Yle: Alla som fått negativt asylbeslut kan inte avvisas 30.3.2012
Under de senaste åren har en ny sorts situation uppstått för personer som nekats asyl i Finland - ett limbotillstånd. Den finländska utlänningslagen förbjuder avvisningar av personer till områden i kris- eller krigstillstånd. Utlänningspolisen kan med andra ord inte verkställa migrationsverkets beslut.
Personer som inte kan avvisas, men som inte har uppehållstillstånd, har inget personnummer, ingen rätt till hälso- och sjukvård med undantag för akutvård och inga officiella handlingar. Deras personliga ekonomi är förstås också väldigt skral.
Radar har träffat två av dem, Asma och Abshir. Asma har varit här i tre år utan att något i hennes situation har förändrats, Abshir i två år.
- Jag förstår inte hur det kan vara så här, säger Asma.
Flyktingrådgivningen kritisk
Enligt Flyktingrådgivningens jurist Stina Hafrén borde personer i deras situation få ett tillfälligt uppehållstillstånd.
- I utlänningslagens §51 står det att tillfälligt uppehållstillstånd ska beviljas dem tills personen faktiskt kan avlägsnas.
På inrikesministeriet säger inrikesminister Päivi Räsänens specialmedarbetare Niklas Andersson att det tillfälliga uppehållstillståndet är "en besvärlig status".
- Men man kan ju alltid återvända frivilligt, säger Andersson.
Det säger också migrationsverket och utlänningspolisen, som Radar varit i kontakt med.
Ingen vet hur många som är här utan personnummer
Fram tills slutet av februari i år har ingen somalier kunnat återvända frivilligt till Somalia, inte heller de norra delarna, Somaliland och Puntland. Det visar siffror från IOM, International Organization for Migration, som hjälper personer som frivilligt vill återvända till sina hemländer.
Flyktingrådgivningens Stina Hafrén är kritisk och hänvisar till regeringspropositionen, alltså anvisningen om hur lagen ska tolkas:
- Oberoende om personen kan frivilligt återvända till sitt hemland ska § 51 tillämpas om inte polisen kan utvisa honom eller henne. Det kommer klart fram i regeringspropositionen, påpekar Stina Hafrén.
Varken migrationsverket eller utlänningspolisen kan ge några exakta siffror på hur många personer som befinner sig i limbo.
Radar granskade situationen för somaliers del och enligt våra efterforskningar gäller det mellan 160 och 230 somalier- det beror på hur man räknar. De här siffrorna gäller somalier, men det finns personer från andra länder som berörs , till exempel Iran, Irak och Afghanistan.