilmapiiri ole hyväksi kenellekään. Muiden puolueiden täytyy tuoda esiin positiivinen vaihtoehto.

_______________________________________

Kansan Uutiset: Rasistinen äärioikeisto hivuttautuu valtavirtaan

Euroopassa on pitkään suhtauduttu aivan liian huolettomasti äärioikeistosta tulevaan uhkaan, sanoo aiheesta kirjan kirjoittanut ruotsalainen toimittaja Lisa Bjurwald.

Euroopan äärioikeisto on viime päivinä ollut näkyvästi uutisissa, kun Saksassa paljastui uusnatsien tekemä murhasarja ja Norjassa joukkomurhaaja Anders Behring Breivik oli oikeuden edessä.

Toimittaja Lisa Bjurwaldin mukaan oikeistoterrorismin uhka on kuitenkin ollut pysyvä, vaikka siitä on viime vuosina puhuttu paljon vähemmän kuin ääri-islamistisen terrorin uhasta. Bjurwaldin kirja Euroopan häpeä – Rasistien voittokulku (Art House) julkaistiin keskiviikkona suomeksi.

Bjurwald muistutti kirjan julkistamistilaisuudessa, että vuonna 1980 Bolognan rautatieasemalla 85 ihmistä surmanneen pommin ja Breivikin hirmutekojen väliin mahtuu suuri joukko äärioikeiston väkivallantekoja.

Yksittäisissä murhissa on esimerkiksi Saksassa surmattu pitkälti toistasataa ihmistä. Britanniassa pelättiin reilu kymmenen vuotta sitten Nailbomberina tunnetun uusnatsin iskuja. Kun poliisi sai hänet puolivahingossa kiinni, hänen kotoaan löytyi pommivarasto, joka lienee maan rikoshistorian suurin.

Monikasvoinen uhka

Bjurwaldin mukaan on virheellistä kuvitella väkivaltaan valmiita äärioikeistolaisia yksittäisiksi hulluiksi. Heidän taustallaan ja ympärillään on verkosto, joka vahvistaa toistensa ajatuksia.

– Rasistinen äärioikeisto on monikasvoinen uhka. Se ulottuu univormuissaan marssivasta Unkarin Magyar Gárdasta Tanskan hallituspolitiikkaan kymmenen vuotta vaikuttaneeseen Tanskan kansanpuolueeseen.

– Lailliset äärioikeiston puolueet ovat jo pystyneet poliittisella prosessilla rajaamaan ihmisten kansalaisvapauksia, uusnatsit ja katuliikkeet taas aiheuttavat suoraa fyysistä uhkaa.

Bjurwald pitää erityisen huolestuttavana sitä, että äärioikeisto on pystynyt levittämään aatteitaan myös valtavirran puolueisiin ja julkiseen keskusteluun.

– Näin esimerkiksi Ruotsidemokraateista on tullut ”maahanmuuttokriittisiä” entisen ”maahanmuuttajavastaisen” sijasta, vaikka puolue itse ei ole muuttunut mihinkään.

Rasistien koodikieli

Bjurwaldin mukaan tiedotusvälineet eivät ole pystyneet riittävästi avaamaan rasistien käyttämää koodikieltä.

– Kun äärioikeistolainen puhuu ”islamisoitumisesta”, takana on kokonainen salaliittoteoria siitä, miten radikaali islam lähivuosikymmeninä valtaa koko Euroopan.

– Rasistit vetoavat feministeihin puhumalla naisten huonosta asemasta islamissa. Ranskassa Marine Le Pen kehottaa homoja äänestämään puoluettaan, koska islam kohtelee homoja huonosti. Mutta eivät he oikeasti ole huolissaan naisten tai homojen tilanteesta, vaan se on heille politiikan teon väline.

Bjurwald totesi, että kaikki äärioikeiston puolueet olivat alkujaan amatöörejä, mutta monet niistä ovat hankkineet kokemusta ja sliippautuneet niin, että ne pystyvät taitavasti manipuloimaan lehdistöä ja yleisöä.

