lauantai 30. marraskuuta 2013

Vantaan Sanomat: Vieraskielisten lasten määrissä suuria eroja

Vantaan Sanomat: Vieraskielisten lasten määrissä suuria eroja 30.11.2013

Vantaalla on kouluja, joissa eri kieli- ja kulttuuriryhmien oppilaita on puolet koulun oppilaista. Toisaalta Vantaalla on alueita, joissa näitä oppilaita on vain muutamia.

Esimerkiksi Länsimäen ja Kytöpuiston kouluissa oppilaita, jotka opiskelevat suomea toisena kielenä on noin puolet. Vantaankoskella ja Ylästössä vieraskielisiä on vain muutama prosentti.

Perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo myöntää, että koulujen eriytymisvaara on todellinen.

perjantai 29. marraskuuta 2013

Kainuun Sanomat: Mustan miehen keltainen kypärä

Kainuun Sanomat: Mustan miehen keltainen kypärä 29.11.2013

Musta rakennusmies painaa keltaisen rakennuskypärän päähänsä, vitsailee vanhemman suomalaisen kollegansa kanssa ja painuu työmaalle.

Aamuinen näkymä pääkaupungin rakennustyömaalta kertoo ilmeisesti enemmänkin suomalaisesta työkulttuurista. Vaikka julkisesta keskustelusta voisi päätellä muuta.

Työterveyslaitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan etenkin somali- ja kurditaustaisia työ innostaa jopa kantaväestöä enemmän. Työtoverit tukevat ja esimerkiksi uhkailua töissä oli kokenut ani harva.

HS: Paperittomien hoito on ihmisoikeuskysymys

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Paperittomien hoito on ihmisoikeuskysymys 29.11.2013

Saksalainen filosofi Hannah Arendt käytti osuvaa luonnehdintaa, kun hän selitti, että valtava pahuus ja tuhoavat joukkoliikkeet eivät tarvitse levitäkseen läpeensä pahoja ihmisiä vaan jokapäiväistä piittaamattomuutta ja kyseenalaistamatonta tottelemista. Arendtin mukaan paha kertyy ja kasvaa "pahuuden arkipäiväisyydestä".

Verkkouutiset: Ohje rasismin kitkemisestä opettajille: "Kaikki negatiivinen sivuutetaan ilman huomiota"

Verkkouutiset: Ohje rasismin kitkemisestä opettajille: "Kaikki negatiivinen sivuutetaan ilman huomiota" 29.11.2013

Neljä- ja viidesluokkalaisten opettajia ohjeistetaan rasismin kitkemiseen kaikki kielteiset asiat sivuuttamalla.

Opetushallituksen oppikirjojen tueksi ylläpitämässä verkkopalvelussa on tarjolla tästä linkistä löytyvä Opettajan opas Miina, Ville ja kulttuurin arvoitus -oppikirjaan.

torstai 28. marraskuuta 2013

Yle: Maahanmuuttajat tekevät ilmaista työtä - "Haluan tehdä jotakin"

Yle: Maahanmuuttajat tekevät ilmaista työtä - "Haluan tehdä jotakin" 28.11.2013

Halu päästä töihin on niin kova, että mieluummin mennään ilmaiseen työkokeiluun kuin ollaan työttömiä. Työnantajat arastelevat yhä maahanmuuttajia.

Virosta Mikkeliin vuosi sitten muuttanut Jevgeni Semsitsin on etsinyt töitä herkeämättä Suomeen tultuaan. Hänellä on atk-asiantuntijan korkeakoulututkinto ja vuosien työkokemus nuorisotyöstä, mutta mikä tahansa työ kelpaisi.

Svenska Yle: Bostadsbrist hinder för att hjälpa flyktingar från Syrien

Svenska Yle: Bostadsbrist hinder för att hjälpa flyktingar från Syrien 28.11.2013

I början av nästa år torde det klarna om kommunerna i huvudstadsregionen tar emot kvotflyktingar från Syrien. Då görs ett avtal med NTM-centralen, som fördelar kvotflyktingarna mellan kommunerna. Enligt stadsdirektören i Helsingfors är det svårt att ta emot flyktingar då det råder bostadsbrist i staden.

Svenska Yle: Pengar avgör kvotflyktingfrågan i Kyrkslätt

Svenska Yle: Pengar avgör kvotflyktingfrågan i Kyrkslätt 28.11.2013

På onsdag diskuterade grundtrygghetsnämnden i Kyrkslätt om kommunen i framtiden ska ta emot kvotflyktingar. Kommunen tog senast emot kvotflyktingar år 2008. Då tog man emot två flyktingar.

NTM-centralen, som fördelar kvotflyktingarna mellan kommunerna, har uttryckt en önskan om att Kyrkslätt skulle ta emot 15 flyktingar årligen.

Beslutsfattarna har i stället föreslagit att kommunen binder sig till att ta emot 15 flyktingar vart annat år, så att den första gruppen skulle tas emot år 2015.

Taloussanomat: Neljä asiaa uhkaa asumistasi

Taloussanomat: Neljä asiaa uhkaa asumistasi 28.11.2013

Suomea rakennetaan nyt kolmanteen kertaan. Ensin siirtolaiset asutettiin, sitten oli vuorossa suuri maaltamuutto 1960- ja 70-luvuilla. Nyt väki valuu voimalla suuriin kasvukeskuksiin. Ilmiö tuo mukanaan lukuisia ongelmia, sanoo tutkija. Erityisesti muutama kehityskulku huolestuttaa häntä.

Merkittävimmät uhkakuvat asumisessa ovat asumisen jatkuva kallistuminen, yhdyskuntarakenteen hajautuminen, alueellinen eriytyminen ja yksipuolinen asuntotarjonta, arvioi Kuluttajatutkimuksen erikoistutkija Hannu Kytö.

keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Kouvolan Sanomat: Maahanmuutosta valtuustoaloite Kouvolassa

Kouvolan Sanomat: Maahanmuutosta valtuustoaloite Kouvolassa 27.11.2013

Perussuomalaisten valtuustoryhmä ehdottaa valtuustoaloitteessaan, ettei Kouvola ota enää jatkossa vastaan turvapaikanhakijoita eikä pakolaisia.

Maahanmuuttopalvelut ryhmä lakkauttaisi Kouvolasta vaiheittain vuoden 2016 loppuun mennessä.

Pohjolan Sanomat: Perussuomalaisten ahdas visio

Pohjolan Sanomat: Perussuomalaisten ahdas visio 27.11.2013

Kemin kaupunginvaltuuston hyväksymässä Kemin kaupunkistrategia 2025 -ohjelmassa maahanmuutto ja sen mukanaan tuoma uusi osaaminen ja yritteliäisyys nähdään Kemin yhtenä mahdollisuutena. Se on oikea linjaus.

Kansan Uutiset: Siivousalan työvoimapula olikin hölynpölyä

Kansan Uutiset: Siivousalan työvoimapula olikin hölynpölyä 27.11.2013

Väärä arvio voi lisätä hyväksikäytön uhreja.

Työnantajat valittavat, että Suomessa vallitsee suurtyöttömyydestä huolimatta työvoimapula. Palvelualojen ammattiliitto tutkitutti Palkansaajien tutkimuslaitoksella, onko tämä totta. Kohteeksi otettiin siivousala, joka luokiteltiin viime vuonna työvoiman vaikean saatavuuden alaksi Uudenmaan ELY-keskuksen uuden arvion pohjalta.

