Verkkouutiset/STT: Presidenttiehdokas Eva Biaudet huolissaan rasismista 22.11.2011
RKP:n presidenttiehdokas Eva Biaudet kantaa huolta rasismin ja vihamielisyyden leviämisestä. Se sai hänet myös lähtemään presidenttiehdokkaaksi.
Jo kuusitoistavuotiaana Biaudet oli lannistumaton ydinvoiman vastustaja ja valittiin ruotsinkielisten koululaisten etujärjestön FSS:n Helsingin osaston johtoon, vaikka hän oli liian nuori allekirjoittamaan päätöksiä.
– Jo nuorisopolitiikassa ylläpidimme kansainvälisiä suhteita Venäjälle, kuin olisimme olleet Suomen hallituksessa, vähintään!
Omistautuminen yhteisten asioiden hoidotoon on yhä vahvaa, mutta se on siirtynyt toiselle tasolle. Ihmisoikeudet, kehitysmaa- ja ympäristöpolitiikka ovat Biaudet'lle sydämenasioita ja niistä sanottavaa riittää.
– Luonnollisesti myös taloudesta on syytä olla huolissaan, mutta uskon vahvasti, että poliitikkomme löytävät ratkaisut. Se, mikä minua eniten huolestuttaa, on vihamielinen ilmapiiri ja syrjintä.
Presidenttinä Biaudet yrittäisi vähentää maahanmuuttoon liittyviä pelkoja ja luoda enemmän yhteyksiä eri kulttuureista tulevien ihmisten välille. Presidentin on hänen mielestään tuettava ryhmiä, joiden ääni ei muuten kunnolla kuulu.
– Suomi ei ole koskaan ollut suuren maahanmuuton kohteena. Silti yleisesti uskotaan, että kolmen prosentin suuruinen maahanmuuttajaväestö uhkaa suomalaista kulttuuria.
– Presidenttinä osoittaisin, ettei mitään pelättävää ole, Biaudet sanoo.
Molemmat kotimaiset kielet hallitsevalle Biaudetille ei ollut mikään itsestäänselvyys liittyä juuri RKP:hen. Hän pelkäsi, että joutuisi kääntämään selkänsä suomen kielelle.
Biaudet sanoo aina puhuneensa kaksikielisyyden puolesta ja yrittäneensä edistää kaksikielisyyttä myös puolueessaan, jonka kaikilla kannatusalueilla ei puhuta kahta kieltä.
Naisten oikeudet esillä
Biaudet pitäisi presidenttinä vahvasti esillä myös naisten oikeuksia.
– Naisten asema on ratkaisevan tärkeä monissa kehitysyhteistyökysymyksissä, kuten yhteiskuntien jälleenrakennuksessa ja ilmastonmuutoksessa.
Ulkomaailmalle on Biaudet'n mielestä tärkeä signaali, että Suomessa on ollut 12 vuoden ajan naispresidentti. Suomalaiset naiset eivät edelleenkään ole tasa-arvoisia miesten kanssa.
– Siksi on tärkeää, että myös naisia on ehdokkaana ja johtotehtävissä. Miehetkin voivat ajaa naisten asioita, mutta he priorisoivat ne usein toisin.
Biaudet arvostelee ehdokkaiden vaalikeskusteluja, joissa on toistaiseksi annettu äänestäjille vähän eväitä presidentinvaaliin.
– Osalla ehdokkaista on tarve kirjoittaa historiaa ja keskustella sitä, kuka oli väärässä kolmekymmentä vuotta sitten. Minä haluan löytää tien eteenpäin.
Presidentillä yhä valtaa
Biaudet ei näe presidentin valtaoikeuksien olennaisesti vähentyneen siitä, että ulkopoliittista työnjakoa on selkiytetty.
– Presidentti on vahvassa operatiivisessa asemassa eivätkä mahdollisuudet toimia kahdenvälisten suhteiden hoidossa ole heikentyneet. Eduskunta päättää presidentin valtaoikeuksista ja presidentin pitää noudattaa eduskunnan tahtoa.
Mutta kuinka Suomen ulkopolitiikassa näkyisi, että te johtaisitte sitä?
– Haluaisin ehdottomasti Suomen jatkavan aktiivisena toimijana YK:ssa. Suomi olisi Pohjolan, EU:n ja YK:n aktiivinen osa.
________________________________________
MTV3/STT: Presidenttiehdokas Eva Biaudet huolissaan rasismista
RKP:n presidenttiehdokas Eva Biaudet kantaa huolta rasismin ja vihamielisyyden leviämisestä. Se sai hänet myös lähtemään presidenttiehdokkaaksi.
– Mielipideilmasto huolestuttaa minua kaikkein eniten. Olen iloinen, että istuva presidentti otti Helsingin Sanomissa vahvasti kantaa rasismia vastaan, Biaudet sanoo STT:n haastattelussa.
Biaudet'n mielestä on erittäin tärkeää luoda lisää kontaktipintaa eri kulttuureista tulevien ihmisten välille
– Useimmilla suomalaisilla ei ole yhtäkään ulkomaalaista ystävää, hän huomauttaa.
Biaudet tunnetaan aatepoliitikkona, jolle oikeudenmukaisuuskysymykset ovat tärkeitä.
– Olen ollut onnekas sikäli, että vanhempani sallivat jo pienenä pitää omista mielipiteistä kiinni. Tulen suuresta perheestä, joissa joutuu aina pohtimaan, mikä on oikeudenmukaista ja mikä ei.