Oulu-lehti: Monikulttuurisuus ja ennakkoluulottomuus osana Meri-Toppilaa 11.3.2012
Jo 23. kerran Oulussa järjestettävän Mahdollisuuksien tori -tapahtuman teemana on tänä vuonna Ihmiset liikkeessä -muuttoliikkeet ja pakolaisuus. 19. toukokuuta pidettävä tapahtuma järjestetään toisen kerran Meri-Toppilassa, Kulttuurisiilon ympärillä.
Oulun Mahdollisuuksien torin torikoordinaattori Maarit Korkala pitää Meri-Toppilaa hyvänä paikkana monikulttuurisen, ennakkoluulottoman ja iloisen toritapahtuman järjestämiseen.
– Luemme usein huolestuttavia uutisia Meri-Toppilasta. Oululainen Kulttuurivoimala ry on omalla panoksellaan jo vaikuttanut alueen viihtyisyyteen muun muassa asukastupatoiminnalla, Kulttuurisiilon kunnostuksella ja erilaisilla työpajoilla. Ajatuksena on, että alueen asukkaat ovat itse mukana kehittämässä Meri-Toppilaa sellaiseksi, että kaikilla olisi viihtyisää ja turvallista asua omassa lähiössään.
Mahdollisuuksien tori -tapahtuman tarkoituksena on luoda mielenkiintoisia keskusteluja ja toimintaa suvaitsevaisemman ja avoimemman ilmapiirin edistämiseksi sekä lisätä kansalaisten aktiivisuutta ja vahvistaa suomalaista kansalaisyhteiskuntaa. Tausta-organisaationa on Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa ry. Oulussa vastuujärjestönä toimii Kulttuurivoimala Culture Power Station ry.
– Oulussa toimivat paikalliset kansalaisjärjestöt esittelevät toriohjelman ohessa omaa järjestötoimintaansa. Viime vuonna mukana oli lähes 50 paikallista toimijaa mahdollistaen hienon toritapahtuman. Tänä vuonna toivomme ainakin yhtä suurta innostusta, Maarit Korkala summaa.
Tapahtuma on kaikille ilmainen. Yleisölle on tarjolla muun muassa musiikkia, tanssia, taidetta, työpajoja ja toritunnelmaa. Pakolaisteemaan pureudutaan syvällisemmin paneelikeskustelussa.
Teema on osuva, sillä kaikille muutto ei ole oma valinta. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan maailmassa on 43,7 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Näistä ihmisistä reilu 15 miljoonaa on pakolaisia ja lähes 30 miljoonaa oman maansa sisällä paenneita.
– Toisin kuin usein kuvitellaan, muuttoliike ei suuntaudu vain etelästä pohjoiseen, vaan neljä viidesosaa maailman pakolaisista asuu lähtömaidensa lähialueilla, usein kehitysmaissa sijaitsevissa pakolaisleireissä tai kaupunkislummeissa.
– Myös Suomen maahanmuuttajista vain pieni osa on turvapaikanhakijoita tai pakolaisia. Yleisimmät syyt maahanmuuttoon ovat avioituminen, työ tai opiskelu. Vuosina 2006-2009 Suomeen on vuosittain saanut oleskeluluvan 2 000 - 3 000 turvapaikanhakijaa, kiintiöpakolaista ja heidän perheenjäsentään. Tämä on noin seitsemäsosa kaikesta maahanmuutosta, Maarit Korkala selventää.
Oulu-lehti toimii Mahdollisuuksien torin yhteistyökumppanina. Lehdessä käynnistyy huhtikuussa juttusarja, missä pureudutaan Meri-Toppilan monikulttuurisuuteen.