Verkkouutiset: Kielitaito ensiarvoista maahanmuuttajan työnhaussa

Verkkouutiset: Kielitaito ensiarvoista maahanmuuttajan työnhaussa 27.11.2013

Hoitoalan maahanmuuttajataustaiset työntekijät tarvitsevat laajaa suomen kielen hallintaa. Työnantajat arvostavat heissä asiakkaiden kunnioitusta ja aitoa läsnäoloa, kertoo tuore haastatteluselvitys.

Yle: Tutkimus: Maahanmuuttajien kokemukset työelämästä kantaväestöä myönteisemmät

Yle: Tutkimus: Maahanmuuttajien kokemukset työelämästä kantaväestöä myönteisemmät 27.11.2013

Työterveyslaitokselta arvioidaan, että työelämään pääsy ja siellä viihtyminen parantavat osaltaan maahanmuuttajien kotoutumista.

Maahanmuuttajat kokevat työelämän keskimäärin myönteisemmäksi kuin koko väestö, ilmenee Työterveyslaitoksen tutkimuksesta.

Laitoksen tutkija Ari Väänänen myöntää, että tulosta ei osattu arvata ennakkoon. Syitä maahanmuuttajien positiivisiin kokemukseen voi Väänäsen arvion mukaan olla useita.

HS: Eriytyminen kiihtyy kaupunkien lähiöissä

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Eriytyminen kiihtyy kaupunkien lähiöissä 27.11.2013
Aamuset: Asuntoministeri Pia Viitanen: Asuinalueiden eriytyminen pysäytettävissä

Lähiöiden eriytyminen voimistuu. Tutkimukset ja tilastot kertovat asuinalueiden jakautumisesta entistä selvemmin "hyviin" ja "huonoihin". Hyviin halutaan muuttaa, ja huonoista pyritään pois.

Suomessa vallitsee yhä suuri yksimielisyys siitä, että eriytymiskehitys tekee hallaa yleiselle viihtyvyydelle ja tasa-arvolle. Eriytymisen estäminen on kannatettava pohjoismainen periaate, johon päätöksenteossa pitää edelleenkin nojata. Ei ole kenenkään etu, että kaupunkien lähiöiden eriytyminen jatkuu.

tiistai 26. marraskuuta 2013

MTV3: Helsinki lupasi paperittomille neuvolapalvelut

MTV3/STT: Helsinki lupasi paperittomille neuvolapalvelut 26.11.2013

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt, että kaupunki laajentaa paperittomien lasten ja odottavien äitien oikeutta terveydenhoitoon.

Neuvolaikäisillä lapsilla ja raskaana olevilla olisi jatkossa oikeus laajoihin terveydenhuollon palveluihin sekä neuvola- että sairaanhoitopalveluihin samaan hintaan kuin helsinkiläisillä.

Keskisuomalainen: Yrittäjä Abdi Osman: Sosiaaliturva pois turvapaikanhakijoilta

Keskisuomalainen: Yrittäjä Abdi Osman: Sosiaaliturva pois turvapaikanhakijoilta 26.11.2013

Mersun hopeiset kyljet kiiltelevät. Vaaleat nahkapenkit ovat tahrattomat. Abdi Osman, 44, avaa ja sulkee toisen kattoikkunoista. Tällaisetkin on.

– Älä kirjoita, että minulla on tällainen auto, Osman naureskelee.

Osmanilla menee hyvin, ja niin menee hänen yritykselläänkin, Horn Afrikilla. Viime vuonna yrityksen liikevaihto ylsi lähes 1,4 miljoonaan euroon. Voittoa se tuotti melkein 200 000 euroa.

Yle: Perussuomalaisten Simon Elo otti haasteen vastaan – meni muslimien perjantairukoukseen

Yle: Perussuomalaisten Simon Elo otti haasteen vastaan – meni muslimien perjantairukoukseen 26.11.2013

Ajankohtaisen kakkosen Islam-ilta poiki keskustelijoiden keskuudessa useita haasteita. Yksi haasteen esittäjä oli Turun kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Mohammad Azizi, joka haastoi Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtajan Simon Elon tutustumaan muslimien tapoihin.

Svenska Yle: Kyrkslätt ger flyktingar kalla handen?

Svenska Yle: Kyrkslätt ger flyktingar kalla handen? 26.11.2013

Kyrkslätt har i flera år vägrat ta emot kvotflyktingar, men nu är frågan aktuell igen. På onsdag får omsorgsnämnden ett förslag om att kommunen skall sluta avtal med Nylands NTM-central om att ta emot 15 flyktingar vartannat år. Fullmäktigeledamoten Corinna Tammenmaa (SFP) tvivlar på att förslaget går igenom.

Rannikkoseutu: Raisio vähentää pakolaisten vastaanottoa

Rannikkoseutu: Raisio vähentää pakolaisten vastaanottoa 26.11.2013

Raision kaupunginhallitus päätti maanantaina, että pakolaisten vastaanottoa vähennetään seuraavan kolmen vuoden aikana.

Hallitus määritteli vastaanotettavien enimmäismääräksi 25, mikä merkitsee 5–10 pakolaisten sijoittamista vuosittain.

Svenska Yle: Rwandiska Alphonsine kontaktade sina släktingar

Svenska Yle: Rwandiska Alphonsine kontaktade sina släktingar 26.11.2013
Hbl: Försvunnen flyktingkvinna dök upp i Helsingfors 25.11.2013

Den rwandiska flyktingen Alphonsine Uwizeyimana som varit försvunnen sedan början av maj tog kontakt med sin syster på måndagskvällen.

Alphonsines elvaåriga dotter Laurette fick för några dagar sedan uppehållstillstånd för ett år framåt i Finland.

Etno: Joulupukin Pääpostille tunnustus onnistuneesta maahanmuuttajanuorten työllistämisestä

Etno: Joulupukin Pääpostille tunnustus onnistuneesta maahanmuuttajanuorten työllistämisestä 26.11.2013

Lapin etnisten suhteiden neuvottelukunta (Etno) on valinnut Joulupukin Pääpostin vuoden 2013 Hyväksi Työnantajaksi. Tunnustus jaettiin nyt ensimmäisen kerran.

Joulupukin Pääposti (Itella Posti Oy) on useana vuonna työllistänyt omarahoitteisesti monia alle 30-vuotiaita maahanmuuttajataustaisia nuoria. Esimerkillisenä työnantajana posti saa tunnustuksen onnistuneesta työllistämisestä ja siten kotoutumisen ja hyvien etnisten suhteiden edistämisestä.

maanantai 25. marraskuuta 2013

HS: Pajunen: Asuntopula vaikeuttaa syyrialaisten vastaanottamista Helsingissä

Helsingin Sanomat: Pajunen: Asuntopula vaikeuttaa syyrialaisten vastaanottamista Helsingissä 25.11.2013

Helsingissä sivuttiin maanantaina Suomen ja Ruotsin pääkaupunkien eriävää suhtautumista syyrialaispakolaisiin, kun Tukholman pormestari Sten Nordin saapui kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) vieraaksi.

Nordinin mielestä Helsingin ja Suomen pitäisi vastaanottaa nykyistä enemmän Syyrian kriisiä pakenevia ihmisiä.

lauantai 23. marraskuuta 2013

Keskisuomalainen: "Palkkatyö olisi paras tapa kotouttaa maahanmuuttaja"

Keskisuomalainen: "Palkkatyö olisi paras tapa kotouttaa maahanmuuttaja" 23.11.2013

Suomeen vuonna 1990 tullut somali Abdi Osman on järjestänyt töitä jo sadoille maahanmuuttajille. Horn Afrik -toimiston työnvälityslistoilla on parhaillaankin 110 ihmistä 37 eri maasta. Kaikki työntekijät ovat turvapaikanhakijoita, joilla ei ole vielä oleskelulupaa.

