torstai 9. lokakuuta 2014

YleX: Helsingin nuorisotoimenjohtaja väkivalta-keskustelusta: Rasismi lannistaa nuoret

YleX: Helsingin nuorisotoimenjohtaja väkivalta-keskustelusta: Rasismi lannistaa nuoret 9.10.2014
YleX: Tommi Laitio: Ratkaisu ei löydy maahanmuuttopolitiikasta, vaan harrastuksista (audio, 13 min)
Karjalainen/STT: Nuorisoväkivalta kumpuaa eriarvoistumisesta

Uutinen helsinkiläisten alaikäisten nuorten väkivaltaisista hyökkäyksistä tuntemattomien kimppuun on nostanut esille paljon rasistista kommentointia netissä. Helsingin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio joutui sulkemaan oman Facebook-kirjoituksensa kommentoinnin, koska siihen kirjoitettiin useita rasistisia kommentteja.

Erilaisia ihmisiä leimaavat kommentit ja yleistykset ovat Laition mukaan iso ongelma.

- Se on vaarallista suoraan sanottuna, koska se vaikuttaa maahanmuuttajataustaisiin nuoriin, jotka haluavat pärjätä koulussa ja haluavat elämässä eteenpäin, Laitio sanoo YleX Etusivun haastattelussa.

- Se vaikuttaa myös vanhempiin, jotka yrittävät vakuuttaa rasistisesti viikottain kiusatuille lapsilleen, että kyllä sä pärjäät ja kannattaa ponnistella koulussa, Laitio lisää.

Laition mukaan pahimmassa tapauksessa maahanmuuttajaperheen nuori ei jaksa enää yrittää leimaamisen takia vaan luovuttaa.

- Niin käy helposti, jos samaistetaan porukkaan, joka syyllistyy väkivaltaisuuksiin.

Laitio kertoo kohdanneensa työssään paljon maahanmuuttajanuorten kiusaamiseen ja syrjintään.

- Mulla ei ole mitään prosenttilukuja, joista kertoa. Kun juttelen nuoriso-ohjaajien kanssa ja tapaan nuoria, niin maahanmuuttajataustaisia syrjitään ja kiusataan todella paljon uskonnon, ihonvärin ja kansallisuuden perusteella. Se on julmaa.

Helsinginnuorisotoimen johtaja Tommi Laitio sanoo, että maahanmuutto ei ole ongelma. Sen sijaan siinä on hänen mukaansa paljon tekemistä, miten uudet suomalaiset saadaan mukaan yhteiskuntaan. Liian monelta puuttuu Laition mukaan suunta ja järkevä tekeminen.

- 23 prosenttia eli joka neljäs 16-29-vuotias vieraskielinen Helsingissä on ilman opiskelu- tai työpaikkaa. Ratkaisu löytyy siitä, että löydetään heille opiskelu- tai työpaikka ja harrastus.

Viime päivien uutisista huolimatta Laitio ei pidä tilannetta huolestuttavana. Hän kertoo, että rikosten määrä on laskenut ja nuorten mielestä kokonaisuudessaan Helsingistä on tullut koko ajan turvallisempi paikka.


___________________________________________________

Karjalainen/STT: Nuorisoväkivalta kumpuaa eriarvoistumisesta

Viimeaikainen nuorisoon kohdistunut satunnainen väkivalta johtuu eriarvoistumisesta, arvioivat STT:n haastattelemat tutkijat ja nuorisotyöntekijät. Heidän mukaansa tekijät ovat usein moniongelmaisia nuoria, jotka ovat pudonneet yhteiskunnan kelkasta.

Kyse ei kuitenkaan ole jengiytymisestä, arvioi tutkija Marja Peltola Nuorisotutkimusseurasta.

- Jengiytymisestä puhuminen on mielestäni yliampuvaa ja moraalista paniikkia lietsovaa, Peltola sanoo.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan ei ole mitään viitteitä siitä, että nuorison väkivalta olisi lisääntynyt viime vuosina.