tiistai 13. maaliskuuta 2012

Vantaan Sanomat: Somalijärjestön avustus jäi pöydälle terroristiepäilyn takia

Vantaan Sanomat: Somalijärjestön avustus jäi pöydälle terroristiepäilyn takia 13.3.2012

Vantaan vapaa-ajan ja asukaspalveluiden lautakunta jätti maanantaina pöydälle vantaalaisen somalijärjestön avustuksen terroriepäilyn takia.

Somali reconstruction and social development ry (Sorasod) haki Vantaan nuorisotoimelta 11 000 euron kohdeavustusta somalilasten ja -nuorten leiritoimintaan. Nuorisopalvelujen johtajan esityksestä somalien etujärjestön leirikuluja voitaisiin tukea 2 650 eurolla.

Lautakunta ei kuitenkaan myöntänyt avustusta toistaiseksi.

– Keskusrikospoliisi tutkii parhaillaan somalien terroristiyhteyksiä Suomessa. Sorasodin nimi mainittiin syksyllä eräässä lehtijutussa, perustelee asiaa lautakunnan jäsen, perussuomalaisten valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Timo Uppala.

Juuri Uppala esitti kohdeavustuksen jättämistä pöydälle. Häntä tuki asiassa toinen lautakunnan perussuomalainen jäsen Jouni Herranen.

Uppala aikoo nyt saada KRP:ltä selvyyden siitä, epäilläänkö Sorasodilla tai sen jäsenillä olevan terrorikytköksiä.

– Se jäi kaihertamaan mieltäni, miksi Sorasod mainittiin lehtijutussa. Jos nimi edes mainitaan, heräävät epäilykset heti: ettei vain se ole järjestö, joka tukee terrorismia, Uppala toteaa.

– Toivon, että saan tiedot KRP:ltä seuraavaan kokoukseen mennessä. Jos järjestö ei ole mukana epäilyissä, menköön heille sitten avustus, Uppala linjaa.

Vapaa-ajan ja asukaspalveluiden lautakunta käsittelee Sorasod-avustusta jälleen 23. huhtikuuta.

Vantaan Sanomat tavoitti terroritutkinnan yleisjohtajan, KRP:n rikostarkastajan Jaakko Christensenin.

– Epäiltyinä on vain yksityishenkilöitä: heitä on kuusi. Joukossa on Suomessa ja ulkomailla asuvia tai oleskelevia henkilöitä, Christensen selvittää.

Sorasodin mahdollinen yhteys epäiltyihin jää kysymysmerkiksi.

– En voi valitettavasti nyt kertoa mitään heidän jäsenyyksistään tai muista vastaavista tiedoista.

Epäiltyjen terrorikytkökset liittyvät värväys- ja rahoitustoimintaan. Somalitaustaisten suomalaisten epäillään lähettäneen tukirahaa Somalian isoimmalle terrorijärjestölle al-Shabaabille. Järjestö on tehnyt Somaliassa useita pommi-iskuja. Sen tavoitteena on tehdä maasta ääri-islamistinen.