perjantai 10. lokakuuta 2014

MTV3: Terrorismiepäilty ilmoitti koululleen: ”En pääse toistaiseksi opettamaan”

MTV3: Terrorismiepäilty ilmoitti koululleen: ”En pääse toistaiseksi opettamaan”
Iltalehti/STT: Terrorismirikoksesta epäillään islamin opettajaa - kaupunki hyllyttää
Uusi Suomi: Terrorismiepäiltynä vangittu opetti islamia kouluissa – Helsinki pidättää viralta

Yksi neljästä terrorismirikoksista epäilty on islamin uskonnon opettaja, jolla on määräaikainen virka Helsingin kaupungilla.

Hän on opettanut tänä lukuvuonna ala-asteen kouluilla. Miestä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdyn murhan lisäksi koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

Epäilty haki alkukesällä määräaikaista virkaa ja tuli valituksi. Muodollisesti päteviä hakijoita ei yleensä islamin opettajiksi ole.

Epäilty ei myöskään täyttänyt pätevyysvaatimuksia, mutta hän on opiskellut kasvatustieteitä Suomessa. Lisäksi hänellä oli meriitteinään ”islamiin liittyviä opintoja ulkomailla”.

Epäilty ilmoitti itse tiistaina, ettei tule työpaikalleen. KRP otti kolme epäiltyä kiinni aamupäivän aikana.

____________________________________________


Iltalehti/STT: Terrorismirikoksesta epäillään islamin opettajaa - kaupunki hyllyttää

Rikosepäilyt tulivat täytenä yllätyksenä rehtorille, jonka koulussa mies on opettanut.

Helsingin kaupunki alkaa valmistella terrorismirikoksesta epäillyn miehen virasta pidättämistä.

Opetusviraston henkilöstöpäällikkö Tarja Malmivirta kertoo, että prosessi alkaa maanantaina. Rikoksesta epäilty mies on toiminut kiertävänä islamin opettajana Helsingin peruskouluissa.

Virasta pidättämisprosessi alkaa miehen kuulemisella. Väliaikaisen päätöksen virasta pidättämisestä voi tehdä opetustoimenjohtaja ripeässä tahdissa.

Noin 3 700 helsinkiläislasta opiskelee islamia Helsingin peruskouluissa. Uskonnoista islamia opetetaan luterilaisuuden jälkeen helsinkiläiskouluissa eniten.

Terrorismijutussa epäilty kiertävä islamin opettaja vangittiin tänään. Rikosepäilyt tulivat täytenä yllätyksenä rehtorille, jonka koulussa mies oli ollut opettajana. Rehtorin mukaan opetus on noudattanut opetussuunnitelmaa.

Islamin opetuksen tehtävä kouluissa on antaa tietoa islamista ja aineksia omaan elämänkatsomukseen. Helsingin kaupungin opetuspäällikkö Marjo Kyllönen sanoo, että tunneilla oppilaat saavat tietoa myös muista uskonnoista. Peruskoulujen opetus perustuu opetussuunnitelmaan, eikä se saa olla tunnustuksellista. Tunneilla ei esimerkiksi rukoilla.

Pätevistä islamin opettajista on pulaa Helsingissä. Lähtökohtana on opetuksen antaminen suomeksi.

- Opettajien virat laitetaan normaalisti hakuun. Jos ei saada muodollisesti pätevää eli opettajan koulutuksen hankkinutta, katsomme hakijoiden kokemusta ja historiaa, Kyllönen kuvailee.


____________________________________________

Uusi Suomi: Terrorismiepäiltynä vangittu opetti islamia kouluissa – Helsinki pidättää viralta

Yksi tänään terrorismirikoksista epäiltynä vangituista miehistä on toiminut Helsingin peruskouluissa kiertävänä oman uskonnon, käytännössä islamin, opettajana. Helsingin kaupungin opetusvirasto kertoo tiedotteessaan ryhtyvänsä ”tilanteen vaatimiin toimenpiteisiin”.
Henkilöstöpäällikkö Tarja Malmivirta kertoo Uudelle Suomelle, että tämä tarkoittaa käytännössä kyseisen henkilön pidättämistä virasta.

–Todennäköisesti lähdemme kuulemismenettelyyn ja sen kautta viranpidättämismenettelyyn, Malmivirta sanoo.

Malmivirran mukaan poliisi ei ole ollut yhteydessä kaupunkiin. Opetusviraston väki kuuli määräaikaiseen opettajaan kohdistuvasta rikosepäilystä mediasta, ja varmisti asian käräjäoikeudesta.

– Meillä ei ole ollut muuta tietoa asiasta, Malmivirta sanoo.

MTV:n mukaan opettaja oli itse ilmoittanut koululle jo aiemmin tällä viikolla, ettei hän toistaiseksi pääse opettamaan.

Malmivirran mukaan viraltapidättäminen on mahdollista kunnallisia viranhaltijoita koskevan lain nojalla pelkän rikosepäilyn vuoksi. Helsingin kaupunki seuraa tarkasti myös oikeudenkäynnin etenemistä, Malmivirta kertoo.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi perjantaina kolme miestä terrorismirikoksista epäiltyinä. Krp vaati koko kolmikon, sekä jo torstaina poissaolevana vangitun neljännen miehen, vangitsemista epäiltyinä terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta, mutta tämä vaatimus hyväksyttiin vain opettajana toimineen miehen osalta.

Hänet vangittiin syytä epäillä -perusteella, mikä on heikompi epäilys kuin toinen vaihtoehto eli todennäköisin syin epäileminen. Lisäksi häntä epäillään terrorismirikosta varten kouluttamisesta.

Yleisradion mukaan keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Mika Ihaksinen avasi perjantaina hieman murhaepäilyjen luonnetta. Ihaksinen vahvisti Ylelle, että murhatutkinta ei viittaa mihinkään yksittäiseen henkirikokseen, vaan kyse on terroristiryhmäksi luokitellun aseellisen ryhmän toimintaan osallistumisesta.

Epäillyn miehen opettajataustasta kertoi torstaina Helsingin Sanomat.

Lisäksi perjantaina vangittiin kaksi muuta miestä epäiltyinä muista terrorismirikoksista: toinen terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen valmistelusta, toinen värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen. Krp:n vaatimus murhaepäilystä hylättiin heidän osaltaan.

Neljästä vangitusta kaksi on kantasuomalaisia eli muslimikäännynnäisiä.

Miehet otti kiinni keskusrikospoliisi pääkaupunkiseudulla tällä viikolla. Epäiltyjen rikosten uskotaan tapahtuneen ulkomailla vuosina 2012–2014.