lauantai 11. lokakuuta 2014

Turun Sanomat: Seudun muslimit: Ei yhteyksiä Turkuun

Turun Sanomat: Seudun muslimit: Ei yhteyksiä Turkuun 11.10.2014
Turun Sanomat/STT: Noin 3700 lasta opiskelee islamia Helsingin peruskoulussa

Turun muslimiyhteisön sisäpiiristä kerrotaan Turun Sanomille, ettei terroristijutun epäillyillä ole kytköksiä Turun seudulle. Islamistien kerrotaan välttelevän Turkua, koska he tietävät, etteivät he ole täkäläisiin muslimipiireihin tervetulleita.

Jotkut terroristijutun epäillyistä kuitenkin tunnetaan myös Turussa vähintäänkin maineelta.

He ovat islamin uskoon kääntyneitä. Turun Sanomien haastattelema turkulainen muslimi toteaa, että juuri käännynnäiset tuntuvat usein olevan kaikkein alttiimpia ääriajatuksille, koska taustalla on toisinaan esimerkiksi syrjäytyneisyyttä.

Yksi epäillyistä on 34-vuotias espoolainen. Häntä luonnehditaan erittäin älykkääksi mieheksi, joka opiskelee arabiaa. Hänen on kerrottu edistyneen arabian ja Koraanin opinnoissa vinhaa vauhtia. Häntä kuvaillaan suomalaiseksi metsämieheksi, joka tykkää tehdä ja liikkua paljon metsässä.

Turun Sanomien saamien tietojen mukaan perjantaina pidätetty 30-vuotias hämeenlinnalaismies on pilkuntarkka islamin noudattaja, joka suhtautuu torjuvasti niihin uskovaisiin, jotka eivät noudata uskon oppeja sanatarkasti. Miestä kutsutaan myös hivenen eristäytyneeksi persoonaksi ja sulkeutuneeksi äärityypiksi.

Hänen kerrotaan kerran lähteneen musliminuorten kokouksesta ovet paukkuen, koska tilaisuudessa oli alettu soittaa musiikkia. Mies oli pois lähtiessään ilmoittanut muulle kokousväelle, etteivät he ole aitoja muslimeja. Mies on saanut aiemmin tuomion rakennusalan kirjanpitorikoksesta.

Yksi pidätetyistä on kirjoittanut muslimiyhteisön verkkosivuille rukouspyynnön omalla nimellään. Osa vastaajista on kannustanut pidätettyä jatkamaan valitsemallaan tiellä.

_____________________________________


Turun Sanomat: Noin 3700 lasta opiskelee islamia Helsingin peruskoulussa

Noin 3 700 helsinkiläislasta opiskelee islamia Helsingin peruskouluissa, kertoo Helsingin kaupungin opetuspäällikkö Marjo Kyllönen.

Uskonnoista islamia opetetaan luterilaisuuden jälkeen helsinkiläiskouluissa eniten.

Yksi terrorismijutussa epäillyistä on ollut kiertävänä islamin opettajana joissakin helsinkiläisissä kouluissa. Hänet vangittiin tänään. Rikosepäilyt tulivat täytenä yllätyksenä rehtorille, jonka koulussa mies oli ollut opettajana. Rehtorin mukaan opetus on noudattanut opetussuunnitelmaa.

Islamin opetuksen tehtävä kouluissa on antaa tietoa islamista ja aineksia omaan elämänkatsomukseen. Opetuspäällikkö Marjo Kyllönen sanoo, että tunneilla oppilaat saavat tietoa myös muista uskonnoista. Peruskoulujen opetus perustuu opetussuunnitelmaan, eikä se saa olla tunnustuksellista. Tunneilla ei esimerkiksi rukoilla.

Pätevistä islamin opettajista on pulaa Helsingissä. Lähtökohtana on opetuksen antaminen suomeksi.

– Opettajien virat laitetaan normaalisti hakuun. Jos ei saada muodollisesti pätevää eli opettajan koulutuksen hankkinutta, katsomme hakijoiden kokemusta ja historiaa, Kyllönen kuvailee.

TS–STT

STT ei kerro koulujen nimiä leimaamisen välttämiseksi.