YLE Uutiset: Vihapuheiden suitsimiseen etsitään uusia keinoja 28.7.2011
Lakimuutoksen myötä rasistista sisältöä esillä pitävä keskustelupalsta voi olla osavastuussa rasistisesta rikoksesta.
Norjan joukkomurhaaja levitti vihan ideologiaansa netin välityksellä ja monilla keskustelupalstoilla törmääkin nykyään rasistiseen tai vihapuhetta sisältävään tekstiin. Monia mietityttää, kuka kirjavasta sisällöstä on vastuussa.
Nettikeskustelut eivät ole marginaalinen tekijä, sillä esimerkiksi pelkästään yhden suomalaisen nettipalstan yhtä maahanmuuttoaiheista keskustelujonoa on luettu parin viime vuoden aikana lähes neljä miljoonaa kertaa.
Painetuissa lehdissä vastuu sisällöstä on päätoimittajalla, mutta netin keskustelupalstoilla pääsääntöisesti kirjoittajilla itsellään. Moni on vaatinut alalle tiukempaa sääntelyä ja uusia tehokkaampia keinoja estää vihapuheen leviäminen.
Ylen Ykkösaamun haastattelussa ulkoministeri Erkki Tuomioja vaati nettikirjoitajia tulemaan esiin nimimerkkien takaa.
- Painetussa sanassa tällainen vastuunkanto päätoimittajalla on aika selvä, mutta nettimaailmassa tätä ei lainkaan samalla tavalla oteta vakavasti. Mielestäni sielläkin tulisi olla sellainen pääsääntö, että ihmiset esiintyvät omalla nimellään. Se jo hillitsee merkittävästi tällaista vihapuhetta.
Tuomiojan mukaan nimimerkkien käyttö voi olla joissain tilanteissa suotavaa, mutta silloin keskustelupalstan ylläpitäjän on tiedettävä, kuka nimimerkin takaa löytyy.
Julkisen sanan neuvosto laatii parhaillaan uusia suosituksia, jotka sivuavat myös nettikeskusteluja.
- Näissä journalistin ohjeen liitteeksi luonnostelluissa itsesääntelyperiaatteissa suositellaan, että kun toimituksen tietoon tulee, että keskustelupalstalla on ihmisarvoa tai yksityisyyden suojaa loukkaavaa sisältöä, niin ne tulee sieltä poistaa viipymättä, kertoo JSN:n lakiasiantuntija Johanna Töyrylä.
Ohjeluonnoksessa todetaan myös, että lapsille ja nuorille suunnattuja palstoja tulisi valvoa erityisen huolellisesti.
Nimimerkkien poistamista JSN ei esitä. Töyrylän mukaan se saattaisi rajoittaa sananvapautta.
- Se on kuitenkin vain murto-osa se rasistinen kirjoittelu ja vihakirjoittelu. Siellä on paljon muuta mielekästä sisältöä, joka tarpeettomasti rajoittuisi, jos edellytettäisiin että jokainen kirjoittaisi omalla nimellään.
Myös monet nettikeskustelijat arvostavat juuri nimettömyyttä ja sisällön kirjavuutta, joka syntyy siitä, ettei kirjoituksia suodateta ja editoida.
Kesäkuun alussa on tullut myös voimaan uusi laki, joka koskee rasistisia sisältöjä ja vihakirjoituksia. Sen mukaan keskustelupalstan ylläpitäjä, joka tietoisesti pitää esillä ja yleisön saatavilla rasistista materiaalia, voi olla osallisena vastuussa myös rasistisesta rikoksesta.
Töyrylän mukaan vastuukysymykset eivät silti ole vieläkään kovin selvät.
- Tämä koskee vain näitä rasistisia sisältöjä. Muiden lainvastaisten sisältöjen suhteen tilanne on vielä jonkin verran avoin. Ylläpitäjän vastuu näiden muiden sisältöjen suhteen ja velvollisuus valvoa niitä on lainsäädännön kannalta hyvin epäselvä.