maanantai 14. marraskuuta 2011

Iltalehti: Soini vaikenee vaikeista asioista

Iltalehti: Soini vaikenee vaikeista asioista 14.11.2011
Timo Vihavainen: Se suuri rasismigallup (blogi)
Marko Kulmala: Hetken hiljaisuus (blogi)
Timo Vihavainen: Ennakkoluuloista ennakkotietoon (blogi) 15.11.2011

Soini yritti vaieta ikävät mielipidetiedustelut kuoliaaksi.

Äärioikeistolaisuutta ja rasismia perussuomalaisten johtaja kommentoi vain plokinsa välityksellä.

Timo Soinin (ps) mielestä mielipidetutkimukset EU:sta tai rasismista eivät ole kommentoinnin väärtejä.

Taloustutkimuksen Iltalehdelle tekemä tutkimus paljasti lauantaina, etteivät edes perussuomalaiset halua erota eurosta tai EU:sta, koko Suomen kansasta puhumattakaan.

Helsingin Sanomien gallupin mukaan puolestaan perussuomalaisten äänestäjät tunnistavat kaksin verroin rasismia itsessään muuhun väestöön verrattuna.

Soinilta ei herunut kommenttia kumpaankaan kyselyyn. Hän kuittasi tulokset lyhyellä blogikirjoituksella.

- Näihin galluptutkimuksiin ei voi sanoa mitään järkevää. Tarjolla on vain jatkojutun kuvitus.

Samalla tyylillä Soini kuittasi myös presidenttiehdokas Paavo Lipposen (sd) arvostelun syyskuussa. Lipponen vaati Soinia irtisanoutumaan puolueensa äärioikeistolaisista puheenvuoroista.

- Presidentti Mauno Koivisto sanoi viisaasti, että ei pidä provosoitua, kun provosoidaan, Soini tyynnytteli blogissaan kohua silloin.

Astu esiin!

Keskustelua rasismista jatkoivat sunnuntain HS:ssa presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Jyrki Katainen (kok) mutta ei siis Soini. Muutama Soinin puoluetoveri tosin ilmoitti loukkaantuneensa presidentti Halosen mielipiteistä.

SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner sanoo, että Soinin pitää astua asiassa esiin.

- Soini on hakenut vahvaa kannatusta toisaalta populismilla ja toisaalta vetoamalla erilaisuuden pelkoon. Hänen on ihan turha yrittää paeta vastuutaan sinne plokinsa taakse. Nyt on pakko kohdata lieveilmiöt, niin äärioikeisto, rasismi kuin taidevastaisuuskin.

Toisen oppositiopuolueen keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen ei halunnut perussuomalaisten asioihin puuttua.

- Keskustalainen ajatusmaailma lähtee siitä, että ihminen on samanarvoinen riippumatta syntyperästä, kielestä, kansallisuudesta, uskonnosta tai mistä hyvänsä. En tiedä sitten, onko tämä sitten jotenkin herkkä asia perussuomalaisille.

TUTKIMUKSIA

Kansan mielipiteitä

* Iltalehden lauantaina julkaiseman mielipide-kyselyn mukaan 72 prosenttia suomalaisista haluaa pysyä mukana eurossa ja 75 prosenttia EU:ssa. Myös perussuomalaisten keskuudessa eroamisen kannattajat olivat vähemmistössä.
* Helsingin Sanomien kyselyssä perussuomalaisten kannattajista yli neljännes tunnisti itsestään rasistisia piirteitä. "Ihmiset jotka tunnistavat itsessään rasismia, ovat päätyneet äänestämään perussuomalaisia", kommentoi presidentti Tarja Halonen tutkimusta.
* Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps) vastasi Suomenmaassa presidentille: "Voidaan kysyä, että ne jotka tunnistavat itsessään vanhaa DDR:n ystävää, ovat varmaan äänestäneet Tarja Halosta."

______________________________________________

Demari, pääkirjoitus: Populismi ja rasismi syytä läpivalaista

Oikeistopopulismi on levinnyt Euroopassa pelottavasti. Yltiökansalliset, maahanmuuttajavihamieliset, islaminvastaiset ja EU-kriittiset puolueet keräävät suosiota. Toivon pilkahduksena joidenkin ääripuolueiden kannatus on sentään laskussa.

Euroopan demokraattiset voimat ovat ymmällään. Se on selvää, ettei populismin nousua saada taitettua ilman syvää käsitystä sen syistä.

Populismin ja demokratian suhdetta pohdittiin myös Kalevi Sorsa -säätiön seminaarissa. Yleisesti arvioidaan populismin kumpuavan pettymyksestä. Monikulttuurinen tietoyhteiskunta ei miellytä kaikkia.

Populistien matkaan on lähtenyt nuoria, heikosti koulutettuja miehiä, joille muutoksen suunta on uhka. Kannattajissa on myös arvotyhjiöön pudonneita keskivertoihmisiä. Populismi vetoaa mustavalkoisilla yleistyksillä, me ja he -jaotteluilla sekä eliittien ja instituutioiden vieroksunnalla.

Valtioiden johdon virhe on ollut jättää kansalaiset kummeksumaan EU:n ongelmia pystymättä perustelemaan yhdentymisen etuja ja näyttämään suuntaa.

Paavo Lipponen varoitti seminaarissa aiheellisesti päästämästä suvaitsemattomuutta leviämään ikään kuin huomaamatta. Juuri hämäävä ujuttautuminen näyttää olevan perussuomalaisten tapa toimia.

Perussuomalaiset määritteli itsensä vaaliohjelmassaan populistiseksi puolueeksi. Nyt puheenjohtaja Timo Soini loukkaantuu, kun puolueen edustajia kutsutaan populisteiksi.

Helsingin Sanomien rasismitutkimusta Soini ei myöskään suostu kohtaamaan. Harva yllättyy siitä, että perussuomalaiset tunnistavat itsessään muita enemmän rasistisia piirteitä. Silti Soini vetäytyy itsemääräämisoikeuden fraseologioiden taa.

Presidentinvaalikeskustelut ovat paikka puhua suoraan arvovalinnoista ja niiden seurauksista. Lähteeksi sopii Euroopan historia.