tiistai 5. tammikuuta 2016

Ilta-Sanomat: Turvapaikanhakijoiden virta Suomeen voi pysähtyä nyt kerralla

Ilta-Sanomat: Turvapaikanhakijoiden virta Suomeen voi pysähtyä nyt kerralla 5.1.2016
Helsingin Sanomat: Suomi voi sulkea kymmeniä vastaanottokeskuksia

Maahanmuuttovirastosta ennakoidaan, että Ruotsin ja Tanskan rajalla toissa yönä aloitetut passien tarkastukset heijastuvat myös Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrään.

Ruotsiin pyrkivien turvapaikanhakijoiden passien tarkastukset on aloitettiin toissa yönä Kastrupin lentoasemalla Kööpenhaminassa. Passit tarkastetaan joukkoliikenteessä kaikilta Tanskan puolelta maahan saapuvilta.

Vielä alkusyksystä tuhannet turvapaikanhakijat pääsivät poliisin ohi, kulkivat läpi Ruotsin ja saapuivat Suomeen hakemaan turvapaikkaa.

Valtaosa viime syksystä vuoden loppupuolelle tulleista hakijoista tuli Suomeen Ruotsin kautta Haaparannasta.

Rajatarkastuksia tiukennettiin Ruotsissa ensimmäisen kerran jo marraskuussa, mikä näkyi notkahduksena turvapaikanhakijoiden määrässä Tornion rajanylityspaikalla.

– Jos aikaisemmin Ruotsin päätös tiukentaa etelässä ulkomaalaisvalvontaa vaikutti hakijamäärään Suomessa vähentävästi, voisi olettaa, että tuo uusi toimenpide aiheuttaa samanlaisen vaikutuksen, arvioi turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo Maahanmuuttovirastosta maanantaina.

Joulukuun tilastot turvapaikanhakijoiden osalta eivät ole valmistuneet, eikä uusia viikkotilastoja ole julkaistu itsenäisyyspäivän jälkeen. Revon mukaan määrä on kuitenkin ollut hiipumaan päin.

– Ruotsista ei ole tullut enää kovin paljon hakijoita joulukuun aikana, hän toteaa.

Tanska aloittaa rajatarkastukset Saksan rajalla

Lisäksi Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen ilmoitti maanantaina lehdistötilaisuudessa, että myös Tanska aloittaa välittömästi väliaikaiset rajatarkastukset myös Saksan vastaisella rajalla.

Tanskan päätös tulee todennäköisesti vähentämään Ruotsiin Tanskan kautta saapuvien turvapaikanhakijoiden määrää.

Suoraan Saksasta on puolestaan tullut laivalla Suomeen yli 800 henkeä, joilla ei ole ollut Schengen-alueella oleskeluun ja maahantuloon vaadittavia asiakirjoja.

Turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen Finnlinesin aluksilla on nyt kuitenkin pysäytetty.

HS: Suomi voi sulkea kymmeniä vastaanottokeskuksia

Uusia vastaanottokeskuksia perustettiin kiireellä loppuvuonna.

Suomi saattaa sisäministeriön mukaan sulkea tänä vuonna kymmeniä vastaanottokeskuksia, jos turvapaikanhakijoiden määrä ei käänny uudelleen kasvuun. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

– Näyttää siltä, että viimeistään syksyllä suljetaan kymmeniä keskuksia, sanoo ylijohtaja Jorma Vuorio sisäministeriön maahanmuutto-osastolta.

Maahanmuuttoviraston kehitysjohtaja Pekka Nuutinen kertoo, että uusi keskushankkeita ei nykyisessä hakijatilanteessa enää käynnistetä. Joitakin uusia keskuksia voidaan avata alkuvuoden aikana jo aiemmin tehtyjen päätösten mukaisesti.

Suomessa on tällä erää vastaanottokeskuksia aikuisille noin 140 paikassa ja alaikäisille noin 80 paikassa. Keskuksia perustettiin kiireellä loppuvuonna, kun Suomen saapui suuri määrä turvapaikanhakijoita.

