Helsingin Sanomat: Mersumerkki korvattiin hakaristillä 25.11.2011
Helsingin Sanomat: Natsisymbolien julkinen käyttö on lain harmaata aluetta 28.2.2008
Natsisymbolien julkinen esittely herättää kummastusta ja ärtymystä. Pääkaupunkiseudulla on viime aikoina ajellut esimerkiksi Mercedes-Benz, jonka merkki on korvattu hakaristillä.
Oikeusoppineiden mukaan pelkkä auton merkin korvaaminen hakaristillä ei ole laitonta. Natsimerkin käyttö autossa kuuluu autoilijan sananvapauteen.
- Meillä ei ole samanlaista symbolikieltoa kuin esimerkiksi Saksassa, jossa hakaristin esillä pitäminen on kielletty laissa, linjaa valtionsyyttäjä Mika Illman.
- Mutta vähän niin kuin toivotaan, että ihmiset ymmärtäisivät, mikä on hyvän maun mukaista, lisää rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin ylipistosta.
Nuotion mukaan natsisymbolien laillisuus tai laittomuus on lain harmaata aluetta. Kaikki riippuu asiayhteydestä. Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on kielletty Suomen laissa. Samoin kuin rikokseen yllyttäminen. Kysymys on siitä, aiheuttaako hakaristi uhkaa tai pelkoa.
- Voiko symbolin tulkita kohtuudella uhkaukseksi, solvaukseksi tai panetteluksi, joka kohdistuu jotain kansanryhmää vastaan. Tähän nimenomaiseen tapaukseen poliisi tai syyttäjä ei puuttuisi, mutta on eri asia, jos menee juutalaisen seurakunnan edustalle heiluttamaan hakaristilippua, Illman selittää.
Hakaristeihin on viime vuosina törmätty pääkaupunkiseudulla muutamia kertoja. Toissakesänä joku oli piirtänyt espoolaisen Lintuvaaran koulun asfalttiin ison hakaristin. Samana kesänä Setan toimiston oveen oli ilmestynyt hakaristi ilkivaltaiskun yhteydessä.
Vuoden 2008 syksyllä naapurit pahastuivat, kun Helsingin Pikku Huopalahdessa sijaitsevan asunnon parvekkeella liehui pari päivää hakaristilippu. Lopulta nuorehko mies kiipesi parvekkeelle ja poisti lipun. Poliisi totesi tuolloin, että natsilipun pitäminen parvekkeella on huonoa käytöstä, muttei rikos.