tiistai 15. marraskuuta 2011

HS: Rasistikin suvaitsee itseään

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Rasistikin suvaitsee itseään 15.11.2011
Tiede-lehti: Marko Hamilo: Nollasummapelit, rasismi ja euro (blogi)

Keskustelu suomalaisten rasismista ja sen heijastumisesta politiikkaan on lukkiintunut toistuvaan kaavaan. Muiden puheenvuoroissa arvioidaan, että rasismi ja muukalaispelko ovat lisänneet perussuomalaisen puolueen kannatusta.

Perussuomalaiset torjuvat väitteet epäasiallisena ajojahtina. Siihen keskustelu sitten pysähtyykin, kunnes tulee taas uusi mielipidekysely tai joku perussuomalainen jälleen tölväisee jotakin vähemmistöä, ja käydään uusi samaan umpikujaan päättyvä keskustelukierros.

Parempaan keskusteluun on sekä aihetta että ainekset. Lauantaina Helsingin Sanomissa julkaistu TNS Gallupin kysely vahvisti, että noin kolmasosa suomalaisista suhtautuu vähintään epäluuloisesti vieraisiin rotuihin ja kulttuureihin. Kyselyssä perussuomalaisten kannattajiksi ilmoittautuneista 51 prosenttia katsoi, että "joihinkin rotuihin kuuluvat ihmiset eivät kerta kaikkiaan sovi asumaan modernissa yhteiskunnassa". Se on rasismia.

Kuten kyselyissä usein käy, oli vastausten välillä myös ristiriitoja. Yhteistä ihmisarvoa ja tasavertaista kohtelua kannattivat niin suuret enemmistöt, että mukana täytyi olla myös paljon rasisteiksi ilmoittautuneita.

Kaikki kannattavat tasa-arvoa ainakin itselleen. Joka tapauksessa on myönteistä, että tasa-arvo katsotaan yhteiseksi arvoksi. Se antaa pohjaa keskustelulle.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan kyselyyn ei voi sanoa mitään järkevää. Muidenkin puolueiden johtajat väheksyvät itselleen kielteisiä mielipidetiedusteluja, mutta kyllä tähän löytyisi sanottavaa myös perussuomalaisilla. Presidentti Tarja Halonen tarjosi yhden mahdollisuuden sanomalla HS:n sunnuntaina julkaisemassa haastattelussa, että "ihmiset, jotka tunnistavat itsessään rasismia, ovat päätyneet äänestämään perussuomalaisia".

Presidentti sai päivänpoliittiseen kantaansa töykeän vastauksen kansanedustaja Jussi Halla-aholta (ps), jonka mukaan "Halosen kommentti on täysin arvoton". Hän kysyi puolestaan, ovatko ne, jotka tunnistavat itsessään vanhaa DDR:n ystävää, äänestäneet Halosta.

Jos tavoitteena on arvokkuus eikä epäkohtelias nokkeluus, perussuomalaiset voisivat vastata Halosen näkemykseen, jonka mukaan puolueen kannattajien kysymykset saattavat olla osin oikeita mutta vastaukset ovat vääriä. Perussuomalaisilla on tässä sananvapaus käytettävissään, mutta he käyttävät sitä hyvin säästeliäästi.

_______________________________________________

Savon Sanomat: Seppo Kononen: Presidentti sanoi totuuden

Viha vaino pois, rauha parempi ois. Sopusointu keskenämme vallitkoon.

Kunpa asiat olisivatkin maailmassa ja Suomessa, kuten edesmennyt amerikansuomalainen kuplettikuningas Hiski Salomaa sanoo iki-ihanaisessa Vapauden kaiho -laulussaan. Vaan kun eivät ole. Päinvastoin vihanpito ihmisten kesken näyttää olevan lisääntymässä myös ihmiskunnan vauraimmassa ja sivistyneimmässä osassa, johon Suomikin kuuluu.

