tiistai 13. maaliskuuta 2012

Iltalehti: Eduskunnassa halua kiristää lakia lapsikaupasta

Iltalehti: Eduskunnassa halua kiristää lakia lapsikaupasta 13.3.2012

Eduskunnassa on ihmetelty joukolla sitä, että lapsen myyminen ei Suomen lakien mukaan välttämättä ole ihmiskauppaa ja sen myötä rikollista toimintaa.

- Tavallinen juristikin olisi luullut kaiken aikaa, että ihmiskaupan kriminalisoiminen pitää sisällään ihmisen ja varsinkin lapsen myynnin, juristikansanedustaja ja takavuosien oikeusministeri Johannes Koskinen (sd) sanoi eduskunnan keskustelussa tiistaina.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja ja poliisiasioista edellisessä hallituksessa vastannut Anne Holmlund (kok) myötäili.

- Kysymyksessä on porsaanreikä. Siltä näyttää varsin todennäköisesti, hän sanoi.

Asiantila paljastui, kun Helsingin sosiaaliviranomaiset alkoivat epäillä, että vastaanottokeskukseen sijoitettua vauvaa oli yritetty myydä tai luovuttaa eteenpäin, mahdollisesti Viroon.

Kauppaa, mutta ei rikosta

Tapausta ei tutkita rikoksena. Ihmiskaupparikoksesta on kysymys vasta, jos myynnillä lapsi saatetaan seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi, pakkotyöhön tai muuten ihmisarvoa loukkaaviin oloihin.

Asian pohdiskelu tuli ajankohtaiseksi, kun eduskunta hyväksyi tiistaina kansainvälisen sopimuksen, joka velvoittaa valtiot kieltämään lasten myynnin sekä lasten hyväksikäytön prostituutiossa tai pornografiassa.

Sopimus ei pakota Suomea muuttamaan lakejaan, mutta henki eduskunnan keskustelussa oli, että lapsen myyminen pitäisi aina nähdä rikollisena toimintana, vaikka siihen ei liittyisikään ilmeistä hyväksikäytön tarkoitusta.

"Jo maalaisjärki sanoo..."

Aloitteellaan lainmuutosta kiirehtinyt Aino-Kaisa Pekonen (vas) sai tukea monilta.

- Maalaisjärkikin sanoo, ettei sellaista pidä sallia missään olosuhteissa, Jaana Pelkonen (kok) sanoi.

Helsingissä paljastunut tapaus tuli tietoon vasta sen jälkeen, kun lakivaliokunta oli laatinut oman arvionsa kansainvälisestä sopimuksesta. Holmlund harmitteli asiaa ja antoi ymmärtää, että valiokunta olisi voinut arvioida, pitääkö lain muuttamista kiirehtiä.

Asiasta on jätetty hallitukselle kansanedustajien kirjallisia kysymyksiä.

- Ministerin vastausten jälkeen pitää katsoa, pitääkö ryhtyä toimiin lain muuttamiseksi, Holmlund sanoi.