maanantai 21. marraskuuta 2011

HS: Asenteet maahanmuuttoon lieventyneet

Helsingin Sanomat: Asenteet maahanmuuttoon lieventyneet 21.11.2011
Kotus: Olli Löytty: Naamaako on syyttäminen, jos gallup on vino? (blogi) 23.11.2011

Suomalaisten suhtautuminen maahanmuuttoon on pehmentynyt selvästi viime vuodesta, vaikka maahanmuuttoon kielteisesti suhtautuvat kannat ovat olleet nettikeskusteluissa ja muussa julkisuudessa äänekkäästi esillä.

Asia käy ilmi Helsingin Sanomien teettämästä TNS Gallupin tutkimuksesta.

Kansasta 44 prosenttia on nyt sitä mieltä, että maahanmuuttajia tulisi ottaa lisää. Samansuuruinen joukko vastustaa uusia maahanmuuttajia.

Viime vuonna kuusi kymmenestä vastusti uusia maahanmuuttajia. Silloin toivuttiin vuoden 2009 talouden rajusta taantumasta, jolloin bruttokansantuote supistui yli kahdeksan prosenttia.

Kyselyssä pääkaupunkiseudun väestä 58 prosenttia pitää maahanmuuton lisäämistä hyvänä, kun maaseutumaisilla alueilla niin ajattelee 37 prosenttia. Se voi kertoa ympäröivien taloudellisten mahdollisuuksien vaikutuksista asenteisiin.

Vihreiden kannattajista 13 prosenttia vastustaa uusia maahanmuuttajia. Muiden puolueiden ei-prosentit olivat vasemmistoliitolla 23, Sdp:llä 40, kokoomuksella 44, keskustalla 54 ja perussuomalaisilla 75 prosenttia.

TNS Gallupin toimialajohtajan Juhani Pehkosen mielestä maahanmuuttoa koskevat käsitykset eivät ole enää kiristyneet ja kielteisyys on jopa vähentynyt viime vuodesta.

"Maahan saa tulla työtä tekemään, jos elää maan tavalla ja yrittää olla niin suomalainen kuin mahdollista", Pehkonen tulkitsee.

Viiden vuoden takaisessa kyselyssä suomalaisista tasan puolet oli ainakin osittain sitä mieltä, että "kaikkien, jotka haluavat tulla Suomeen asumaan ja tekemään työtä, on saatava tulla tänne". Nyt luku on noussut 64 prosenttiin.

Suoranaista syrjintää suomalaiset eivät laajasti ottaen hyväksy. Vain kolme prosenttia hyväksyy aina ja 16 prosenttia jossain tilanteessa sen, että romania ei valita työhön, vaikka hän olisi osaavampi ja kokeneempi kuin kantaväestöön kuuluva.

Hyväksyntää ei saa positiivinenkaan syrjintä. 18 prosenttia ajattelee, että voi olla aiheellista antaa etuoikeus ulkomaalaisille maahanmuuttajille asunnon saannissa.

Tällaiseen suosimiseen myöntyy 26 prosenttia vihreiden ja 28 prosenttia vasemmistoliiton kannattajista, jotka suhtautuivat kautta kyselyn myönteisimmin vähemmistöihin ja tunnistivat itsessään vähiten rasismia.

Suomalaisista joka neljäs on ainakin osittain sitä mieltä, että työttömyyden lisääntyessä osa ulkomaalaisista olisi lähetettävä pois maasta.

Kysymys ulkomaalaisten pois lähettämisestä ei ole käytännön elämästä, mutta vastaukset kielivät kantojen jyrkkenemisestä taloudellisesti vaikeina aikoina.