Aamulehti: Puheenaihe: Maahanmuuttajalta vaaditaan töissä hermoja - työkaveri oli puhumatta 12 vuotta 22.3.2012
Maahanmuuttaja voi edetä unelma-ammattiinsa Suomessa vain askel kerrallaan. Ensin on opeteltava kieli ja päästävä työelämään tai -harjoitteluun.
Aamulehden ja Tampereen maahanmuuttajaneuvoston järjestämän keskustelun panelistit olivat yhtä mieltä: maahanmuuttajan kannattaa ottaa mahdollisimman nopeasti vastaan työtä kuin työtä.
– Mikä tahansa työ auttaa eteenpäin ja vie lähemmäs haavetta. Se myös kertoo, että maahanmuuttajalla on halu tehdä työtä, sanoi Pirkanmaan ely-keskuksen maahanmuuttopäällikkö Pirjo Pajunen.
Keskustelun juontanut Aamulehden toimittaja Anu Leena Koskinen kertoi, että maahanmuuttajien työttömyys on yli kolminkertaista kantaväestöön verrattuna. Taantuma on vielä vaikeuttanut työn saantia.
– Vaikka olisi koulutusta ja ammattitaitoa tietyltä alalta, ei välttämättä saa työtä. Silloin pitää yrittää toiselta alalta. Se, että ottaa vastaan työtä kuin työtä, ei estä oman alan työpaikan hakemista jatkossa, sanoi Mustafa Kara Tampereen maahanmuuttajaneuvostosta.
Kielitaitoa ja ammattiosaamista on kuitenkin oltava nykyisin joka alalla.
Maahanmuuttajat nöyriä
Työllistyminen vaatii ennen kaikkea sinnikkyyttä.
Kieliopetusta antava yrittäjä Önne Kankainen kertoi maahanmuuttajasta, joka halusi valokuvaajaksi, mutta ajatteli, ettei tulisi koskaan saamaan haluamaansa työtä. Ensin hän opetteli kielen, sitten pääsi työharjoitteluun. Pari vuotta sitten hänet valittiin Suomen parhaaksi kuvaajaksi.
Etenkin EU:n ulkopuolelta tulevat lääkärit usein pettyvät, kun joutuvat käymään pitkän koulutuksen saadakseen taas pätevyyden.
– Maahanmuuttajat ovat kuitenkin nöyriä ja ottavat usein vastaan sen työn minkä saavat, Pirjo Pajunen sanoi.
Toimitusjohtaja Pekka Pirhosen mukaan esimerkiksi TKL:n busseja ajaa yksi entinen majuri.
Pian jo työvoimapula
Vaikka työn saaminen on vaikeaa, useilla aloilla on jo nyt huutava pula työntekijöistä. Maahanmuuttajien kannattaa tutustua sosiaali- ja terveysalan ja palveluammattien tarjontaan. Esimerkiksi lähihoitajille, linja-autonkuljettajille ja maatalouslomittajille riittää töitä.
Väestön ikääntyminen vain kiihdyttää työvoimapulaa.
Mustafa Karan mielestä työllistymistä suurempi ongelma on sittenkin työssä pysyminen.
– Olin 12 vuotta erässä työpaikassa. Yksi työkaveri sinnitteli ja oli koko sen ajan puhumatta kanssani. Maahanmuuttajalla pitää olla lujat hermot.