Verkkouutiset: Suomen opiskelijakuntien liitto: Koulutusperäinen maahanmuutto turvaa eläke- ja palvelulupauksen

Verkkouutiset: Suomen opiskelijakuntien liitto: Koulutusperäinen maahanmuutto turvaa eläke- ja palvelulupauksen 23.11.2013

Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK ry:n liittokokous painottaa, että tulevan eläkeuudistuksen yhteydessä Suomen eläkejärjestelmä on sopeutettava väestön eliniän pidentymiseen.

Eläkkeitä on uudistettu vuosien varrella ja eläkevaroja rahastoitu, ikääntyvän väestön ja valtion velkaantumisen mukanaan tuomiin haasteisiin ei ole varauduttu riittävästi. Liittokokous tarjoaa kärjistyvään tilanteeseen ratkaisuksi maksutonta koulutusta ja koulutusperäistä maahanmuuttoa, kertoo tiedote.

Hbl: Islamofobi irriterar Katainen

Hbl: Islamofobi irriterar Katainen 23.11.2013

Islamofobin lever och mår bra i Finland, men riskerna ska inte överdrivas, anser statsminister Jyrki Katainen. Han påpekar att de flagrantaste uttalandena av vissa politiker har väckt starka motreaktioner.

perjantai 22. marraskuuta 2013

Yle: Ruandalaistyttö sai oleskeluluvan - äiti edelleen kateissa

Yle: Ruandalaistyttö sai oleskeluluvan - äiti edelleen kateissa 22.11.2013
Kotimaa24: Maarian seurakunnasta suojaa saaneelle oleskelulupa vuodeksi

Äiti ja tytär määrättiin käännytettäväksi Turusta takaisin Ruandaan vapun tienoilla, mutta nyt Maahanmuuttovirasto on muuttanut kantaansa tytön osalta.

Verkkouutiset: Anne-Mari Virolainen: Maahanmuuttajien palautuksissa kunnioitettava ihmisoikeuksia

Verkkouutiset: Anne-Mari Virolainen: Maahanmuuttajien palautuksissa kunnioitettava ihmisoikeuksia 22.11.2013

"Maahanmuuttajilla on samat ihmisoikeudet kuin kaikilla muillakin."

Näin muistutti kansanedustaja Anne-Mari Virolainen (kok.) esitellessään perjantaina Wienissä Euroopan neuvoston pysyvän komitean kokouksessa raporttinsa laittomien ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden maahanmuuttajien palauttamisen valvonnasta.

Demari: Somalien kotoutuminen vaatii vielä työtä

Demari, pääkirjoitus: Somalien kotoutuminen vaatii vielä työtä 22.11.2013

Eurooppalainen tutkimus on vahvistanut, että Suomessa asuvat somalialaiset kohtaavat elämässään enemmän ongelmia kuin kantasuomalaiset. Heidän vaikeutensa ovat keskimäärin vielä isompia kuin muiden maahanmuuttajaryhmien.

Verkkouutiset: Kongolaiset odottavat innokkaina muuttoa Suomeen

Verkkouutiset: Kongolaiset odottavat innokkaina muuttoa Suomeen 22.11.2013

Kattavan perehdytyksen saaneet kongolaiset odottavat innokkaina muuttoa Suomeen, kertoo Maahanmuuttovirasto.

torstai 21. marraskuuta 2013

Yle: Romanikerjäläinen häiriköi Turun keskustassa

Yle: Romanikerjäläinen häiriköi Turun keskustassa 21.11.2013

Poliisi joutui pidättämään vihamielisesti käyttäytyneen romanikerjäläisen torstai-iltapäivällä Turussa. Nainen oli hätistellyt ohikulkijoita, jotka soittivat hätäkeskukseen. Nainen oli poliisin huostassa vielä illansuussa.

HS: Raportti: Syrjintä ja häirintä vaikeuttavat somalien kotoutumista Suomeen

Helsingin Sanomat: Raportti: Syrjintä ja häirintä vaikeuttavat somalien kotoutumista Suomeen 21.11.2013
Helsingin Sanomat: "Eivät somalinuoret kaipaa pelastajaa"
Svenska Yle: Hur mår du somalier?
Uusi Suomi: Tutkija huolestui somalinuorten tilanteesta: Suomen systeemi pettää

Open Society Foundation: Somalis in Helsinki (pdf)
Open Society Foundation: Somalialaiset Helsingissä: Tiivistelmä (pdf)

Somalit kokevat yhä rasistinen syrjinnän ja häirinnän esteeksi Suomeen kotoutumiselle, toteaa Helsingin somaliyhteisöä tutkinut Open Society Foundation (OSF).

Suurin este kotoutumiselle on vaikeus saada työpaikkaa. Raportissa kiinnitetään huomiota myös siihen, että somalitaustaiset opiskelijat ovat aliedustettuja korkeammassa koulutuksessa.

MTV3: Maahanmuuttajille henkilötunnus ennen maahantuloa?

MTV3/STT: Maahanmuuttajille henkilötunnus ennen maahantuloa? 21.11.2013

Oleskelulupaa hakeville ulkomaalaisille myönnetään tulevaisuudessa henkilötunnus nykyistä nopeammin. Hallitus antoi torstaina lakiesityksen väestötietojärjestelmistä.

Ulkomaalaisen tiedot talletettaisiin lakimuutoksen myötä väestötietojärjestelmään jo oleskelulupaprosessin yhteydessä. Näin ulkomailta käsin oleskelulupaa hakenut voisi saada henkilötunnuksen jo ennen maahantuloaan.

keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Yle: Nuoria tyttöjä pakkonaitetaan Suomesta ulkomaille

Yle: Nuoria tyttöjä pakkonaitetaan Suomesta ulkomaille 20.11.2013

Yle Uutisten tietojen mukaan länsisuomalaisen koulun maahanmuuttajaperheiden tyttöjä on naitettu ulkomaille. Opettajat ovat ristiriitaisessa tilanteessa. Halu auttaa nuoria on kova, mutta keinot ovat vähissä.

Yle: Sipoo raivaa tietä pakolaisille: "Estettä ei ole"

Yle: Sipoo raivaa tietä pakolaisille: "Estettä ei ole" 20.11.2013

Pakolaiskoordinaattori Saana Hansenin mukaan mikään ei estä Sipoota ottamasta vastaan kiintiöpakolaisia.

Maahanmuuttaja, kiintiöpakolainen ja turvapaikanhakija menevät helposti sekaisin julkisessa keskustelussa, mutta myös poliittiseen päätöksentekoon osallistuvien ajatuksissa. Sipoon pakolaiskoordinaattori Saana Hansen on syksyn ajan tehnyt laajaa selvitystä kuntapäättäjille tärkeästä kysymyksestä: voiko Sipoo vastaanottaa kiintiöpakolaisia?

Yle: Kotka jättämässä väliin valtion porkkanan pakolaisten vastaanottamisesta

Yle: Kotka jättämässä väliin valtion porkkanan pakolaisten vastaanottamisesta 20.11.2013

Valtio kannustaa kiintiöpakolaisten vastaanottamista ja pakolaisten määrän lisäämistä ensi vuonna Syyrian levottomuuksien vuoksi. Kiintiöpakolaisten määrän lisääminen on esillä Kotkassa keskiviikkona.

