maanantai 3. marraskuuta 2014

Etelä-Saimaa: Joutsenon säilöönottokeskusta moititaan vankilamaisuudesta

Etelä-Saimaa: Joutsenon säilöönottokeskusta moititaan vankilamaisuudesta 3.11.2014

Helsingin Sanomat kertoi lauantaina Euroopan neuvoston alaisen Kidutuksen vastaisen komitean valmisteilla olevasta raportista. Uutisen mukaan Joutsenon vastaanottokeskuksen juuri käyttöön otetuttua säilöönottoyksikköä pidetään huonona sijaintinsa ja vankilamaisuutensa takia.

Yksikön syrjäinen sijainti vaikeuttaa yksikössä säilytettävien mahdollisuuksia ottaa vastaan vierailijoita, komitea on todennut.

— Onhan tänne yli 200 kilometriä matkaa pääkaupunkiseudulta ja Uudeltamaalta, jossa valtaosa maahanmuuttajaväestöstä asuu. Varmasti se vaikeuttaa kulkemista. Mutta tie Konnunsuollekin tulee, kommentoi säilöönottoyksikön johtaja Antti Jäppinen.

Hänen mukaansa vankilamaisuus ei entisen vankilan rakennuksista lähde muutamilla muutoksilla ja maalaamalla.

— Mutta on otettava huomioon, että komissio vieraili täällä syyskuussa, jolloin meillä ei vielä ollut valmista. Tilat olivat tyhjemmät, kun sisustus oli kesken. Vankilamaisuutta olemme pyrkineet monin tavoin häivyttämään.

Jäppisen mukaan keskustelut komitean kanssa käytiin hyvin rakentavassa hengessä. Asiakkaisiin komitea ei päässyt tutustumaan, sillä ensimmäiset tulivat yksikköön vasta viime viikolla.

— Yli 20 säilöön otettavaa meillä jo on, suurin osa tiloista käytössä.