torstai 1. maaliskuuta 2012

Kotimaa24: Kirkkohallitus: Ulkomaalaisia kohdeltava tasavertaisesti toimeentulotuen hakuprosessissa

Kotimaa24: Kirkkohallitus: Ulkomaalaisia kohdeltava tasavertaisesti toimeentulotuen hakuprosessissa 1.3.2012
Kirkkohallituksen työryhmämuistio: Ulkomaalaisille maksettavan toimeentulotuen käsittelyä koskevien menettelytapojen selkeyttäminen (pdf) 16.2.2012

Kirkkohallitus ei tue sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän ehdotusta, jonka mukaan ulkomaalaisen toistuvasta toimeentulotuen tarpeesta voisi oma-aloitteisesti ilmoittaa poliisille tai maahanmuuttoviranomaisille.

Ulkomaalaislain mukaan ulkomaalaisen edellytykset oleskella maassa eivät välttämättä täyty, jos hän turvautuu toistuvasti toimeentulotukeen. Toistuva toimeentulotuen tarve ei ole kuitenkaan ehdoton maassa oleskelun este.

Kirkkohallitus näkee, ettei ulkomaalaislaki anna painavaa syytä poiketa salassapitovelvollisuudesta. Kirkkohallitus haluaa korostaa ihmisten yhdenvertaisuutta sekä oikeudenmukaista ja tasapuolista kohtelua myös toimeentulotuen myöntämisessä.

Toimeentulotukilaissa säädetään, että välttämätön toimeentulo pitää taata kaikille kansalaisuudesta riippumatta. Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista määrää, että sosiaaliviranomaisella on salassapitovelvollisuus.

Kirkkohallituksen mukaan näyttäisi hyvin todennäköiseltä, että toteutuessaan työryhmän ehdotukset lisäisivät Suomessa asuvien ulkomaalaisten pelkoa ja turvattomuutta.

Viranomaisia kohtaan koettu pelko saattaa kirkkohallituksen mukaan pahimmillaan johtaa esimerkiksi siihen, että toimeentulotukea ei uskalleta hakea karkotusuhan pelossa.

Kirkkohallituksen mukaan toimeentulotukilakia voidaan noudattaa nykyisessä muodossaan nykyisillä ohjeistuksilla. Pääsääntö on, että tuen hakija itse toimittaa tuen myöntämiseen tarvittavat asiapaperit.

-----

"Kirkon maahanmuuttajatyön kokemusten perusteella näyttäisi hyvin todennäköiseltä, että toteutuessaan työryhmän ehdotukset lisäisivät Suomessa asuvien ulkomaalaisten pelkoa ja turvattomuutta. Haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset tulevat maista, joissa ei ole voinut luottaa viranomaisiin. Ensimmäisiä tärkeitä kotoutumisen askeleita on, että maahanmuuttajan luottamus viranomaisiin pääsee syntymään ja edelleen vahvistumaan. On tärkeää, että jokainen voi tuntea, että Suomessa viranomaisiin voi luottaa. Viranomaisia kohtaan koettu pelko saattaa pahimmillaan johtaa esimerkiksi siihen, että toimeentulotukea ei uskalleta hakea. Tämä epäluottamus ja pelko voi kanavoitua muunlaisiin ja epätoivottuihin, jopa rikollisiin tulonhankintakeinoihin."