Kysyttäessä Suomen perussuomalaisista Bjurwald sanoi, ettei hänen mielestään pitäisi kiinnittää niin paljon huomiota puolueen syntyhistoriaan ja päätellä sen perusteella, ettei kyse ole äärioikeistolaisesta puolueesta.

– Olen kuullut monessa maassa saman, että meidän se ja se puolue on omanlaisensa, se ei ole niin kuin varsinaiset äärioikeiston puolueet. Mutta toiset perussuomalaiset sanovat asioita, joita esimerkiksi meidän varsin äärioikeistolaisina pidetyt Ruotsidemokraattimme eivät uskaltaisi päästää suustaan.

Muuntautuva äärioikeistolaisuus

Bjurwald aloitti kirjansa tekemisen vuonna 2008. Hän sanoi havainneensa, että äärioikeiston liikkeet ja puolueet ovat luultua enemmän tekemisissä toistensa kanssa. Esimerkiksi Euroopan äärioikeistosta pidetään yhteyksiä Yhdysvaltain Teekutsuliikkeeseen.

Bjurwald kertoi myös havainneensa, miten historia vaikuttaa eri maiden äärioikeistoon. Univormumarsseilla olisi Länsi-Euroopassa negatiivinen vaikutus, mutta Unkarissa niitä harrastava puolue sai suuren vaalivoiton.

– Eurooppalaisen rasismin päämuodoista Unkarissa ovat vallalla romanivastaisuus ja antisemitismi, islamofobia sen sijaan ei, koska Unkarissa ei ole paljon muslimeita. Silti salaliittoteoriat vaikuttavat kaikkien rasistiryhmien taustalla.

Bjurwaldin mukaan naisia on viime vuosina tullut entistä enemmän mukaan äärioikeistoon.

– Näin esimerkiksi itäisessä Saksassa voi syntyä oikeita äärioikeistolaisia perheitä, kun nyt on mahdollista löytää tyttö- tai poikaystävä samanmielisten piiristä.

Bjurwald kertoi, että äärioikeistolaiset hankkivat monessa maassa luottamusta aktiivisina toimijoina arkiympäristössä kuten urheiluseuroissa, koulujen vanhempainneuvostoissa. Saksassa he vaikuttavat päiväkodeissa, Italiassa ja Unkarissa korkeakouluissa.
_______________________________________


Demari: Symbolisia uhrauksia ja toimittajien manipulointia - Perussuomalaisille tyrmäys: "Ei merkitse yhtään mitään"

– Valitettavasti suomalainen poliittinen eliitti ei oikein tunnu ymmärtävän perussuomalaisten kaltaisen puolueen vaaroja tai ei ainakaan ole valmis tunnustamaan sitä julkisesti, ruotsalainen toimittaja Lisa Bjurwald väittää kirjansa Euroopan häpeä – rasistien voittokulku esipuheessa.

Art Housen kustantama suomenkielinen käännös kirjasta julkaistiin keskiviikkona ja Bjurwald oli esittelemässä kirjaa itse Helsingissä.

Mitä, olemmeko me siis Suomessa olleet liian naiveja, kun emme ole tajunneet perussuomalaisten ydintä?

Bjurwaldin mielestä meillä on esimerkiksi aliarvoitu sitä, miten perussuomalaiset jo läsnäolollaan ja sillä mitä he edustavat, vaikuttavat yhteiskunnalliseen mielipideilmastoon.

– Ei ole myöskään oikein selitetty kuinka absurdia heidän maahanmuuttovastaisuutensa on. Suomihan ottaa niin äärettömän vähän maahanmuuttajia. Perussuomalaisia ei ole arvosteltu tarpeeksi terävästi tästä tai perusteltu miksi maahanmuuttajia tarvitaan, Bjurwald sanoo Uutispäivä Demarin haastattelussa.