Vuorio pitää epätodennäköisenä, että tänä vuonna nähtäisiin vastaava piikki hakijamäärässä.

____________________________________________

Helsingin Sanomat: Suomi voi sulkea kymmeniä vastaanottokeskuksia

Suomi saattaa sisäministeriön mukaan sulkea tänä vuonna kymmeniä vastaanottokeskuksia, jos turvapaikanhakijoiden määrä ei käänny uudelleen merkittävään kasvuun.

”On selvää, että tämänhetkisillä hakijamäärillä vastaanottokeskuksia aletaan sulkea jossain vaiheessa. Näyttää siltä, että viimeistään syksyllä suljetaan kymmeniä keskuksia”, sanoo ylijohtaja Jorma Vuorio sisäministeriön maahanmuutto-osastolta.

Suomessa on nyt vastaanottokeskuksia aikuisille turvapaikanhakijoille noin 140 paikassa ja alaikäisille noin 80 paikassa. Keskuksia perustettiin kiireellä loppuvuoden aikana, kun Suomeen saapui ennennäkemättömän paljon turvapaikanhakijoita.

Joitakin uusia keskuksia voidaan avata alkuvuoden aikana jo aiemmin tehtyjen päätösten mukaisesti, mutta uusia keskushankkeita ei nykyisen hakijatilanteen vallitessa enää käynnistetä, kertoo Maahanmuuttoviraston kehitysjohtaja Pekka Nuutinen.

”Arvioimme vastaanottokeskusten kapasiteettitilannetta ja katsomme, mihin tilanne lähtee kehittymään ja mihin on syytä varautua”, Nuutinen sanoo.

Vuorio ja Nuutinen uskovat, etteivät turvapaikanhakijoiden vuosittaiset määrät enää palaudu viime vuotta edeltäneelle tasolle.

Aiempina vuosina Suomeen tuli tyypillisesti vuosittain runsas 3 000 hakijaa, mutta viime vuonna hakijoiden määrä moninkertaistui 32 478:aan.

Viime vuonna Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä kääntyi kasvuun kesällä ja oli huipussaan syyskuussa. Sen jälkeen uusien hakijoiden määrä laski loppuvuotta kohti.

Vuorio pitää epätodennäköisenä, että tänä vuonna nähtäisiin vastaava piikki hakijamäärässä. Hakijamäärää hillitsee hänen mukaansa se, että Euroopan maat ovat lisänneet rajavalvontaa ja kiristäneet turvapaikanhakijoita koskevia lakeja ja käytäntöjä.

Myös Suomi on tiukentanut rajavalvontaa ja käynnistänyt lukuisia lakiuudistuksia, joilla muun muassa kiristetään oleskeluluvan saamisen ehtoja ja pyritään hillitsemään kuluja.

Lapin rajavartiosto on sallinut joulukuun loppupuolelta lähtien itärajan ylittämisen alueellaan vain autolla. Saksan-laivat lopettivat joulukuussa viranomaisten kehotuksesta matkustusasiakirjattomien henkilöiden päästämisen alukseen, mikä tyrehdytti turvapaikanhakijoiden tulon sitä reittiä Suomeen.

Vuorio ei usko, että Venäjästä muodostuisi uutta pakolaisten kulkureittiä Lähi-idästä Eurooppaan ja Suomeen.

Juuri nyt turvapaikkaa hakee Suomesta varsin vähän ihmisiä verrattuna viime syksyyn, mutta tilanne voi vielä muuttua tulevina kuukausina.

”Voisi olettaa, että kevät on jollain tavalla ratkaisevaa aikaa. Liikenne Välimerellä on talvella hiljaisempaa”, Nuutinen sanoo.

Hän ei halua arvioida, mille tasolle koko vuoden hakijamäärä asettuu.

”Paluuta on tuskin enää vuosiin, jolloin tuli 3 000 turvapaikanhakijaa. Mutta tuleeko tänä vuonna 15 000 vai 30 000 hakijaa, sitä on mahdotonta arvioida”, Nuutinen sanoo.