tiistai 4. marraskuuta 2014

Kymen Sanomat: Isis-taistelijaksi epäillyn isä saapui Kotkaan ensimmäisten somalipakolaisten joukossa

Kymen Sanomat: Isis-taistelijaksi epäillyn isä saapui Kotkaan ensimmäisten somalipakolaisten joukossa 4.11.2014

Ison-Britannian terrorismin vastaisten pakotteiden listalta löytyy sanapari Kotka, Finland. Se on 21-vuotiaan suomalaismiehen synnyinpaikka.

Vajaa kymmenen vuotta sitten Britanniaan muuttaneen miehen uskotaan lähteneen Syyriaan taistelemaan Isis-järjestön riveissä.

Suomen passinsa 21-vuotias on uusinut viimeksi vuonna 2006. Jos hän yrittää nyt palata Britanniaan, hänet tullaan karkoittamaan Suomeen.

21-vuotiaan Isis-taistelijan isä oli yksi ensimmäisistä Kotkaan saapuneista somaleista vuonna 1991. Silloinen kaupungin pakolaissihteeri Kirsti Günther muistaa miehen selvästi, vaikka tämä ei jäänyt mieleen mistään erityisestä.

— Ihan samanlainen nuori mies hän oli kuin muutkin, osasi sanoa suunnilleen oman nimensä englanniksi, Günther sanoo.

Somaliasta Suomeen saapui lasten ja lapsiperheiden lisäksi nuorehkoja yksin tulleita miehiä. Güntherin mukaan Suomesta ei heti löytynyt kumppania ja alkuaika meni haeskellessa, mutta lopulta miehen on täytynyt löytää vaimo. Vuonna 1993 miehelle syntyi poika Kotkassa.

Günther muistaa, että mies muutti lopulta pääkaupunkiseudulle kuten lähes kaikki Kotkaan saapuneen somalit.

— Imu pääkaupunkiseudulle alkoi heti, siellä oli kaikki mahdollisuudet ja oman kulttuurin yhteisöjä, esimerkiksi uskonnollinen yhteisö, Günther sanoo.

Lisää Kotkassa syntyneestä terroristiepäillystä ja vuonna 1991 saapuneiden somaleiden kotoutumisesta tiistain Kymen Sanomissa.