Poliittisella kentältä tuntuu puuttuvan strategia, miten perussuomalaisiin suhtautua. Bjurwaldin mukaan heille pitäisi esimerkiksi esittää myönteisiä vasta-argumentteja, millaisia vaikutuksia maahanmuutolla on Suomessa ja miksi maahanmuuttajia tarvitaan.

– Me siis vaikenemme liikaa?

– Ehdottomasti, Bjurwald sanoo painokkaasti.

Mutta Suomi ei ole yksinään vaaravyöhykkeessä oikeistopopulistisen puolueensa kanssa, hän jatkaa. Kuten muuallakin Euroopassa, meilläkin tuijotetaan vain millaisia omat perussuomalaisemme ovat ja nähdään puolue erillisenä ilmiönä.

– Sen sijaan olisi myös nähtävä mitä yhtäläisyyksiä heillä on muihin oikeistopopulisteihin muissa Euroopan maissa, joihin he ovat yhteydessä ja joilta he saavat inspiraatiota.

Ajattele strategisesti

Bjurwald kehottaa ajattelemaan enemmän strategisesti, seuraamalla muiden maiden äärioikeistopuolueita voi päätellä mikä on perussuomalaisten seuraava askel.

Naapurissa ruotsidemokraatit (sverigedemokrater, SD) on myös valtiopäiväpuolue. On hämmentävää katsoa puolueen kotisivuilta miten samankaltaisilla termeillä he määrittelevät itsensä kuten perussuomalaiset.

Se, että ruotsidemokraatit on vanha natsistinen puolue, estää Bjurwaldin mielestä Suomessa ihmisiä näkemästä tilannetta kirkkaasti. Saman ilmiön huomaa hänen mukaansa myös Norjassa ja Tanskassa. Siellä, kuten Suomessakin ajatellaan, etteivät meidän oikeistopopulistit ole samanlaisia kuin Ruotsin ruotsidemokraatit.

– Perussuomalaiset jäävät siis ikäänkuin SD:n varjoon ja se ongelmallista. Katsotaan, että he eivät ainakaan ole yhtä vaarallisia kuin ruotsidemokraatit.

Bjurwaldin mielestä olisi sen sijaan seurattava mitä oikeistopopulistiset puolueet tekevät juuri meidän maallemme, meidän yhteiskunnassamme.

Kaikki eivät yhtä hurmaavia

Bjurwald myöntää, että ongelmallista on myös se, että perussuomalaisilla on eduskunnassa 39 paikkaa 200:sta. Tämä tekee heistä puolueen, joka on otettava vakavasti.

Bjurwaldin mielestä Suomessa olisi pitänyt reagoida voimakkaammin jo silloin, kun Timo Soinista tuli äänikuningas EU-parlamenttivaaleissa vuonna 2009. Soini oli ehdoton ykkönen 130 715:llä henkilökohtaisella äänellä.

Sen sijaan, että poliitikot ja toimittajat olisivat ennen vaaleja tarkastelleet perussuomalaisten rasistisia näkemyksiä ja sitä eurooppalaista liikettä, jonka osa hänen puolueensa on, he nostivat esiin Soinin akateemisen taustan ja charmantin käytöksen.

– Voidaan sanoa, että okei, hän osaa olla hurmaava, mutta katsotaanpa niitä jäseniä, jotka eivät ole yhtä hurmaavia, Bjurwald kehottaa

Se, että Soini esiintyy maltillisena verrattuna muihin puolueen jäseniin ja ottaa yleensä etäisyyttä näiden muukalaisvastaisiin kommentteihin on Bjurwaldin mukaan tyypillistä kaikille oikeistopopulistipuolueiden johtajille.

– Kaikki tekevät sitä muuallakin Euroopassa. Se, että he ottavat etäisyyttä ei merkitse yhtään mitään.

Sen sijaan, että he sanoisivat etteivät hyväksy rasismia puolueessa, he tekevät symbolisia uhrauksia, kuten Soini viime syyskuussa, kun hän erotti Jussi Halla-ahon kahdeksi viikoksi perussuomalaisten eduskuntaryhmästä.