Yle: Poliisi on kuulustellut "somalimöläytyksen" kuulleita

Yle: Poliisi on kuulustellut "somalimöläytyksen" kuulleita 20.11.2013

Pohjois-Karjalan poliisi on kuulustellut niin sanotun somalimöläytyksen kuulleita. Myös rikoksesta epäiltyä, lieksalaista kaupungivaltuutettua on kuulusteltu. Esitutkinta saataneen valmiiksi jo ensi viikolla.

Yle: Vähänkyrön ihmiskauppatuomio säilyi hovissa - suomalaisjohtajien työsyrjintätuomiot hylättiin

Yle: Vähänkyrön ihmiskauppatuomio säilyi hovissa - suomalaisjohtajien työsyrjintätuomiot hylättiin 20.11.2013

Vaasan hovioikeus on antanut tuomion Vähässäkyrössä vuosina 2008-2012 tapahtuneesta ihmiskaupasta. Kirgisialaisen työnjohtajan tuomio säilyi ennallaan, mutta yrityksen suomalaisjohtajien tuomiot hylättiin.

Kauppalehti: Helsingissä vauhtia ulkomaalaisten työllistymiseen

Kauppalehti: Helsingissä vauhtia ulkomaalaisten työllistymiseen 20.11.2013

Pääkaupunkiseudulla ollaan virittämässä uutta palvelua ulkomaalaisten työllistämisen helpottamiseksi.

Uusi palvelu kulkee nimellä Heriec eli Helsinki Region Immigrant Employment Council.

Heriecin tarkoitus olisi koordinoida työllistämispalveluita ja työtä tarjoavia yrityksiä.

tiistai 19. marraskuuta 2013

Vantaan Uutiset: Viharikosten määrä putosi Vantaalla - myös ääriliikehdintä vaisua

Vantaan Uutiset: Viharikosten määrä putosi Vantaalla - myös ääriliikehdintä vaisua 19.11.2013

Viharikosten määrä on pudonnut Suomessa selvästi. Poliisi tilastoi viime vuonna 732 epäiltyä viharikosta. Vuonna 2011 niitä kirjattiin 919 ja edellisvuonna 860.

Sama laskutrendi näkyy Vantaankin tilastoissa. Asiantuntijoiden mukaan yksittäiset viharikosten tekijät ovat mellastaneet Vantaalla aiempaa vähemmän, eikä vähemmistöihin kohdistuvaa väkivaltaista ääriliikehdintää ole tullut ilmi.

maanantai 18. marraskuuta 2013

Svenska Yle: Sibbo ett steg närmare att ta emot flyktingar

Svenska Yle: Sibbo ett steg närmare att ta emot flyktingar 18.11.2013

Sibbo kan möjligtvis redan nästa år ta emot flyktingar.

Social- och hälsovårdsutskottet beslöt på sitt möte på måndag kväll att föreslå att Sibbo tar emot 25-30 kvotflyktingar redan nästa år.

Pohjolan Sanomat: Vastaanottokeskus: Viisi vuotta jatkuvaa muutosta

Pohjolan Sanomat: Vastaanottokeskus: Viisi vuotta jatkuvaa muutosta 18.11.2013

Maanantaina tulee kuluneeksi viisi vuotta siitä, kun Kemin vastaanottokeskus avasi ovensa asiakkaille.

– Henkilökunta oli aloittanut muutaman päivän aiemmin. Se oli kaikille hyppy tuntemattomaan. Kenelläkään ei ollut kokemusta turvapaikanhakijoiden kanssa työskentelemisestä.

Helsingin Uutiset: Tutkija: Maahanmuuttajille tarvitaan asumisvaihtoehtoja

Helsingin Uutiset: Tutkija: Maahanmuuttajille tarvitaan asumisvaihtoehtoja 18.11.2013

Maahanmuuttajien ja maahanmuuttajataustaisten asukkaiden suhteellinen osuus Helsingin lähiöissä jatkaa kasvuaan väistämättä myös tulevaisuudessa.

Helsingin seudun maahanmuuttajaväestön ennustetaan lisääntyvän yli 100 000 uudella asukkaalla seuraavan 20 vuoden aikana. Kasvu kohdistuu osin niille alueille, joilla maahanmuuttajien suhteellinen osuus on ennestään korkea.

Yle: Doulat tukevat synnyttävää turvapaikanhakijaa

Yle: Doulat tukevat synnyttävää turvapaikanhakijaa 18.11.2013

Monella turvapaikkaa hakevalla perheellä on takana kovia kokemuksia. Kaakkois-Suomessa on ryhdytty tukemaan erityisesti maahan saapuneita lapsiperheitä, joihin on tulossa perheenlisäystä. Doulat, eli vapaaehtoiset synnytystukihenkilöt, kertovat kivunlievityksestä ja auttavat vauvanvaatteiden hankkimisessa.

Helsingin Sanomain Säätiö: Verkon vihapuhe sai aikaan runsaasti keskustelua

Helsingin Sanomain Säätiö: Verkon vihapuhe sai aikaan runsaasti keskustelua 12.11.2013
Reeta Pöyhtäri, Paula Haara ja Pentti Raittila: Vihapuhe sananvapautta kaventamassa (pdf)

Päivälehden museossa keskusteltiin verkon vihapuheesta ja sen vaikutuksista sananvapauteen.

Tampereen yliopiston Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskus COMETissa juuri valmistuneen tutkimuksen mukaan yhteiskuntaan levinnyt aggressiivinen keskustelukulttuuri ja internetin vihapuhe lisäävät turvattomuutta ja kaventava sananvapautta. Vihan ja pelon ilmapiirin vuoksi sananvapaus kaventuu esimerkiksi siten, etteivät asiantuntijat enää halua osallistua alansa keskusteluun, ainakaan omalla nimellään. Toisaalta lisääntyy myös halu rajoittaa sananvapautta internetissä käytävän loukkaavan puheen vuoksi.

Verkkouutiset: Henrik Dettmann: Suomi on rasistinen maa

Verkkouutiset: Henrik Dettmann: Suomi on rasistinen maa 18.11.2013

Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann väittää, että Suomi on epäsuvaitsevainen maa, jopa rasistinen.

– Suomi on äärimmäisen epäsuvaitsevainen maa. Hävettää suomalaisten puolesta. Ilmapiiri on ahdistava, Dettmann sanoo Nykypäivän haastattelussa.

Yle: Yhä useampi pääkaupunkiseudulla asuva EU-kansalainen hakee toimeentulotukea

Yle: Yhä useampi pääkaupunkiseudulla asuva EU-kansalainen hakee toimeentulotukea 18.11.2013

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) haluaa lakimuutosta, joka sallisi toimeentulotukea hakevien ulkomaalaisten tietojenvaihdon poliisin ja sosiaaliviranomaisten kesken. Toistuva toimeentulotuen hakeminen mahdollistaa ulkomaalaisen oleskeluluvan perumisen, mutta tällä hetkellä tukien hakemista ei seurata.

Svenska Yle: Syriska flyktingar till Raseborg

Svenska Yle: Syriska flyktingar till Raseborg 18.11.2013

Raseborg tar emot kvotflyktingar från Syrien hösten 2014. Det står nu klart eftersom Närings-, trafik- och miljöcentralen har meddelat att det inte ingår burmeser i Finlands flyktingkvot nästa år.

