Turkulainen: Turun ryöstöistä puolet ulkomaalaisten tekemiä 16.11.2011
Turun kulttuuripääkaupunkivuosi on ollut tapahtumarikas – myös poliisille. Turun rikostilastoissa on tapahtunut selvä käänne. Erityisesti ryöstöjä ja pahoinpitelyitä on ollut aiempaa enemmän.
Turkulaisten oma elämäntapa ei ole muuttunut, vaan rikosten määrä on kasvussa nyt muualta tulevien vuoksi. Peräti 50 prosenttia ryöstöistä Turussa on ulkomaalaisten tekemiä.
Apulaispoliisipäällikkö Jukka Mäkilähde korostaa, ettei kyse ole Turussa asuvista maahanmuuttajista, vaan järjestäytyneestä rikollisuudesta. Ryöstöjä tekevät liigat ja yksittäiset porukat kiertävät maasta toiseen ja ovat nyt löytäneet pääkaupunkiseudun lisäksi myös Turkuun.
– Kun viime viikolla Turussa liikkui sadan euron väärennettyjä seteleitä, aivan ilmeisesti kyse oli ulkomaalaistaustaisista rikollisista, Mäkilähde kertoo esimerkkinä.
Suomalaiset ovat tottuneet varomaan taskuvarkaita ja ryöstäjiä lähinnä ulkomaanmatkoillaan. Nyt poliisi toivoo, että turkulaiset alkaisivat käyttäytyä varovaisemmin myös omassa kotikaupungissaan.
– Tämäntyyppiset ryöstöt, että väkivallalla tempaistaan laukku, ovat lisääntyneet. Myös pankkiautomaatilla voi joutua ryöstön uhriksi.
Mäkilähde neuvoo, että viimeistään nyt miesten pitäisi lakata säilyttämästä lompakkoaan takataskussa.
– Naisten taas ei pitäisi jättää kaupassa käsilaukkua ostoskärryyn.
– Pankkiautomaatillakin kannattaa olla varovainen. Tunnuslukunsa kannattaa suojata ja tarkistaa, että pankkiautomaatilla ei ole mitään kummallisia teippauksia tai kameraa asennettuna.
Myös pahoinpitelyt ovat lisääntyneet alkuvuoden aikana. Mäkilähde korostaa, että kyse ei ole kuitenkaan julkisilla paikoilla tehdyistä pahoinpitelyistä.
– Pahoinpitelyt ovat lisääntyneet yksityisissä paikoissa.
Julkisella paikoilla tehtävät väkivallanteot keskittyvät Turussa enimmäkseen keskustaan. Poliisilla on ollut tänä vuonna erityinen väkivallan vähentämiskampanja.
– Olemme lähettäneet partioita ravintoloiden purkuaikaan keskustaan. Se on toiminut hyvin. Viime kuun tilastossa näkyy jo selvää pahoinpitelyiden vähentymistä, Mäkilähde kertoo.
Tehopartiointia on ollut myös Varissuolla, jossa autoihin kohdistuvia ilkivallantekoja ja anastuksia pystyttiin selvästi vähentämään valvonnalla.
– Poliisipartioiden näkyminen Varissuolla vaikutti myös lähiötä ympäröiviin kaupunginosiin. Autoihin kohdistuvat rikokset vähenivät myös Littoisissa, Pääskyvuoressa ja Lausteella.
Apulaispoliisipäällikkö Jukka Mäkilähde korostaa, ettei Varissuolla tehdä rikoksia suhteessa asukaslukuun sen enempää kuin missään muussakaan lähiössä.
– Rikoksia tehdäänkin aina eniten siellä, missä eniten liikkuu ihmisiä.
– Rikoksen uhriksi joutuu todennäköisimmin perjantai- tai lauantaiyönä keskustassa, jos on nauttinut reippaasti alkoholia, lyöttäytyy tuntemattomien ihmisten seuraan ja vielä haastaa riitaa, hän kuvailee riskikäyttäytymistä.
Katu-turvallisuus on heikentynyt
Turun katuturvallisuus on toiseksi heikoin Helsingin jälkeen. Katuturvallisuus on heikentynyt Turussa vuosina 2007–2008 sekä uudestaan tänä vuonna. Turvallisuutta ovat heikentäneet erityisesti ryöstöt sekä seksuaalirikokset.
Myös pahoinpitelyt ovat lisääntyneet viime vuodesta, mutta ne ovat lisääntyneet lähinnä yksityisillä paikoilla. Julkisilla paikoilla tehtyjen pahoinpitelyiden määrä on kasvanut 2,5 prosenttia, yksityisillä paikoilla 57,8 prosenttia.