torstai 29. maaliskuuta 2012

Turun Sanomat: Kerjäämistä ei aiota kieltää lain avulla

Turun Sanomat: Kerjäämistä ei aiota kieltää lain avulla 29.3.2012
Yle Etelä-Savo: Romanikerjäläisiä on tänä keväänä Mikkelissä aiempaa enemmän

Suomeen ei ole tulossa kerjäämisen kieltävää lakia. Vielä viime vuonna eduskunnan oli tarkoitus käsitellä lakiesitystä, joka olisi kieltänyt aggressiivisen kerjäämisen, mutta lopulta hanke kariutui eduskuntavaalien alla.

– Tilanne on tällä hetkellä suurin piirtein sama kuin viime vuonna, eikä kerjäämisen kieltoa ole näillä näkymin tulossa. Uudella hallituksella on jonkinlaisia toimenpidetavoitteita siitä, että kerjäämisen aggressiivisiin muotoihin pitäisi puuttua. Sisäministeriössä ei ole kuitenkaan vireillä mitään uutta lakihanketta, ylitarkastaja Tiina Nuutinen sisäministeriöstä toteaa.

Hänen mukaansa ministeriössä ollaan tietoisia siitä, ettei kerjääminen ilmiönä ole kadonnut Suomesta minnekään.

– Myös poliisi seuraa tilannetta, mutta ministeri Räsänen ei ole ainakaan toistaiseksi ottanut linjaa, että nykyistä lakia pitäisi muuttaa.

Kerjäämisen kieltävää lakia on puitu jo moneen otteeseen. Ensimmäisen kerran asia nousi esille vuonna 2008, jolloin kerjäämiselle kaavailtiin täyskieltoa. Uudestaan lakiesitys nousi esiin kaksi vuotta myöhemmin. Muun muassa silloinen sisäministeri Anne Holmlund (kok) piti tärkeänä, että lainsäädännön muutostarpeita arvioidaan mahdollisimman nopeasti. Kerjäämisen täyskielto herätti kuitenkin jälleen vastustusta ylipuoluerajojen.

Tällä hetkellä poliisi voi puuttua kerjäämiseen järjestyslain nojalla vain, jos se muuttuu aggressiiviseksi. Poliisin mukaan aggressiivinen kerjääminen on lisääntynyt vuosien mittaan, samoin Romanian kansalaisten rikosepäilyt. Kun vuonna 2006 romanialaisia epäiltiin 160 rikoksesta, vuonna 2011 rikoksia kirjattiin yli 2 600.

__________________________________________


Yle Etelä-Savo: Romanikerjäläisiä on tänä keväänä Mikkelissä aiempaa enemmän

Etelä-Savon poliisin vanhempi rikoskonstaapeli, ulkomaalaistutkija Tarja Lehtonen sanoo, että on oma valinta, antaako kerjäläiselle rahaa vai ei, mutta neuvoo kuitenkin kerjäläisen tai kaupustelijan kohdatessa pitämään lompakosta hyvää huolta.

- Mikkelissä on kuluvan viikon aikana tavattu ainakin kolme useamman henkilön ryhmää. Tämä on selvästi enemmän kuin viime kesänä, jolloin meillä oli täällä yksittäisiä, pääsääntöisesti Romaniasta tulleita kerjäläisiä. Poikkeuksellista on myös se, että kerjäläiset ovat tulleet näin aikaisin, jo maaliskuussa. Viime kesänä ilmiö tuli esille vasta touko-kesäkuussa, sanoo vanhempi rikoskonstaapeli Tarja Lehtonen.

- Uskoisin, että kerjäläisten kasvanut määrä johtuu siitä, että viime kesän jälkeen kotimaahansa palanneet kerjäläiset ovat kertoneet, että täältä on saatu rahaa, että tänne kannattaa tulla.

- Osin se tietysti johtuu lähtömaan huonosta taloudellisesta tilanteesta ja olosuhteista, mutta taustalla on varmasti myös järjestäytynyttä rikollisuutta, joka värvää kerjäläisiä. Ja silloinhan rahat eivät päädy kerjäläisille itselleen, vaan osin liigan taskuun.

Poliisin näkökulmasta rahaa ei kannata antaa

- On tietysti jokaisen oma valinta, antaako rahaa vai ei, mutta neuvoisin, että ei anneta, sanoo Tarja Lehtonen.

- Ei siksi, ettei ihmisiä saisi auttaa, vaan kyseessä on poliisinäkökulma, ennaltaehkäisevä syy. Rahoja ja rahapusseja ei pitäisi käsitellä rahaa kerjäävien läheisyydessä, ja siten ilmaista, missä lompakkoa säilytetään. Kerjäläiset eivät ole koskaan yksin liikenteessä, vaan heitä on useampia. Jossain on tarkkailija, joka katsoo mihin laukunkohtaan tai taskuun rahapussi laitetaan. Ei tulisi myöskään näyttää, että rahaa on.

- Jos tilanne menee sellaiseksi, että ympärille kerääntyy useamman henkilön ryhmä, niin tulisi välittömästi varmistaa, että rahapussi on täysin omassa hallinnassa, oli se sitten takataskussa tai laukussa, ettei sinne pääse kukaan kättään laittamaan ja lompakkoa viemään.

- Jos kaupungilla huomaa, että iäkkäämään henkilön ympärillä pyörii useampi kerjäläiseksi tulkittava henkilö, niin kannattaa mennä katsomaan mitä on tekeillä. Ilmiselvästi kerjäläiset hakeutuvat vanhempien ihmisten seuraan, sanoo Tarja Lehtonen.

Agresiivinen ja häiritsevä kaupustelu on rangaistavaa

Ruusujen ja rihkaman kaupustelu ja kerjääminen eivät sinänsä ole rikoksia, mutta mikäli kerjääminen ja kaupustelu on agressiivista, äänekästä ja häiritsevää, ja varsinkin, jos ihmisiin käydään käsiksi, tai heidän kulkuaan yritetään estää, niin sitä voi pitää järjestyslain mukaan rangaistavana.