Populistit toimivat ammattimaisesti

Bjurwaldin keskeinen viesti onkin, että populistipuolueet ovat paljon fiksumpia ja ovelampia kuin mitä me tajuammekaan. Niistä on tullut ammattimaisia ja taitavia manipuloimaan toimittajia ja muita puolueita.

Sen sijaan, että katsoo puolueen johtajia, Bjurwald kehottaa tarkastelemaan paikallisia pikkupoliitikkoja, on kuunneltava mitä nämä puhuvat esimerkiksi kunnanvaltuustoissa. Puoluejohto kun osaa käyttäytyä eikä mokaa itseään, se ei paljasta todellisia ajatuksiaan.

Sen sijaan se ei pysty pitämään aisoissa kaikkia puoluejäseniä, jotka paljastavat helpommin todellisen arvomaailmansa käytöksellään ja puheillaan.

– On ymmärrettävä, että Timo Soini tai Jimmy Åkesson (SD:n puheenjohtaja) ei ole yhtä kuin puolue. Jos vaikka vaikka joku eduskunta-avustaja on hakenut jäsenyyttä natsistisesta organisaatiosta, kertoo se paljon enemmän puolueesta kuin mitä joku supersliipattu ammattipoliitikko Timo Soini sanoo.

Bjurwaldin mukaan Soinista ei pääse koskaan perille, mitä hän oikeastaan sisimmässään ajattelee.

– Åkesson on samanlainen. He eivät tee virheitä, voit esittää vaikka kuinka kovia kysymyksiä, mutta heidän julkisivunsa ei petä.

Toimittajille tämä on iso haaste, toisin kuin "tavalliset" puolueet, jotka ovat avoimia siinä mihin he uskovat, Bjurwald sanoo.

___________________________________________________


Verkkouutiset/STT: Suomen äärioikeistolla tiiviit yhteydet Ruotsiin

Myös Suomen äärioikeistoryhmät ovat linkittyneet kansainvälisesti.

Esimerkiksi viime kuussa Kansallinen Vastarinta järjesti Helsingissä seminaarin, johon osallistui italialaisia ja hollantilaisia aateveljiä.

Ääriryhmistä kirjoittavan ruotsalaisen toimittajan Lisa Bjurwaldin mukaan ryhmällä on kaikkein tiiveimmät yhteydet Ruotsiin, missä toimii muun muassa Svenska Motståndsrörelsen.

–Se on Ruotsin vaarallisin äärioikeistolaisryhmä. Ryhmä on syyllistynyt muun muassa murhiin, tuhopolttoihin ja pahoinpitelyihin.

Bjurwaldin mukaan Suomen äärioikeistoryhmien suhde perussuomalaisiin on ristiriitainen.

–Ryhmien ideologisimmat jäsenet pitävät klassisten salaliittoteorioiden tapaan perussuomalaisia juutalaisten johtamana porukkana, mutta käytännönläheisemmät jäsenet varmastikin äänestävät heitä. He pitävät selvästi maahanmuuttovastaista puoluetta hyvänä alkuna.

________________________________________________

Maailma.net: Euroopan äärioikeistosta kasvanut taitava liike

Äärioikeistoryhmiä ei 1990-luvun Euroopassa pidetty uhkana. Ne saivat vahvistua kaikessa rauhassa. Nyt kun asiaan on herätty, ei vastassa oleva liike ole tuore ja hauras, vaan monin tavoin taitava, toteaa ruotsalainen toimittaja-kirjailija Lisa Bjurwald.

Bjurwaldin kirja Euroopan häpeä: rasistien voittokulku on juuri ilmestynyt suomeksi. Kirja pureutuu rasismin eri muotoihin Euroopassa ja tuo esiin rasististen puolueiden ja ryhmien yhteneväisyyksiä ja eroja. Se tarjoaa myös ratkaisuja siihen, miten suvaitsemattomuuden leviäminen saataisiin pysäytettyä.