Ilta-Sanomat: Ulkomaalaisten porukka vei ruokakaupoissa 20 lompakkoa vanhuksilta

Ilta-Sanomat: Ulkomaalaisten porukka vei ruokakaupoissa 20 lompakkoa vanhuksilta 18.11.2013

Itä-Uudenmaan poliisi kertoo ottaneensa kiinni kolme ulkomaalaista kiinni epäiltynä useista Etelä- ja Länsi-Suomessa ruokakaupoissa tehdyistä lompakkovarkauksista.
Poliisin mukaan tekijöiden jäljille päästiin valvontakamerakuvien perusteella. Epäillyt ovat bulgarialaisia. Joukkoon kuuluu kaksi naista ja mies.

sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Satakunnan Kansa: EU, ristiriitoja ja viidakoita

Satakunnan Kansa: Petri Hakala: EU, ristiriitoja ja viidakoita 17.11.2013

Kansalaiset ovat yhä tyytymättömämpiä Euroopan unioniin, mutta samaan aikaan europarlamentin valta on vahvistunut. Ensi kevään eurovaaleissa nähdään miten protestihenki kanavoituu. Äänestysprosentti oli viimeksi dramaattisen alhainen, vain 40 prosenttia, mikä on demokratian kannalta surkeaa.

Euroopassa oikeistopopulistiset puolueet yhdistävät voimiaan. Niiden käyttövoimana ovat kansallismielisyys, tahto vapaakaupan rajoittamiseen sekä maahanmuuton vastustaminen. Suomessa perussuomalaiset ovat puolueista eniten profiloituneet EU-tukipakettien vastustamiseen.

lauantai 16. marraskuuta 2013

Turun Sanomat: Maahanmuuttajat – uhka vai mahdollisuus?

Turun Sanomat: Maahanmuuttajat – uhka vai mahdollisuus? 16.11.2013

Maahanmuuttajat ovat yhä monelle suomalaiselle vieraita ja jopa pelottavia. Mediassa uutisoidaan maahanmuuttajien tekemistä rikoksista ja naapurimme on tuohtunut heille maksetuista tuista. Samaan aikaan lähipiirissä saattaa olla työttömyyttä ja taloudellisia ongelmia.

perjantai 15. marraskuuta 2013

Yle: Pressiklubi 15.11.2013

Eikö Himasen kirjasta tosiaan löydy mitään hyvää? Vieraana Pekka Himanen, kommentaattoreina Tuomas Enbuske ja Mika Pantzar.

Satakunnan Kansa: Kansallinen vastarinta aktivoitui Porissa

Satakunnan Kansa: Kansallinen vastarinta aktivoitui Porissa 15.11.2013

Valkoista ylivaltaa ja kansallissosialismia ajava Kansallinen vastarinta on ulottanut lonkeronsa Poriin. Vastarintaliike on perustanut oman aktivistiryhmänsä Porissa ja ryhmänjohtajana esittäytyy liikkeen nettisivuilla 25-vuotias Johannes Murto Porista. Murrosta on laaja haastattelu järjestön nettisivuilla.

Yle: Lieksalaispoliitikko on kiistänyt somalipuheitaan

Yle: Lieksalaispoliitikko on kiistänyt somalipuheitaan 15.11.2013

Pohjois-Karjalan maakuntahallitus on käsitellyt jäsenensä somalipuheita kokousmatkalla Brysselissä. Myös kohun keskellä oleva, perussuomalaisten Esko Saastamoinen on kommentoinut tapahtunutta.

torstai 14. marraskuuta 2013

Savon Sanomat: Suuri natsilippu hämmentää Kuopiossa - Poliisi saattaa ryhtyä toimiin

Savon Sanomat: Suuri natsilippu hämmentää Kuopiossa - Poliisi saattaa ryhtyä toimiin 14.11.2013

Poliisi saattaa ryhtyä toimiin Kuopiossa hakaristilippujutussa. Ohikulkijat ovat ihmetelleet, kun Tulliportinkadulla sijaitsevalla parvekkeella on suuri natsilippu, joka näkyy kadulle.

Rikoskomisario Heikki Mansikka-aho Pohjois-Savon poliisista sanoo, että jos kyseessä ei ole rikos, niin se on kuitenkin hyvin lähellä sitä.

Yle: Kerjäläiset palasivat Helsinkiin

Yle: Kerjäläiset palasivat Helsinkiin 14.11.2013
Ilta-Sanomat: Itä-Euroopan kerjäläisillä uudet kikat Helsingissä - "lauha sää on houkutellut"

Helsingin sosiaaliviraston kerjäläistyöryhmän puheenjohtajan Jarmo Räihän mukaan kerjäläiset palasivat Helsinkiin loka–marraskuun taitteessa, kun uusi Iso Numero -lehti tuli myyntiin.

Kerjäläiset ovat palanneet Helsingin katukuvaan. Helsingin sosiaaliviraston kerjäläistyöryhmän puheenjohtajan Jarmo Räihän mukaan pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä arviolta 200–300 kerjäläistä.

Karjalainen: Saastamoisen puheet silkkaa rotuerottelua

Karjalainen, pääkirjoitus: Saastamoisen puheet silkkaa rotuerottelua 14.11.2013

Lieksa on taas rasismin polttopisteessä. Julkisuuden takana eivät nytkään ole maahanmuuttajien teot tai tekemättä jättämiset vaan keski-ikäinen peruslieksalainen.

keskiviikko 13. marraskuuta 2013

HS: Syyrian pakolaiset kuumensivat Helsingin päättäjät

Helsingin Sanomat: Syyrian pakolaiset kuumensivat Helsingin päättäjät 13.11.2013

Työministeri Ihalainen ja suuret kaupungit käsittelevät Syyrian pakolaisasiaa ensi viikolla. Silloin selviää, ottaako myös Helsinki kiintiöpakolaisia vastaan.

Helsingin kaupunginvaltuusto kävi keskiviikkona värikkään keskustelun Syyrian pakolaisten sijoittamisesta Suomeen. Rkp:n valtuustoryhmää vetävä Björn Månsson kysyi valtuuston kyselytunnilla, kuinka monta syyrialaista Helsinki on valmis vastaanottamaan kiintiöpakolaisena.

Svenska Yle: Syriska Lana kom till Finland - glädjetårar på järnvägstationen

Svenska Yle: Syriska Lana kom till Finland - glädjetårar på järnvägstationen 13.11.2013

Efter nästan 5 månader i Ryssland kunde äntligen Lana och hennes mamma Muntaha komma till Finland på tisdag kväll. Lanas moster Ulla Dkahkneh och morbror Antonio Dakakny som redan länge bott i Finland var och mötte dem.

Helsingin Uutiset: Viidenneksen raja vieraskielisissä ylittymässä useilla asuinalueilla

Helsingin Uutiset: Viidenneksen raja vieraskielisissä ylittymässä useilla asuinalueilla 13.11.2013

Yhä useammat Helsingin asuinalueet ovat ylittämässä 20 prosentin rajan maahanmuuttajien osuudessa.

Puotinharjun, Pihlajamäen ja Malminkartanon asukkaista viidennes on pian vieraskielisiä. Yhdeksän muuta lähiötä on aiemmin ylittänyt vastaavan rajan.

Iltalehti: Somalipuheilla kohauttanut Saastamoinen erotettiin puheenjohtajan paikalta

Iltalehti: Somalipuheilla kohauttanut Saastamoinen erotettiin puheenjohtajan paikalta 13.11.2013
Iltalehti/STT: Perussuomalaisten Saastamoisen esitutkinta käynnistyy
Iltalehti/STT: Perussuomalaisten Saastamoinen ei kommentoi somalipuheitaan
Yle: Nyt puhuu möläytyksen kuullut päätoimittaja – somalialaiset pöyristyivät kuntapoliitikon sanoista
Iltalehti: Lieksan somaliryhmä: "Pelkäämme, että sanat johtavat tekoihin"

Lieksan perussuomalainen valtuustoryhmä palautti uutta kokoustilaa vaatineen puheenjohtajansa Esko Saastamoisen rivijäseneksi.