Takavuosien Suomessa rasismi liitettiin julkisessa keskustelussa ja yleisessä tietoisuudessa lähinnä kahteen maahan: Yhdysvaltojen eteläisiin osavaltioihin ja jyrkkää rotuerottelua harjoittaneeseen Etelä-Afrikkaan. "Syvän etelän" Ku Klux Klanin ja eteläafrikkalaisten valkoisten harjoittaessa epäinhimillistä toimintaansa kaukaisen Suomen lapset pelasivat vanhempiensa kanssa vielä hyväntahtoisesti Mustaa Pekkaa ja pistivät pelatessaan ilman omantunnon tuskia suihinsa Musta Pekka -lakuja tai neekerinsuukkoja.

Suomen olisi kuvitellut säästyneen rasismilta, kun mustat pekat ja lakut kiellettiin ja neekeri-sana pantiin kiellettyjen sanojen listalle. Toisin on kuitenkin käynyt. Päivä päivältä Suomi tuntuu saavan piirteitä, jotka kertovat suvaitsevaisuuden tappiosta ja yhteiskunnallisen ilmapiirin raaistumisesta.

Maassa maan tavalla! Valtaapitävien pitäisi varoa, mitä he suustaan päästävät. Kun vihan ja kaunan henki päästetään kerran ulos lampun sisältä, niin vaikeaa on houkutella sitä sinne takaisin. Jotkut yrittävät hyvällä, jotkut pahalla, ja aina yhtä huonoin tuloksin.


Presidentti Tarja Halonen nosti Helsingin Sanomien haastattelussa viikonvaihteessa kissan pöydälle. Hän ei tuominnut vain rasismia yleensä, vaan tohti varoittaa myös perussuomalaisuuteen liittyvistä vaaratekijöistä.

- Ihmiset, jotka tunnistavat itsessään rasismia, ovat päätyneet esittämään perussuomalaisia, Halonen tulkitsi viime aikojen mielipidetiedusteluja.

Koko kansaa edustavan presidentin sanomaksi Halosen lausunto on harvinaisen suoranuottinen, mutta toisaalta oikeansuuntainen. Puheenjohtaja Timo Soini on vähätellyt puolueensa vierasvastaisten halla-aholaisten vaikutusta. Se ei poista silti sitä tosiasiaa, että äänestämällä perussuomalaisia saa kylkiäisenä myös tohtori Jussi Halla-ahon hengenheimolaisineen.

Vaikka Halla-aho lie millainen tohtori tahansa, niin sivistyneeksi häntä ei voi sanoa päätellen niistä kommenteista, joilla hän on vastannut Halosen sanomisiin.

- Voidaan kysyä, että ne jotka tunnistavat itsessään vanhaa DDR:n ystävää, ovat varmaan äänestäneet Tarja Halosta, hän ivasi.

Presidentinvaalien toisella kierroksella ehdokkaan on saatava yli puolet annetuista äänistä. Eiköhän heidän joukossaan ollut myös aika monta perussuomalaista - ainakin vuonna 2000, kun Halosen vastaehdokkaana oli keskustan Esko Aho.


Rasismi ei ole leikin asia, siitä tulee julma vahvistus Saksasta.

Viime päivinä on paljastunut, miten pieni äärioikeistolainen solu on tappanut vuosina 2000-2006 kylmäverisesti kymmenen ihmistä - yhdeksän siirtolaista ja yhden naispuolisen poliisin.

Liittokansleri Angela Merkel sanoi maanantaina uusnatsien tekojen olevan "häpeäksi Saksalle". Samaan aikaan kyselevät tiedotusvälineet ja poliitikot, miten tällainen veritöitten sarja on voitu tehdä ilman, että poliisilla tai sisäisestä turvallisuudesta vastaavilla muilla viranomaisilla olisi mitään vihiä asiasta.

Äärivasemmistolaista Baader-Meinhof -liigaa ja sen seuraajia jäljitettiin kyllä tiukasti 1970- ja 1980-luvuilla, mutta "Zwickaun soluksi" sanottu äärioikeistolainen ryhmittymä on saanut toimia aivan vapaasti. Saksan viranomaisilla on nyt sisäisen ryhdistäytymisen paikka, ja moni asia joudutaan miettimään nyt uusiksi.


