torstai 10. tammikuuta 2013

Yle: A-studio: Talk – Väärän väriset

Yle: A-studio: Talk – Väärän väriset 10.1.2013
Areena: A-studio: Talk – Väärän väriset (video, 54 min)

Umayya Abu-Hanna sohaisi suomalaiseen muurahaispesään Helsingin Sanomien kirjoituksellaan 30.1.2012: hän kertoi muuttaneensa Amsterdamiin, koska hänen Etelä-Afrikasta adoptoitu tyttärensä kohtasi Suomessa paljon rasismia.

Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin kirjoitti Abu-Hannalle vastineen, jossa totesi että rasismia on myös Abu-Hannan uudessa kotimaassa Hollannissa, ja että on kiittämätöntä kritisoida maata, jolta on saanut paljon etujan.

Kumpaakin juttua on luettu, tykätty tai inhottu sekä kommentoitu verkossa satoja tuhansia kertoja. Miksi Abu-Hannan teksti herätti suomalaisissa niin valtavan tunnekuohun? Millaista suomalaisten rasismi on, ja mitä asialle pitäisi tehdä?

"Rasismi osa ihmisluontoa"

Tiedetoimittaja Marko Hamilo on kirjoituskiistassa Appelsinin linjoilla. Hänen mukaansa rasistiset asenteet ovat lieventyneet Suomessa, mutta rasismilla syyttelystä on tullut populistinen retorinen keino.

"Rasismi on universaali ilmiö, joka kuuluu ihmisluontoon". Hamilo kieltää jyrkästi olevansa rasisti: "Ei se ole rasismia, että suhtautuu maahanmuuttoon kriittisesti."

Sisäministeriön ylitarkastajan Peter Kariukin mukaan rasismin selittäminen biologialla on tapa vähätellä ongelmaa.

"Rasismi on sosiaalis-kulttuurinen ilmiö, jolle voidaan tehdä jotain niin kuin muillekin ongelmille. Suomalaisten kansallinen identiteetti on Kariukin mukaan liian ahdas, sitä varjellaan muuttumiselta. "Tulijalle pitäisi tehdä helpommaksi löytää oma Suomi-identiteettinsä".

"Pitävät paikkansa, osittain"

Miriam Attiaksen, Helsingin kaupungin maahanmuutto-osaston suunnittelijan, isä on marokkolainen, ja Attias on saanut kuulla negatiivisia huomioita erilaisuudestaan koko ikänsä. Attiaksen mielestä Abu-Hannan kokemukset kuvastivat suomalaista ilmapiiriä hyvin. "Ajattelin että wau, mutta miksi tämä ilmestyi vasta nyt!".

Perussuomalaisten piirisihteerin, Kristina Ljungqvistin mukaan väitteet suomalaisten rasistisuudesta pitävät osittain paikkansa.

"Mutta vain osittain. Jos puhutaan veronmaksajien kustannuksella vuosia täällä olevista maahanmuuttajista, silloin meidän adrenaliini nousee. Sen sijaan hädässä olevia pitää tietenkin auttaa."

Ljungqvistin mukaan asenteita parantaisi tehokkaimmin se, että maahanmuuton ongelmista voitaisiin puhua avoimesti.

Ohjelman juontaa Susanne Päivärinta.