Ryhmän uusi puheenjohtaja on Esa Räty. Hän kertoo vetäjänvaihdoksen syiksi Saastamoisen asiattoman käytöksen ja henkilökohtaisen ylilyönnin.

tiistai 12. marraskuuta 2013

Yle: Kurdiperheen käännytys kismittää Oulun seurakunnassa

Yle: Kurdiperheen käännytys kismittää Oulun seurakunnassa 12.11.2013

Oulun seurakuntayhtymän kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács arvostelee voimakkain sanoin Maahanmuutoviraston päätöstä käännyttää nelihenkinen kurdiperhe pois Suomesta. Muun muassa Kemissä ja Pudasjärvellä asunut kurdiperhe käännytettiin tiistaina Unkariin.

MTV3: Poliisi tutkii "puhdasta kokoustilaa" vaatineen perussuomalaisen puheet

MTV3: Poliisi tutkii "puhdasta kokoustilaa" vaatineen perussuomalaisen puheet 12.11.2013
Suomenmaa: Husu Hussein vaatii Lieksan PS:n Saastamoisen eroa
Demari: Eero Vainio somalipuheista: "Oletan että Soini puuttuu samalla tarmolla kuin Hirvisaaren tapauksessa"
Helsingin Sanomat: Kunnallispoliitikon rasistinen möläytys kuohuttaa perussuomalaisia

Lieksan kaupunginvaltuuston perussuomalaisten ryhmän puheenjohtaja Esko Saastamoisen maanantai-illan puheet tutkitaan.

Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Pentti Nurminen kertoo MTV Uutisille, että poliisi on kirjannut rikosilmoituksen Saastamoisen puheista.

Kymen Sanomat: Vastaanottokeskus hajoaa satelliiteiksi

Kymen Sanomat: Vastaanottokeskus hajoaa satelliiteiksi 12.11.2013

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus on Kotkassa huonossa kunnossa.

Kaupungin talous on tiukilla, eikä vastaanottokeskuksen remontti ei ole kiireellisimpien listalla.

Kotka aikoo hajasijoittaa turvapaikanhakijat eri puolille Kotkaa parin vuoden sisällä asteittain. Vastaanottokeskuksen johtaja Janne Autio pitää pakolaisten asuttamista muun väestön keskuuteen kotoutumisen kannalta hyvänä ratkaisuna.

HS: Suomeen muuttaneiden somalien lapsiluku putosi liki puoleen

Helsingin Sanomat: Suomeen muuttaneiden somalien lapsiluku putosi liki puoleen 12.11.2013

Maahanmuuttajien lapsiluku pyrkii ajan myötä lähelle kantaväestön lukuja, mikä merkitsee väestön vähenemistä. Kasvua Suomen väkilukuun tuo ainoastaan maahanmuutto.

maanantai 11. marraskuuta 2013

Yle: Vaasa vastaanottaa sittenkin pakolaisia ensi vuonna

Yle: Vaasa vastaanottaa sittenkin pakolaisia ensi vuonna 11.11.2013
Svenska Yle: Het diskussion om flyktingar i Vasa

Vaasan kaupunginvaltuusto päätyi äänestysten jälkeen vastaanottamaan ensi vuonna pakolaisia. Kaupunginhallituksen esitys oli, ettei pakolaisia vastaanotettaisi lainkaan. Nyt päädyttiin aiempaa pienempään vastaanottomäärään.

HS: Tutkimus: Vihapuhe kaventaa sananvapautta

Helsingin Sanomat: Tutkimus: Vihapuhe kaventaa sananvapautta 11.11.2013

Vihapuhe kaventaa sananvapautta – ja toisaalta taas viestimet käyttävät verkon aggressiivisia argumentteja hyväkseen uutisoinnissaan.

Nämä asiat selviävät tuoreesta Tampereen yliopiston Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskus Cometin tekemästä tutkimuksesta.

Turun Sanomat: Äärioikeisto kokoontui Turun seudulla kristalliyön vuosipäivänä

Turun Sanomat: Äärioikeisto kokoontui Turun seudulla kristalliyön vuosipäivänä 11.11.2013

Juutalaisvainot Natsi-Saksassa 75 vuotta sitten käynnistänyt ”kristalliyö” sai lauantaina kyseenalaista huomiota Turun seudulla.

Äärioikeistoksi luokiteltu Musta Sydän -ryhmittymä järjesti kokoontumisen, jossa esiintyi kansallissosialistisia ja muukalaisvihamielisiä yhtyeitä Suomesta, Italiasta ja Saksasta. Tapahtuman nimi oli Westcoast Hardcore Massacre. Turun juutalaisyhteisö tyrmistyi tapahtuman ajoituksesta.

sunnuntai 10. marraskuuta 2013

HS: Kansalaiset säästäisivät maahanmuutosta

Helsingin Sanomat/STT: Kansalaiset säästäisivät maahanmuutosta 10.11.2013
Turun Sanomat/STT: Suomalaiset säästäisivät maahanmuutosta
Ilmapuntari 2013: Kuntalaisten näkemyksiä palveluiden järjestämisestä ja talouden tasapainottamisesta (pdf)

Kansalaisten niukka enemmistö laittaisi kuntatehtävistä maahanmuuttajien palvelut säästökuurille. Asia selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämästä kyselytutkimuksesta. Siinä kysyttiin suomalaisilta, miten kuntatehtäviä pitäisi rahoittaa tulevaisuudessa.

lauantai 9. marraskuuta 2013

Turun Sanomat: Euroopalle nopeasti moderni turvapaikkapolitiikka

Turun Sanomat: Arno Tanner: Euroopalle nopeasti moderni turvapaikkapolitiikka 9.11.2013

1. Turvapaikkapolitiikan päätarkoitus on tuottaa nopeita ja oikeita turvapaikkapäätöksiä hädänalaisille.

2. Taloussyiden takia laitetut hakemukset tukkivat turvapaikkajärjestelmät, jakavat turvapaikanhakijat epätasaisesti eri maihin, ja estävät koordinoidun eurooppalaisen tiedon levittämisen Euroopan turvapaikkajärjestelmistä ja turvapaikan saamisen kriteereistä.

3. On luotava yhtenäinen turvapaikkapolitiikka, joka suojelee hädänalaisia tasalaatuisesti, nopeasti, humaanisti ja väärinkäytöksiä eliminoiden.

perjantai 8. marraskuuta 2013

Kansan Uutiset: Vihapuhe rajoittaa jo sananvapautta

Kansan Uutiset: Vihapuhe rajoittaa jo sananvapautta 8.11.2013
Yle: Tutkijat: Media ylläpitää itse vihapuhetta
Lehdistötiedote: Tutkimus vihapuheesta valmistunut Tampereen yliopistossa

Mitä laajempia vaikutuksia aggressiivisella keskustelukulttuurilla ja internetin vihapuheella on? Tampereen yliopiston Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskuksessa COMETissa valmistuneen tutkimuksen mukaan ne vaikuttavat yhteiskunnalliseen ilmapiiriin lisäämällä turvattomuutta ja kaventamalla sananvapautta.

torstai 7. marraskuuta 2013

Yle: Castells: Suomen epäsolidaarisuus muita maita kohtaan voi vielä kostautua

Yle: Castells: Suomen epäsolidaarisuus muita maita kohtaan voi vielä kostautua 7.11.2013
Yle: Himasen 400-sivuinen raportti julki: "Suomessa on henkinen kestävyysvaje"
Yle: Soini Himas-raportista: Hämmästyttävää
Uusi Suomi: Manuel Castells: Ilman apua Suomi olisi osa Neuvostoliittoa
Manuel Castells, Pekka Himanen (toim.)Kestävän kasvun malli. Globaali näkökulma (pdf)

Himasen tutkimusryhmän toinen vetäjä, professori Manuel Castells sanoo olevansa surullinen muukalaisvihamielisyyden lisääntymisestä Suomessa. Hänen mielestään Suomen sulkeutuminen on turhaa.