Suomi ei ole Saksa, Hollanti tai Norja, joissa rasismi on saanut väkivaltaisia piirteitä.

Yksi tekijä yhdistää kuitenkin kaikkia rasismille altistuvia maita: yhteiskunta eriarvoistuu ja osa joukosta tuntee menettävänsä otteensa siitä, minkä hän ajattelee kuuluvan itselleen tai mihin hänellä on oikeus. Kun ei voi kostaa vahvoille, kostetaan vielä heikommille.

Jussi Halla-ahon luulisi helsinkiläisenä tietävän, mitä kaupungissa tapahtuisi, jos vierasmaalaisia ei olisi. Kuka siivoaisi ne roskat ja jäljet, joita sivistyneet suomalaiset jälkeensä jättävät?

______________________________________

Kainuun Sanomat, pääkirjoitus: Rasismi vähentynyt, mutta tiivistynyt

Vertailu: Kahdeksan vuotta sitten keskustalaiset esittivät rasistisempia mielipiteitä kuin perussuomalaiset nyt.

Tuore mielipidetutkimus suomalaisesta rasismista (Helsingin Sanomat 12.11) todistaisi, että rasistiset asenteet ovat Suomessa voimakkaasti vähentyneet viimeisten kahdeksan vuoden aikana, jos uutisessa olisi esitetty vertailutietoja aikaisemmista mittauksista.

Esimerkiksi Magdalena Jaakkolan tutkimus Suomalaisten suhtautuminen maahanmuuttajiin vuosina 1987 - 2003 todistaa, että rasismi oli kahdeksan vuotta sitten selvästi yleisempää kuin nykyisin.

Vuonna 2003 peräti 45 prosenttia kaikista suomalaisista vastaajista oli täysin tai osittain sitä mieltä väitteestä, että joihinkin rotuihin kuuluvat ihmiset eivät kerta kaikkiaan sovi asumaan modernissa yhteiskunnassa. Lokakuun HS-gallupissa osuus oli supistunut 29 prosenttiin.

Ulkonäöltään ja kulttuuriltaan poikkeavia piti ennustamattomina ja pelottavina aikaisemmin vajaa viidesosa ja nyt jokseenkin joka kymmenes vastaaja. Yhtä selvästi on vähentynyt niiden määrä, joiden mielestä eri kulttuureista lähtöisin olevien ihmisten pitäisi elää keskenään sekoittumatta toisistaan erillään.

Joitakin kansoja piti muita älykkäämpinä kahdeksan vuotta sitten reilu kolmasosa ja nyt vain viidennes.

Nyt perussuomalaisten kannattajat suhtautuvat muita selvästi jyrkemmin suomalaisista etnisesti eroaviin ihmisiin sekä heidän kulttuuriinsa ja uskontoonsa.

Puoluejohtaja Timo Soini moitti siksi HS-gallupia tarkoitushakuiseksi, eikä ”plokissaan” voinut sanoa siitä mitään järkevää. Syytös on aiheeton. Rasistisia asenteita on mitattu puolueittain jo vuosikausia.

Vuonna 2003 keskustan kannattajat olivat asenteiltaan jopa rasistisempia kuin perussuomalaiset nykyisin. Demaritkin esittivät silloin liki yhtä jyrkkiä kantoja eri rotujen sopeutumisesta moderniin yhteiskuntaan sekä eri kansojen älykkyyseroista, kuin perussuomalaiset nyt.

Isoimmissa puolueissa kannattajien asenteet ovat selvästi lientyneet kahdeksassa vuodessa.

Rasistiset asenteet vähentyvät aikaisempien tutkimusten mukaan monikulttuurisuuden yleistyessä. Mitä enemmän ihmiset henkilökohtaisesti tuntevat muihin kulttuureihin kuuluvia ihmisiä, sitä vähemmän heillä esiintyy etnisiä ennakkoluuloja. Näin on käynyt nytkin.

