tiistai 5. tammikuuta 2016

Helsingin Sanomat: ”Isänmaallisia katupartioita” perustettu useille paikkakunnille – Joensuun kaupunki huolestunut tilanteesta

Helsingin Sanomat: ”Isänmaallisia katupartioita” perustettu useille paikkakunnille – Joensuun kaupunki huolestunut tilanteesta 5.1.2016
Yle: Ulkomaalaisten rikokset Joensuussa pitkälti huhumyllyä?
Etelä-Suomen Sanomat: Rasismin tutkija: Jos lainvalvonta otetaan omiin käsiin, voi syntyä ongelmia

Katupartioiden toiminta on levinnyt eri paikkakunnille viime vuoden loppupuolelta lähtien. Poliisin mukaan turvallisuustilanne ei ole heikentynyt eikä partioinnille ole tarvetta.

Kansalaisten katupartiotoiminnan aloittaminen herättää huolta Joensuussa. Joensuun kaupungin johto tiedotti tiistaina seuranneensa huolestuneena ”isänmaalliseksi valkoisen Suomen puolesta taistelevaksi järjestöksi” esittäytyvän ryhmän katupartioinnin aloittamista kaupungissa.

Katupartiointia tekee Joensuussa Soldiers of Odin -niminen ryhmä, joka toimii muillakin paikkakunnilla.

Katupartioiden toiminta on levinnyt eri paikkakunnille viime vuoden loppupuolelta lähtien. Ne ovat tyypillisesti perustelleet toimintaansa turvapaikanhakijoiden tai muiden ulkomaalaisten aiheuttamaksi väitetyllä turvattomuudella.

Partioita on ollut muun muassa Kemissä, Oulussa, ja Porissa. Partioiden taustalla on ollut äärioikeistolaiset Suomen vastarintaliike ja Soldiers of Odin -ryhmät.

Joensuun kaupunki toteaa, että demokraattisessa yhteiskunnassa järjestyksenvalvonta kuuluu poliisille eikä yksittäisille asukkaille tai järjestöille.

Tiedotteen mukaan turvallisuus on yhä hyvällä tasolla ja kaupungissa voi liikkua turvallisesti pelkäämättä joutuvansa rikoksen uhriksi.

Ylikomisario Vesa Kostamo kertoo HS:lle, että Joensuun turvallisuustilanne on hyvä eikä katupartioille ole tarvetta. Poliisi kertoo seuraavansa partioiden toimintaa ja puuttuu asiaan, jos ne aiheuttavat häiriötä.

Vastikään myös Asikkalassa on aloittanut Asikkalan turva -nimisen yhdistyksen katupartio.

Soldiers of Odin -järjestön Facebook-sivujen mukaan toimintaa on Suomessa kaikkiaan 19 paikkakunnalla.

___________________________________

Yle: Ulkomaalaisten rikokset Joensuussa pitkälti huhumyllyä?

Poliisi ja myyjä kumoavat huhut päällekarkauksista ruokakaupan edustalla. Ulkomaalaisvastaisen kerhon katupartioijat väittävät kaupunkilehdessä, että naisilta revitään käsilaukkuja keskellä päivää. Pohjois-Karjalan vastaanottokeskuksissa on ollut lähinnä suukopua.

Joensuussa katuja partioivat Soldiers of Odinin miehet kertovat kaupunkilehti Karjalan Heilin haastattelussa, että K-Market Aittarannan edustalla käydään päiväsaikaan porukalla päälle, revitään naisilta laukkuja ja viedään puhelimia. Mieskolmikko kertoo lehdessä, että tapauksille on paljon silminnäkijöitä.

Poliisi ja myyjä kumoavat huhut.

– Ei kyseisen ruokakaupan edusta ole vaarallinen. Emme ole saaneet rikosilmoituksia eikä paikalle ole tehty hälytystehtäviä. Kummallista olisi, jos rikoksia olisi tapahtunut, eikä kukaan olisi tästä ilmoittanut poliisille, sanoo komisario Kimmo Wetterstrand.

– En ole työssäni nähnyt mitään levottomuuksia tai kuullutkaan mistään levottomuuksista, toteaa myyjä Rosaliina Niemelä, joka yllättyy kaupunkilehden sivulla olevista väitteistä.

Kaupassa käyvät myyjän mukaan ahkerasti muun muassa kansainväliset korkeakouluopiskelijat ja läheisen ammattikoulun opiskelijat

Vastaanottokeskuksissa suukopua

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta ei Joensuussa ole, vaan lähin sijaitsee Kontiolahden Paiholassa parinkymmenen kilometrin päässä. Vastaanottokeskusten arki on sujunut Pohjois-Karjalassa poliisin mukaan varsin rauhallisesti.

– Yksittäisiä hälytystehtäviä on ollut, kun asukkailla on ollut ahtaissa tiloissa lähinnä suullisia yhteenottoja. Enemmän kyllä suomalaiset kunnostautuvat perhehälytyksissä ja työllistävät poliisia, summaa Wetterstrand.

Sen sijaan epäillyt raiskaustapaukset ovat jäämässä mysteereiksi.

Poliisi on tutkinut epäiltyä raiskauksen yritystä ja epäiltyä raiskausta syyskuun puolivälistä lähtien, mutta silminnäkijöitä ei ole ollut. Asianomistajien mukaan epäillyt tekijät olivat "ulkomaalaisennäköisiä miehiä".

Rikosnimikkeet pohjautuvat asianomistajien esitutkinnassa suullisesti antamiin tietoihin.

_______________________________________

Etelä-Suomen Sanomat: Rasismin tutkija: Jos lainvalvonta otetaan omiin käsiin, voi syntyä ongelmia

Poliisihallitus otti tänään tiistaina tiedotteessa kantaa katupartioihin. Poliisiylijohtajan mukaan talkootyyppinen vapaaehtoistyö on kannatettavaa. Rasismin tutkija näkee katupartiot synkemmin.

- Olin 90-luvulla Joensuussa seuraamassa sen yhden katupartion (skinien) toimintaa. Silloinkin poliisi luuli, että heillä on keskusteluyhteys siihen porukkaan eikä väkivaltaa tule, mutta toisin kävi, rasismia tutkinut Oulun yliopiston sosiologian professori Vesa Puuronen kertoo.

- Onhan sen Kemistä lähtöisin olevan porukan (Soldiers of Odin) ideologiset lähtökohdat hyvin samankaltaiset, hän jatkaa.

Etelä-Suomen Sanomilla ei ole tiedossa, että äärioikeistolaisella Soldiers of Odinilla olisi toimintaa Päijät-Hämeessä. Sen sijaan katupartiointia ovat tehneet maakunnassa väkivaltainen, kansallissosialistinen Suomen vastarintaliike ja vasta perustettu Asikkalan turva.

Puurosen mielestä poliisin pitäisi tuoda selvemmin esille, kenelle lainvalvonta kuuluu.

- Jos otetaan lainvalvonta omiin käsiin, siitä voi syntyä ongelmia.

Puuronen muistuttaa, että syksyllä syntyneet katupartiot eivät ole ensimmäisiä Suomessa. Esimerkiksi Oulussa on ollut joskus onnistuneesti kaupunginosakohtaisia partioita, kun alueella on alkanut syntyä levottomuuksia.

- Järjestäytynyt toiminta ja puolisotilaalliset joukot ovat kuitenkin eri asia. Silloin helposti ylittyy kynnys, että hutkitaan, ennen kuin tutkitaan ja luotetaan erilaisiin huhuihin, jotka voivat myöhemmin osoittautua perättömiksi.