HS: Arto Satonen: Eriytymiseen liittyvät virheet voidaan välttää

Helsingin Sanomat, mielipide: Eriytymiseen liittyvät virheet voidaan välttää 7.11.2013

Suurkaupunkien asuinalueiden eriytyminen keskiluokkaisiksi ja huono-osaisten alueiksi, kantaväestön ja maahanmuuttajien alueiksi, on johta­nut moniin ongelmiin ja kärjistynyt rajuihin mellakointeihin Tukhol­man Husbyssä, Pariisissa ja Lontoossa. Eriytyminen on herättänyt kes­kustelua Suomessakin

HS: Toivo lapsen hoidosta tuo perheitä turvapaikan hakuun

Helsingin Sanomat: Toivo lapsen hoidosta tuo perheitä turvapaikan hakuun 7.11.2013
Helsingin Sanomat: Vähemmistövaltuutettu moittii Maahanmuuttoviraston käännytyksiä
Helsingin Sanomat: Räsänen: Onko käännytyspäätöksissä huomioitu lasten etu?

Montenegrolainen perhe haki turvapaikkaa, koska perheen lapsen tila oli lääkärien mukaan hengenvaarallinen. Nyt perhe käännytetään.

Kun Mehdija Kalac tuli viisivuotiaana kaksi vuotta sitten Suomeen, hän painoi yhdeksän kiloa. Montenegrosta kotoisin olevan vaikeavammaisen pojan vanhemmat hakivat Suomesta turvapaikkaa.

Perusteeksi kirjattiin isä Salih Kalacin pelkäämä kosto. Todellisuudessa perhe tuli Suomeen hakemaan hoitoa Mehdijalle.

keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Helsingin Uutiset: Maahanmuuttajat enemmistönä?

Helsingin Uutiset: Maahanmuuttajat enemmistönä? 6.11.2013

Tiedotusvälineissä on jälleen uutisoitu maahanmuuttajavaltaisista ja vuokratalovaltaisista lähiöistä.

Mutta mitä tarkoittaa maahanmuuttajavaltainen lähiö? Tarkoittaako se, että valtaosa eli suurin osa lähiön asukkaista on maahanmuuttajia? Jos merkitys on tämä, Helsingistä ei löydy ainuttakaan maahanmuuttajavaltaista lähiötä.

Sisäministeriö: Poliisin tietoon tullut viharikollisuus väheni

Sisäministeriön tiedote: Poliisin tietoon tullut viharikollisuus väheni 6.11.2013
Poliisin tiedote: Poliisin tietoon tullut viharikollisuus vähentynyt
Ilta-Sanomat: Poliisi kirjasi 730 viharikosepäilyä vuonna 2012
Tero Tihveräinen: Poliisin tietoon tullut viharikollisuus Suomessa 2012 (pdf)

Poliisin tietoon tulleiden viharikosten määrä on vähentynyt. Viime vuonna kirjattiin 732 rikosepäilyä, jotka luokiteltiin Poliisiammattikorkeakoulun tekemässä tutkimuksessa viharikoksiksi. Määrä on noin 20 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2011.

Yle: Toimistosiivoojista joka viides on ulkomaista syntyperää

Yle: Toimistosiivoojista joka viides on ulkomaista syntyperää 6.11.2013

Tilastokeskuksen mukaan toimistosiivouksen lisäksi ulkomaalaistaustaisia työskenteli vuonna 2011 määrällisesti eniten myyjinä, talonrakentajina ja ravintolaesimiehinä.

tiistai 5. marraskuuta 2013

Keskipohjanmaa: Pienikin apu saa jotakin aikaan

Keskipohjanmaa, pääkirjoitus: Pienikin apu saa jotakin aikaan 5.11.2013

Juuri päättynyt Nuorille Nyt! -kampanja tuotti Ylen uutisoinnin mukaan15 000 lupausta nuorten työ-, harjoittelu ja oppisopimuspaikoista. Määrä on suuri. Ei lupausten toteutuminen ratkaise nuorisotyöttömyyttä, mutta osoittaa, että yhteistä vastuuta löytyy. Monille nuorille avautuu tilaisuus ainakin kurkistaa työelämään.

HS: EIT tutkii, rikkooko burkakielto ihmisoikeuksia

Helsingin Sanomat: EIT tutkii, rikkooko burkakielto ihmisoikeuksia 5.11.2013

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) tutkii, rikkooko kasvot peittävien huivien käyttökielto ihmisoikeuksia. Kiellosta on Strasbourgiin valittanut 23-vuotias ranskalaisnainen, joka kuvailee itseään hartaaksi muslimiksi.

Suomenmaa: Husu Hussein: Olisin toivonut lapion

Suomenmaa: Husu Hussein: Olisin toivonut lapion 5.11.2013

Yrittäjä ja radiopersoona Abdirahim ”Husu” Hussein olisi toivonut itselleen ensin lapion, jolla luoda lunta ja vasta sitten rahaa tehdystä työstä. Hussein osallistui maanantaina Helsingin Keskustan järjestämään Työnteko aina kannattavaksi -keskustelutilaisuuteen.

– Yksi ilta ilman somalialaisten työpanosta tuntuisi kyllä Helsingissä, Hussein totesi. Hän toivoi, että joskus kerrottaisiin tämäkin puoli maahanmuuttajien tekemisistä.

Suomenmaa: KOL-pomo Kiurulle: Lukukausimaksut haihattelua

Suomenmaa: KOL-pomo Kiurulle: Lukukausimaksut haihattelua 5.11.2013
Vihreiden nuorten puheenjohtajat: Lukukausimaksuintoilun on loputtava!

Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Jirka Hakala tyrmää opetusministeri Krista Kiurun (sd.) aikeet ottaa käyttöön ulkomaalaisten korkeakouluopiskelijoiden lukukausimaksut. – Lukukausimaksut ovat todellisuudesta irtaantuneiden teoriaherrojen ja impivaaralaisten lempilapsi. Tosielämä on osoittanut ne Suomeen sopimattomiksi, Hakala toteaa.

Yle: Kuopiolaisnuoret kurkistavat pakolaisten arkeen Sierra Leonessa ja Thaimaassa – "Kulttuurisokki luvassa"

Yle: Kuopiolaisnuoret kurkistavat pakolaisten arkeen Sierra Leonessa ja Thaimaassa – "Kulttuurisokki luvassa" 5.11.2013

Kuopiolaiset lukiolaiset Meri Parkkinen ja Aku Lahti ovat lähdössä tutustumaan pakolaisnuorten elämään Afrikassa ja Aasiassa. Nuoret uskovat, että edessä on opettavainen ja avartava kokemus.

Svenska Yle: Kommuner är osäkra om de har råd att ta emot fler flyktingar

Svenska Yle: Kommuner är osäkra om de har råd att ta emot fler flyktingar 5.11.2013

Kommunernas dåliga ekonomi gör att många kommuner tvekar om de har råd att ta emot flyktingar.
I vinter ska 30 syriska flyktingar komma till Åboregionen, men exakt vart de ska placeras är fortfarande oklart.