Politiikassa Soinin johtama puolue on magneettina vetänyt rasististen asenteiden kantajia muista puolueista – ja aikaisemmin äänestämättömistä. Rasismia on tiivistynyt eniten perussuomalaisiin. Puolueen johto ei voi tätä faktaa vähätellä eikä väistellä.

Perussuomalaisten nousu on toisaalta johtanut siihen, että rasistisia mielipiteitä esitetään nyt rohkeammin mediassa, internetin keskustelupalstoilla, jopa kaduilla ja yleisötapahtumissa. Tämä on ilmeisesti luonut harhaluulon asenteiden jyrkentymisestä.

Nyt on kiinnostavaa seurata, alkavatko kannatustaan perussuomalaisille menettäneet puolueet flirttailla rasistisilla kannolla saadakseen virran kääntymään. Kokoomusjohtaja, pääministeri Jyrki Kataisen reaktio oli arvokkaasti päinvastainen.

_______________________________

Helsingin Sanomat, näkökulma: Pekka Mykkänen: Totuusumpikuja

Timo Soini löysi vikaa Helsingin Sanomista, Jussi Halla-aho presidentistä ja Reijo Tossavainen HS:stä, presidentistä, keskustapuolueesta ja Kauniaisista. Perussuomalaisen puolueen edustajien tulkinta HS:n lauantaina julkaisemasta rasismigallupista on turhauttava. Se alleviivaa puolueen yritystä rakentaa taipaleestaan uhrikertomusta, kyvyttömyyttä ottaa vakavasti monien kannattajiensa rasismia ja hanakkuutta syyttää muita kuin itseään kaikesta perussuomalaisten kannattajien asenteisiin liittyvästä.
Gallup-kyselyssä perussuomalaisten kannattajat tunnistavat itsessään rasismia kaksinkertaisesti koko väestöön verrattuna. Heidän kantansa kaikkiin arvoväittämiin olivat jyrkimmät.

Presidenttiehdokas ja puheenjohtaja Timo Soini leimasi tieteellisen ja koko kansaa edustavan gallupin "tarkoitushakuiseksi", eikä suostunut HS:n haastatteluun. Hätkähdyttävästi 51 prosenttia perussuomalaisia kannattavista allekirjoitti väitteen, että "joihinkin rotuihin kuuluvat ihmiset eivät kerta kaikkiaan sovi asumaan modernissa yhteiskunnassa". Muita puolueita kannattavien prosentit olivat tässä kysymyksessä seuraavat: keskusta 34 prosenttia, Sdp (30), kokoomus (25), vihreät (13) ja vasemmistoliitto (12).
Kaikkein synkimmin perussuomalaisten reaktio alleviivaa ilmiötä yhteisen totuuspohjan katoamisesta ja oppimiskyvyn surkastumisesta. TNS Gallupin tutkimukset ovat tarkinta, mitä Suomesta on saatavilla.

Yhdysvalloissa tiedon, tieteen ja totuuden hylkääminen on nykyisin poikkeuksellisen voimakasta. Siellä poliittinen päätöksenteko on lähes umpikujassa. Vakava tutkimus otetaan käyttöön valikoivasti; itselle epämukavat faktat heitetään roskiin tai hukutetaan mukaskandaaleista nostatettaviin huutomyrskyihin. Yhdysvalloissa konservatiivien ja liberaalien totuuksia kierouttavat omat viestimet ja tutkimuslaitokset.
Kun yhteiset todellisuuden rakennuspalikat hylätään, yhteiskunta joutuu mutkaiselle tielle. Poliittisten kiistojen ja arvokysymysten vastapuolet tyytyvät vahvistamaan omia mielipiteitään omissa kaikukammioissaan, joiden seiniä internet jykevöittää. Keskustelu ja sen seurauksena koko yhteiskunta mielipidebalkanisoituu, tulehtuu ja sairastuu.

HS-gallupin luvut kertovat rasismin olevan vakava ja laajasti kansaa koskettava piirre, jossa toisenlaisten ihmisten perustava ihmisarvo kielletään. Kyse ei ole yhdestä puolueesta. Hävetkäämme yhteistä rasismiamme ja tehkäämme sille jotakin.