lauantai 11. lokakuuta 2014

Thomas Elfgren: Missä ovat maamme arvojohtajat

Thomas Elfgren: Missä ovat maamme arvojohtajat 11.10.2014

Mun lapsi ei hakkaa ketään, eikä ole koskaan hakannut, mutta jos sen joku hakkaisi, menisin hakkaajan kotiin ja hakkaisin sen vanhemmat, sekä myös itse hakkaajan. Ja niin pitäisi kaikkien vastuullisten isien tehdä. Tämä kirjoitus on katujengejä käsittelevästä keskusteluketjusta.

Kirjoittaja ymmärrettävästi paheksuu jengien väkivaltatekoja. Kukapa ei. Samanlaisia, samansävyisiä kirjoituksia omankädenoikeudesta on someen kertynyt jo tuhansia. Väkivaltaan syyllistyneitä lapsia halutaan piestä, jopa tappaa. Eikä pelkästään heitä vaan myös heidän perheensä. Paheksutaan väkivaltaa ja halutaan kostaa väkivallalla - myös niille, joilla ei ole tapahtumiin osaa eikä arpaa. Lasten ja nuorten osoite- ja puhelinnumerotietoja on julkaistu sosiaalisessa mediassa, leimaten kaikki syyllisiksi. Paheksunta on tässä kontekstissa aidon hurskasta. Muiden väkivalta on pahasta, varsinkin mukamuukalaisten, oma väkivalta on aina oikeutettua. Peruskauraa.

Tutkinnanjohtajan mukaan lapsista koostuvia jengejä epäillään katuväkivallasta. Lisätietoja saamme jahka syytteet luetaan. Sosiaalisessa mediassa paheksutaan jyrkin sanoin vaikenemista maahanmuutajien rikoksista. Juttuja tutkivien poliisien suut on suitsittu. Paheksujat ovat oikeassa - poliisien suut on suitsittu.

Perussylttytehdas löytyy perustuslaista. Poliisilaissa muistutetaan poliiseja perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta. Samassa laissa suitsitaan vielä näillä sanoilla: …tiedottaminen on tehtävä niin, että ketään ei aiheettomasti saateta epäilyksenalaiseksi ja että kenellekään ei tarpeettomasti aiheuteta vahinkoa tai haittaa. Näin oikeusvaltiossa.

Viime viikon tapahtumat kertovat karulla tavalla miksi on hyvä, että tiedottaminen on sälytetty nimenomaan vastuunsa tunteville tutkinnanjohtajille ja heidän esimiehilleen. Sillä ylläpidetään yhteiskuntarauhaa ja parannetaan kansalaisten subjektiivista turvallisuudentunnetta. Sillä pidetään huolta myös siitä, ettei tuomioita lueta turuilla ja toreilla. Ilmiöistä voi jokainen hakea faktoja virallisista tilastoista.

Suomi on turvallinen ja sivistynyt oikeusvaltio. Ylivoimaisesti suurin osa kansalaisista haluavat maamme myös sellaisena pysyvän. Uuden Suomen Puheenvuoro on puolensa valinnut - sen linja on nollatoleranssi rasismille. Poliisina ja ihmisenä olen valitusta linjasta syvästi kiitollinen.

Viikon suurin pettymyksen aiheuttaja on maamme hallitus ja erityisesti pääministeri ja sisäisestä turvallisuudesta vastaava sisäministeri. Juuri tällä viikolla olisi ollut hyvä saada vahvistus myös heiltä, että elämme oikeusvaltiossa, jossa ei ole tilaa sen enempää rasismille kuin lynkkausjoukoille. Työkiireet ja tulevat vaalit eivät saisi olla esteenä tämän itsestään selvyyden kertomiselle.

Arvojohtaminen kuuluu erityisesti maamme hallitukselle - vain arvojohtajat puuttuvat!