perjantai 27. toukokuuta 2011

Iltalehti: Uhattiin joukkohaudalla

Iltalehti: Uhattiin joukkohaudalla 27.5.2011

Tappouhkauksia saanut nuori kansanedustaja on huolissaan perheensä vuoksi.

Oululainen kansanedustaja ja perheenisä Olli Immonen, 25, (ps) kuulostaa puhelimessa hieman huolestuneelta.

Mies kertoo saaneensa kuukauden aikana jo kaksi tappouhkausta.

"Viesti sinulle Olli, älä tule vastaan Oulussa yksin ja vältä pimeitä kujia. Joukkohaudassa et lepää yksin", uhkasi tuntematon kirjoittaja Iltalehden keskustelupalstalla pari viikkoa sitten.

Iltalehden moderaattori poisti uhkauksen sivustolta, mutta Immonen tallensi ensin kuvan viestistä ja toimitti sen poliisille.

Immonen, jolla on vaimo ja pieni lapsi, sanoo, että uhkaus tuntuu pahalta perheen vuoksi.

- Kyllähän se huolettaa siksi. Etenkin, kun olen yrittänyt aina pitää perheen ja politiikan erillään. Lähipiirini ja perheeni eivät ole vastuussa poliittisista tekemisistäni.

Rikosilmoitus tehty

Immosen läheisiin on jo kohdistettu uhkauksia. Iltalehti kertoi aiemmin tässä kuussa toisesta Immosen saamasta tappouhkauksesta, joka tuli sähköpostilla.

"Terve vitun kusiaivokääpiö. Kehotan sua tappamaan Jussi Halla-ahon kuun loppuun mennessä tai revin sulta ja sun kaikilta sisaruksilta pään irti", viestissä luki.

Immonen ei kuitenkaan arvele, että häneen tai häneen perheeseensä kohdistuisi todellinen vaara.

- Onneksi Suomessa poliittinen väkivalta on hyvin harvinaista. En aio muuttaa mielipiteitäni tai rajoittaa julkisia esiintymisiäni uhkailujen vuoksi.

Ensimmäisestä uhkauksesta Immonen on jo tehnyt rikosilmoituksen. Myös jälkimmäinen viesti on poliisilla. Sen osalta jatkotoimet ovat pohdinnan alla.

Immonen pohtii, että uhkausten taustalla voi olla kuumentunut maahanmuuttokeskustelu. Immonen on allekirjoittanut Halla-ahon ja muutamien muiden puolueensa kansanedustajien kanssa "kriittisen maahanmuuttopoliittisen vaaliohjelman", Nuivan vaalimanifestin.

- Jos on erimielisyyttä, kyllä siitä pitäisi selvitä keskustelulla. Uhkailu ja väkivalta ovat täysin väärä tapa selvitellä asioita.

Kalifornian kautta

Rikoskomisario Antti Luoto Oulun poliisista kertoo Iltalehdelle, että ensimmäistä Immoseen kohdistettua uhkausta tutkitaan laittomana uhkauksena. Tekijästä ei ole vielä minkäänlaista tietoa.

- Kun jäljitimme uhkausviestiä, selvisi että se on palvelimelta, joka on Yhdysvaltain Kaliforniassa. Nyt on selvittely käynnissä, saadaanko sieltä lisätietoa vai ei. Siihen voi kulua aikaa hyvinkin puoli vuotta.

Luodon mukaan tapausta on hyvin hankalaa selvittää, jos palvelimen ylläpitäjä kieltäytyy antamasta tietoja uhkausviestin lähettäjän selvittämiseksi.

--

"Yössä ei kannata hortoilla"

Eduskunnan turvallisuusyksikkö on kehottanut kansanedustajia välttämään yksin liikkumista pääkaupunkiseudulla ja käyttämään taksia kotimatkoillaan.

Asiasta uutisoineen Keskisuomalaisen mukaan suosituksen taustalla on uhkailu, joka on viime aikoina kohdistunut ainakin perussuomalaisten kansanedustajiin. Eduskunnan turvallisuuspäällikkö Jukka Savola kuitenkin sanoo Iltalehdelle, ettei neuvoon liittyisi mitään poikkeuksellista.

- Olen kertonut uusille edustajille perehdyttämiskoulutuksessa, että kun edustaja hoitaa tointaan ja on iltatilaisuus, niin silloin ajetaan taksilla kotiin turvallisuussyistä. Kyseessä on vanha käytäntö, joka on vain toistettu uusille edustajille. On suositeltavaa, että ajetaan taksilla eikä hortoilla kaupungin yössä, Savola sanoo Iltalehdelle.

STT:n mukaan kansanedustajat ovat saaneet aiempaa enemmän vihakirjeitä ja tappouhkauksia tällä ja viime vaalikaudella.

-  Asiaan vaikuttaa paljon se, mitä eduskunnassa käsitellään. Esimerkiksi homolaki ja ydinvoimakysymykset kuumensivat tunteita, mutta sitten tilanne taas normalisoitui.

Savola myöntää, että myös vaalit aiheuttivat "pienen puuskahduksen".

- En kuitenkaan lähtisi vertaamaan viime vuosia esimerkiksi 1990-luvun lamaan, jolloin käytiin todella kuumana.

TAUSTA

Uhkailuja ja väkivaltaa


Vaalien jälkeen tappouhkauksia ovat saaneet kansanedustajista ainakin perussuomalaisten Olli Immonen, Jussi Halla-aho ja Teuvo Hakkarainen. Poliisi selvittää tapauksia.

Eduskuntavaalien alla tunteet kuohahtivat pintaan muun muassa Oulussa, jossa joukko äärijärjestöön kuuluvia nuoria miehiä otti yhteen poliisin kanssa kokoomuksen vaalikojulla.

Lahtelainen kokoomusehdokas Ilkka Viljanen kertoi, että hänen vaalimökkiinsä iskettiin kiinni puukko.

Uhkaaja sanoi torniolaiselle kokoomuksen ehdokkaalle Paula Aikio-Tallgrenille hakevansa kiväärin ja ampuvansa tämän.

Myös Jussi Halla-aho kertoi kokeneensa vaalien alla uhkailua. "Vaalikojulla on käynyt muutama suunsoittaja uhomassa ja uhkailemassa. Enimmäkseen painostus on näkynyt vaalimainosten tuhoamisena", hän sanoi.

Marja Tiura (kok) kertoi joutuneensa vaalikampanjan aikaan hyökkäyksen kohteeksi Tampereen yliopistolla. Lehtitietojen mukaan tuntematon mies kävi kiinni Tiuraan, jolloin kansanedustaja joutui pakenemaan tilanteesta juosten.