sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Ilta-Sanomat: Perussuomalaisten kuntapoliitikolle tuomio työsyrjinnästä

Ilta-Sanomat: Perussuomalaisten kuntapoliitikolle tuomio työsyrjinnästä 2.11.2014
Iltalehti: Työmiesten karu piina: 21 päivää töitä putkeen, 13-18 tunnin rupeamia

Käräjäoikeus on tuominnut perussuomalaisten eteläsavolaisen kuntapoliitikon kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä.

Etelä-Savon käräjäoikeus antoi asiasta kansliapäätöksen tällä viikolla. Syyttäjän vaatimuksen hänen määräämisestään liiketoimintakieltoon oikeus hylkäsi.

Oikeuden mukaan mies käytti johtamassaan metallialan yrityksessä virolaisia työntekijöitä ja maksoi heille palkkaa huomattavasti alle lain ja työehtosopimuksen määräämän tason. Palkkarästejä kertyi vuosien 2006–2010 välisenä aikana 17 työntekijälle yhteensä ainakin 500 000 euroa.

Virolaisilla teetettiin yrityksessä myös huomattavasti ylitöitä. Oikeuden mukaan työpäivät olivat toistuvasti yli 13-tuntisia ja työviikot seitsenpäiväisiä. Ylitöitä työntekijöille huomattavasti kertyi lain sallimaa enemmän. Sopimattomien työaikojen vuoksi työntekijät eivät myöskään pystyneet pitämään vuosilomia.

Päätöksessään oikeus yhtyi syyttäjän näkemykseen, että virolaiset työntekijät asetettiin huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi heidän taloudellista tai muuta ahdinkoaan, riippuvaista asemaansa, ymmärtämättömyyttä, ajattelemattomuutta ja tietämättömyyttä.

Syytetyn mukaan virolaisille työntekijöille maksetut palkat vastasivat suomalaisten työntekijöiden bruttopalkkaa. Tehtyään 16–18 päivää pitempää työaikaa he saivat viikon mittaisen kotiloman. Työntekijöillä oli myös asuntoetu ja ilmainen internet. Syytteet kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä hän kiisti.

Tuomittu toimi toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana metallialan yrityksessä Etelä-Savossa. Se asetettiin konkurssiin maksamattomien eläkevakuutusten vuoksi syksyllä 2010.

Tuomittu on kotikunnassaan perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Hän oli ehdokkaana myös viime eduskuntavaaleissa. Hän on toiminut myös puolueensa Etelä-Savon piirin puheenjohtajana ja on edelleen sen piirihallituksen jäsen.

______________________________________________

Iltalehti: Työmiesten karu piina: 21 päivää töitä putkeen, 13-18 tunnin rupeamia

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi perjantaina Kangasniemellä toimineen metallifirman omistajan ehdolliseen vankeuteen työsyrjinnästä.

Tuomittu mies toimi osakeyhtiön toimitusjohtajana ja ainoana omistajana. Metallifirmalla oli vuosina 2006-2010 palveluksessaan 17 eri virolaistyöntekijää, joita yritys syrji solmimalla heidän kanssaan lainvastaiset sopimukset työajoista.

Firma teetti miehillä ylipitkiä työaikoja ja maksoi heille silti huomattavasti huonompaa palkkaa kuin laki ja alan työehtosopimus edellyttävät.

Virolaismiehet tekivät töitä kolme viikkoa peräkkäin seitsemänä päivänä viikossa, jonka jälkeen heillä oli viikko vapaata. Sen lisäksi joukolla teetettiin jatkuvasti 13-18 tunnin työpäiviä.

Jos yhtiön tilaukset piti saada valmiiksi, joutuivat virolaiset tekemään töitä jopa ympäri vuorokauden. Johtaja oli näin jättänyt antamatta heille lakisääteiset vuorokausi- ja viikkolevot sekä lakisääteiset vuosilomat.

Yrittäjä oli sopinut virolaisten työntekijöidensä kanssa tuntipalkaksi heille käteen jäävän nettopalkan. Lisäksi hän oli sopinut, että tuntipalkka sisältää kaikki ylityö- ja muut työaikakorvaukset. Tällainen sopimus on laiton, joten johtaja oli hankkinut yhtiölle laitonta hyötyä jättämällä maksamatta lakisääteisiä yli- ja sunnuntaityökorvauksia työnantajamaksuineen ainakin 500 000 euron edestä.

Sitä vastoin yrityksen suomalaiset työntekijät olivat tehneet pääsääntöisesti kahdeksan tunnin työpäiviä, viitenä päivänä viikossa. He olivat saaneet myös heille kuuluvat ylityökorvaukset ja vuosilomat.

Käräjäoikeus tuomitsi johtajan kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä, koska hän oli asettanut ulkomaalaiset työntekijänsä huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi heidän vierasmaalaisuuttaan ja tietämättömyyttään Suomen työlainsäädännöstä.

Yrittäjä tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Miehen yhtiö on asetettu konkurssiin jo vuonna 2010.