Bjurwald toteaa äärioikeiston käyttämän kielen hämänneen ihmisiä paljon. Käytetyt sanat ja ilmaisun muodot salaavat sen, mitä ihmiset todella ajattelevat ja mihin he pyrkivät.

"Emme voi vain lukea puolueen poliittista ohjelmaa ja ajatella, ettei heillä ole mitään muslimeja vastaan. Eihän se siellä lue."

Bjurwald haastatteli kirjaansa varten lukuisia äärioikeiston kannattajia ja vastustajia ympäri Eurooppaa kahden vuoden ajan. Vain yksi hänen tapaamistaan ihmisistä kutsui itseään rasistiksi.

Koodeja pitäisi murtaa

Bjurwaldin mukaan äärioikeiston koodeja pitäisi murtaa aktiivisemmin.

"Anti-islamismi on ollut vain keino tuoda mielipiteet esiin ilman pelkoa syytteistä. Ranskassa Marine Le Pen on kehottanut homoja äänestämään puoluettaan, koska islam ei hyväksy homoutta. Sitten ollaan ihan oikeasti ajateltu, että hän on ollut huolissaan homojen oikeuksista, vaikka puolue vain käyttää homojen oikeuksia oman politiikkansa välineenä."

Hän toivoo muun muassa valtavirtapuolueilta keskustelun hallitsemista ja poliitikoilta rasismin vastustamista. Tietoisuutta viharikoksista pitäisi lisätä, ja koulutusta tarjota paitsi lapsille ja nuorille myös opettajille, paikallisille viranomaisille ja mediayrityksille. Toimittajia Bjurwald kehottaa kysymään äärioikeistolaisilta tiukempia ja vaikeampia kysymyksiä.

Bjurwald huomauttaa, että äärioikeiston eurooppalaiset kannattajat eivät ole "outoja epäonnistujia". Hänen mukaansa useat äärioikeistolaiset ovat lahjakkaita ihmisiä, jotka "vain käyttävät lahjakkuuttaan väärin".

Bjurwald kannustaa ihmisiä näkemään rasistien inhimillisen puolen, koska vain sillä tavalla vuoropuhelu ja ajatustenvaihto on mahdollista.

"Jos minulla olisi lapsia ja juttelisin rasistiäidille, en puhuisi hänelle muslimeista vaan lastenhoidosta. Vetoaisin heidän ihmispuoleensa. Muslimit voisivat tulla esiin keskustelussa vaikka niin, että kysyisin eikö ole kamalaa, miten muslimien on mahdotonta saada päivähoitopaikkoja lapsilleen, kun kukaan ei halua ottaa heitä. Silloin hän käsittelisi asiaa äitinä."

Ajatusten leviäminen johtaa radikalisoitumiseen

Bjurwaldin mukaan historian opettaminen ja asioista tiedottaminen ovat tärkeitä aseita äärioikeistoliikkeitä vastaan.

Kun rasismi ei ollut kuuma puheenaihe, siitä ei käyty keskusteluja uutisissa eikä sen vaikutuksista ole kierretty kertomassa nuorille. Bjurwald toteaa tämän seurauksena Euroopassa kasvaneen nuoria, jotka eivät näe rasismin vaaroja.

"Ihmiset ovat liian nuoria. Olen keskustellut nuorten kanssa, jotka eivät usko holokaustiin. He sanovat sen olleen propagandaa."

Bjurwaldin mukaan pahinta on se, että äärioikeiston ajatukset leviävät muihinkin puolueisiin ja julkiseen keskusteluun. Syntyy ilkeä radikalisoitumisen kehä.

"Äänestäjät äänestävät puoluetta, koska puolue on radikaali. Kun puolueen esiin tuomat asiat nousevat agendalle, osa poliitikoista ilmaisee niille tukeaan. Sitten äärioikeiston pitää muuttua vielä radikaalimmaksi pitääkseen kannattajansa."