perjantai 8. helmikuuta 2013

HS: Kotouttamisasiat kävivät perussuomalaisille kalliiksi Helsingissä

Helsingin Sanomat: Kotouttamisasiat kävivät perussuomalaisille kalliiksi Helsingissä 8.2.2013

Perussuomalaiset olisivat voineet saada Helsingistä nykyistä enemmän valtaa.

Perussuomalaiset halusivat kiivaasti maahanmuuttoasioiden neuvottelukunnan puheenjohtajuutta, kun puolueet neuvottelivat Helsingin luottamushenkilöpaikoista.

HS:n tietojen mukaan kahdeksan valtuutetun kokoisella ryhmällä olisi ollut mahdollista saada loppuvuoden neuvotteluissa puolitoista paikkaa kaupunginhallituksesta, joka on Helsingin suurin vallankäyttäjä.

Ryhmä halusi kuitenkin maahanmuutto- ja kotouttamisasioista vastaavan neuvottelukunnan puheenjohtajuutta niin paljon, että sille jäi 15 jäsenen hallituksesta vain yksi paikka.

"Tulkinta on osittain oikea. Maahanmuuttoasioiden neuvottelukunnan puheenjohtajuus oli siinä isona muttei ainoana palasena", Antti Valpas (ps) kertoo.

Hän oli puolueen valtuustoryhmän puheenjohtaja viime kaudella ja ryhmän toinen paikkaneuvottelija yhdessä Jussi Halla-ahon kanssa.

Halla-aho sanoo, ettei puolue tehnyt neuvottelukunnan johtopaikasta vaihtokauppoja.

"Meille olisi puolitoista paikkaa kuulunut, mutta emme löytäneet liittolaista, jonka kanssa olisimme voineet jakaa paikan."

Halla-aho on kuitenkin tyytyväinen, että he saivat maahanmuuttoasiat itselleen.

"Sisällöltään paikka soveltuu hyvin perussuomalaisten profiiliin, ja se on meille tärkeä."

Tehtävään nousee Perussuomalainen-lehden päätoimittaja ja maahanmuuttokriittisen Hommaforumin perustajajäsen Matias Turkkila.

Hän ei vielä osaa linjata tavoitteitaan neuvottelukunnan vetäjänä. "Olen odottavilla mielin. Saimme mielenkiintoisen paikan. Maahanmuuttokeskustelu on yksi meidän ydinalueista, jossa ehdottamamme politiikkaa poikkeaa aika reippaastikin muiden toimijoiden politiikasta."

Turkkila sai syksyn vaaleissa vajaat 300 ääntä. Hän on toiminut aiemmin myös Halla-ahon kampanjapäällikkönä.

Maahanmuutosta vastaava neuvottelukunta on neuvoa-antava elin, joka muun muassa päättää vuosittain noin 30 000 euron suuruisten avustusten jakamisista erilaisille maahanmuuttajajärjestöille.

"Kyseessä ei ole lautakunta tai päätöksiä tekevä elin. Sillä ei ole niihin verrattavaa poliittista valtaa", maahanmuuttojohtaja Annika Forsander sanoo.

Perussuomalaisten Valpas sanoo pitävänsä puolikasta paikkaa kaupunginhallituksesta "periaatteessa" maahanmuuttoneuvottelukunnan puheenjohtajuutta painavampana. Neuvotteluissa oli Valppaan mukaan myös muita liikkuvia palikoita.

"Tulos on meille kokonaisuutena parempi kuin se, että meillä olisi kaksi vuotta puolikas paikka kaupunginhallituksesta."

Perussuomalaiset saivat puheenjohtajuudet maahanmuutosta vastaavan neuvottelukunnan lisäksi pelastuslautakuntaan, poliisin neuvottelukuntaan sekä Helsingin kaupungin 400-vuotiskotisäätiön hallitukseen.

Ryhmä sai myös varapuheenjohtajuudet asuntolautakunnasta, toimeentulotuesta vastaavasta sosiaali- ja terveysjaostosta, Sataman johtokunnasta ja suomenkielisen työväenopiston johtokunnasta. "Kokonaisuutena ei olisi paljon paremmin voinut mennä", Valpas sanoo.

Perussuomalaisten paikkoja voi vertailla vasemmistoliiton luottamuspaikkoihin.

Vasemmistoliitolla on 85 jäsenen valtuustosta yhdeksän paikkaa. Se sai puolitoista paikkaa kaupunginhallituksesta, eli sillä on vuosina 2015–2016 kaksi paikkaa nykyisen yhden sijaan.

Ryhmä sai myös muun muassa liikuntalautakunnan puheenjohtajuuden ja HKL-liikelaitoksen johtokunnan, yleisten töiden lautakunnan ja taidemuseon johtokunnan varapuheenjohtajuudet.