- Vi kan ta mellan 10 och 15 flyktingar, som vi avtalat med NTM-centralen tidigare. Men om vi ska ta emot flera flyktingar tycker jag att staten måste betala ut ett extra bidrag till kommunerna, säger Resos stadsdirektör Ari Korhonen.

maanantai 4. marraskuuta 2013

Svenska Yle: Ingen ska möta vinterkylan i t-skjorta

Svenska Yle: Ingen ska möta vinterkylan i t-skjorta 4.11.2013

- Varför det behövs vinterkläder till mottagningscentralerna? Titta ut!
Så säger Laura Mäkinen som är en av initiativtagarna till en insamling av vinterkläder för asylsökande vid mottagningscentraler.

Svenska Yle: Hotande brand vid Oravais flyktingförläggning

Svenska Yle: Hotande brand vid Oravais flyktingförläggning 4.11.2013

En hotande brand bröt på måndag eftermiddag ut i en lägenhet i Oravais flyktingförläggning. Branden bröt ut i samband med matlagning och en lägenhet totalförstördes. Ingen kom till skada.

Andra lokaler i byggnaden fick rök -, vatten och sot skador. Vid branden fanns det 14 personer i byggnaden. Alla lyckades komma ut före räddningsverket anlände till platsen.

Skadorna på byggnaden minimerades eftersom den person som var i den brinnande lägenheten stängde dörren då hon gick ut.

Iltalehti: Korkeakoulumaksuja ehdotetaan osalle ulkomaalaisista

Iltalehti/STT: Korkeakoulumaksuja ehdotetaan osalle ulkomaalaisista 4.11.2013
Tiedote: Selvitysryhmä: Koulutusviennistä kannattavaa liiketoimintaa
Suomi kansainvälisille koulutusmarkkinoille, koulutusviennin toimenpideohjelma (pdf )
Yle: Opetusala tukee ulkomaalaisten opetuksen maksullisuutta, opiskelijajärjestöt lyttäävät

Koulutusvientiä selvittänyt työryhmä ehdottaa maksuja osalle korkeakoulujen ulkomaalaisista opiskelijoista.

Ehdotuksen mukaan korkeakoulutus olisi maksullista muille kuin Euroopan talousalueen kansalaisille, jos koulutus järjestetään muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä.

Iltalehti: Perholaismiehiä syytetään ihmiskaupasta - pakottivat töihin maatilalla

Iltalehti/STT: Perholaismiehiä syytetään ihmiskaupasta - pakottivat töihin maatilalla 4.11.2013

Kahta Keski-Pohjanmaalla sijaitsevan Perhon kunnan asukasta syytetään ihmiskaupasta.

Miesten epäillään värvänneen vuonna 2010 kaksi ukrainalaista miestä Suomeen töihin. Suomessa miehet oli kuitenkin laitettu palkattomaan työhön toisen syytetyn maatilalle ja majoitettu ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin.

Demari: Punainen risti kannattaa humanitaarista viisumia - "Monet maksavat ihmissalakuljettajille"

Demari: Punainen risti kannattaa humanitaarista viisumia - "Monet maksavat ihmissalakuljettajille" 4.11.2013

Punainen Risti kannattaa niin sanotun humanitaarisen viisumin käyttöönottoa. Sen avulla humanitaarisen kriisin takia paenneet perheenjäsenet pääsisivät Suomeen hakemaan suojelua. Humanitaarinen viisumi on jo käytössä osassa maita.

Talouselämä: Toisten työllisyysaste 72%, toisten 57% - tässä ero

Talouselämä: Toisten työllisyysaste 72%, toisten 57% - tässä ero 4.11.2013

Vantaalla työllisyysaste eli työllisen työvoiman osuus 15–64 -vuotiaasta väestöstä oli vuoden 2011 lopussa 72 prosenttia, mikä on vajaan prosenttiyksikön suurempi kuin vuonna 2010. Vieraskielisen työvoiman työllisyysaste oli kotimaisia kieliä puhuvien työllisyysastetta selvästi alempi, 57 prosenttia

sunnuntai 3. marraskuuta 2013

MTV3: Poliisitarkastaja: Maahanmuuttajille oma henkilökortti

MTV3: Poliisitarkastaja: Maahanmuuttajille oma henkilökortti 3.11.2013

Moni oleskeluluvan saanut maahanmuuttaja törmää Suomessa ongelmiin, joiden syynä on henkilöllisyyden todentaminen. Esimerkiksi pankkitilin avaaminen tai verkkopankkitunnusten saaminen voivat osoittautua mahdottomiksi.

lauantai 2. marraskuuta 2013

Länsiväylä: Perussuomalaiset poistaisivat maahanmuuttajarahat budjetista

Länsiväylä: Perussuomalaiset poistaisivat maahanmuuttajarahat budjetista 2.11.2013

Perussuomalaisten ja sitoutumattomien valtuustoryhmä vaatii pakolais- ja maahanmuuttajapalveluihin sekä maahanmuuttajien rekrytointiohjelmaan varattujen määrärahojen poistamista Espoon ensi vuoden budjetista.

– Siinä säästettäisiin 1,5 miljoonaa euroa, ryhmän puheenjohtaja Teemu Lahtinen laskee.

Yle: Ylen Islam-ilta käynnisti keskustelun: "Hyväksyttekö homoseksuaalien teloittamisen?"

Yle: Ylen Islam-ilta käynnisti keskustelun: "Hyväksyttekö homoseksuaalien teloittamisen?" 2.11.2013

Ajankohtaisen kakkosen Islam-ilta herätti toden teolla nettikeskustelijat. Sosiaalisessa mediassa kärkeen on noussut varsinkin islamin suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin.

Islam-ilta saatiin tiistaina 29.10. päätökseen, mutta netissä keskustelu on jatkunut kiivaana. Suurinta kohua synnytti ohjelmassa vierailleen suomalais-iranilaisen imaami Abbas Bahmanpourin lausunto sharia-laista ja homoseksuaalisuudesta. Helsingissä sijaitsevan Mellunmäen moskeijan imaami kertoi Islam-illassa, että islamilaisen lain eli sharia-lain mukaan homoseksuaalisuudesta voidaan joissain tapauksissa tuomita kuolemanrangaistus.

Keskisuomalainen: Veijo Baltzar: Sulauttaminen hävittää vähemmistöt

Keskisuomalainen: Veijo Baltzar: Sulauttaminen hävittää vähemmistöt 2.11.2013

Suomessa käydään keskustelua maahanmuuttajista ja heidän kotouttamisestaan. Kirjailija Veijo Baltzarin mielestä vähemmistöt voivat selvitä valtakulttuurin keskellä vain pitämällä kiinni omista myyteistään, riiteistään ja tavoistaan.

– Sulautuminen on kaikkein kohtalokkainta. Se pätee myös tämän päivän maahanmuuttajiin, Baltzar sanoo.

perjantai 1. marraskuuta 2013

HS: Mitä ajattelin tänään: Testaa, oletko James Hirvisaari

Helsingin Sanomat: Maria Pettersson: Mitä ajattelin tänään: Testaa, oletko James Hirvisaari 1.1.2013

James Hirvisaaresta tuli tiistaina eläinoikeusaktivisti. Hän katseli Ylen Islam-iltaa ja ymmärsi, että eläimet ovat kärsiviä, tuntevia olentoja. Hän twiittasi muun muassa näin: ”Halal. Uskonnollisella rituaalilla kiduttamalla teurastettua lihaa. Loitsujen kera kurkku auki. Ja suvakit ihastuksissaan.”