torstai 7. helmikuuta 2013

Yle: Thainaiset keräävät vieläkin epäluuloja

Yle Etelä-Karjala: Thainaiset keräävät vieläkin epäluuloja 7.2.2013

Thaimaalaisia naiset ovat sopeutuneet Suomeen hyvin, vaikka heille suoranaista kotouttamista ei tehdäkään. Thainaiset kohtaavat Suomessa vieläkin epäluuloja ja kuulevat kadulla asiattomuuksia.

Sisäasiainministeriön thainaisten asemaa pohtineessa työryhmässä askarrutti se, että thainaiset muuttavat maahan usein suomalaisten puolisoina, mutta he saattavat elää Suomessa vuosikausia kielitaidottomina ja tietämättöminä yhteiskunnan pelisäännöistä.

Thaimaalainen Mai Munck muutti serkkunsa neuvosta Suomeen seitsemän vuotta sitten. Nainen rakastui, mutta ero kolkutteli ovella jo vuoden yhdessä olon jälkeen. Vieraassa kulttuurissa eropäätös kysyi rohkeutta.

- Muuttaessani Suomeen olin arka, enkä uskaltanut käydä edes kaupassa yksin. En osannut kieltä, näin ollen piti kerätä rohkeutta, että uskalsin erota. Serkku sanoi, että kyllä sinä pystyt elämään Suomessa ilman miestäkin, pohtii eron aikaa Mai Munck.

Mai tapasi serkkunsa kautta myös nykyisen miehensä, jonka kanssa yhteistä matkaa on taivallettu jo viisi vuotta. Alussa Mai kuitenkin epäili uutta suhdetta entiseen pettyneenä.

- Alkuun halusin miettiä tulevaa rauhassa, enkä lähteä suinpäin uuteen suhteeseen. Äitini kuitenkin sairastui vakavasti samaan aikaan ja nykyinen mieheni oli silloin suurena tukena, herkistyy Munck.

Kieli on vaikein

Suomessa vaikeinta Main mielestä on suomen kieli. Lisäksi thainainen törmää Pohjolassa ennakkoluuloihin. Humalaiset miehet voivat helposti kysellä asiattomuuksia kuten seksipalveluita. Tästä huolimatta selvää naisille on kuitenkin miksi he Suomessa pysyvät.

- Tottakai perhe on tässä. Sen takia pysyn Suomessa, tunnustaa taipalsaarelaistunut thaimaalaisnainen.

Taipalsaarelaisrouvan kotoutumiseen ovat auttaneet miehensä lisäksi kielikurssi ja ammattiopinnot. Lisäksi hyvät suhteet suomalaisiin, kuten naapureihin ovat olleet kotoutumisen apuna.

- Naapureista olen löytänyt ystäviä. Vietämme paljon aikaa yhdessä, kiittelee Munck.

Nyt 14-vuotiaan pojan äidin arjen täyttää tavallinen perhe-elämä Taipalsaarella ja työ laitoshuoltajana Taipalsaaren terveyskeskuksessa. Ja samanlaisia unelmia sisältyy työuraan Mailla, kun monella muullakin.

- Olen vielä sijainen, mutta toivon että saan vakituisen paikan, että elämä helpottuisi, ynnää unelmiaan Mai Munck.