tiistai 6. lokakuuta 2015

Iltalehti: Suomeen pyrkivä irakilaismies paljasti kikkansa amerikkalaislehdelle

Iltalehti: Suomeen pyrkivä irakilaismies paljasti kikkansa amerikkalaislehdelle 8.10.2015

- Puhun syyrialaisella aksentilla, jos minun täytyy, Mohammed Jassim sanoi Washington Postille.

- Vaimoni ja ystäväni kannustivat minua lähtemään. Odotan kohtaavani matkalla kuolemaa, mutta luotan Jumalaan. Puhun syyrialaisella aksentilla, jos minun täytyy kotiutuakseni jonnekin, 25-vuotias Mohammed Jassim kertoo Bagdadissa amerikkalaiselle Washington Postille.

Jassim suunnittelee asettuvansa monien muiden irakilaisten tavoin Suomeen. Jassim kertoo Washington Postille olleensa yksi luokkansa parhaista valmistautumisvuotenaan, mutta insinöörintöiden sijasta hän on työskennellyt autonpesijänä.

- Täällä ei ole mitään meille, sanoo Washington Postille 24-vuotias laskentatoimesta valmistunut kehonrakentaja, joka tähtää niin ikään Suomeen.

Washington Postin toimittajan mukaan Suomi on yhä suositumpi maa siirtolaisten keskuudessa, koska he uskovat, että Suomen turvapaikkalainsäädäntö on "helpompi".

Irakilainen kansanedustaja Joseph Sylawa sanoo Washington Postille, että aivovuoto eli nuorten koulutettujen ihmisten, pääasiassa miesten, maastamuutto on kuolinisku sotien runtelemalle Irakille. YK:n mukaan yli 50 000 irakilaista on jättänyt maan viimeisten kolmen kuukauden aikana.

Kaikilla ei ole varaa lähteä vaaralliselle matkalle Eurooppaan. Yhdysvaltojen ilmaiskussa 2003 vammautunut Arkan Naji Obaid sanoo Washington Postille, että Anbarin maakunnasta kotoisin oleville tarkoitettu leiri olisi tyhjillään, jos siellä olevilla ihmisillä olisi rahaa matkaan.

Suomessa Washington Postin artikkelista kertoi ensimmäisenä Verkkouutiset.