torstai 22. syyskuuta 2011

MTV3: Lipponen jyrähtää jälleen: Perussuomalaisissa asuu äärioikeistolaisuus

MTV3: Lipponen jyrähtää jälleen: Perussuomalaisissa asuu äärioikeistolaisuus 22.9.2011

SDP:n tuleva presidenttiehdokas Paavo Lipponen syyttää joitakin perussuomalaisia äärioikeistolaisiksi.

– Selkeä äärioikeistolainen linja, joka asuu perussuomalaisten puolueessa. Nyt pitää kysyä perussuomalaisten puoluelinjaa, hyväksytäänkö tällainen käyttäytyminen, Lipponen kertoi MTV3:n Huomenta Suomessa.

Lipponen viittasi puheillaan myös perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-Ahon Kreikka-kommentteihin, joiden mukaan Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta, joka voisi laittaa lakkoilijat ja mellakoijat kuriin panssarivaunuilla.

Lipposen mukaan perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin rangaistustoimenpiteet eivät olleet riittävät. Hallo-Aho erotettiin kahdeksi viikoksi perussuomalaisten eduskuntaryhmästä.

– Vähätellään edelleenkin. Huumoripuheet ovat ainutlaatuisia, Lipponen lataa.

-----------------------------------

Toimittaja Eeva Lehtimäki
Aloitetaan ihan ajankohtaisella puheenaiheella. Kysymys on aika vakavasta asiasta. Näin vastasi sähköpostilla Etelä-Suomen Sanomille Ylen tulevasta rahoituksesta perussuomalaisten kansanedustaja James Hirvisaari: Niin kauan kuin Ylen säännöissä lukee, että yhtiön tehtävä on edistää monikulttuurisuutta eli aivopestä Suomen kansalaisia, en haluaisi antaa yhtiölle minkäänlaista tukea valtion rahoista". Tässä ei oikein tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Kysymys on kuitenkin kansanedustajan kirjoituksesta. Mitä ajatuksia tämä teissä herättää, Paavo Lipponen?

Paavo Lipponen, SDP:n presidenttiehdokas
Näitä lausuntoja ei oikein ehdi kommentoimaan, kun niitä tulee jatkuvalla syötöllä. Tuo nyt on osa Yle-keskustelua tietenkin, ja siinä yksi edustaja paljastaa oman asenteensa. Mahtaneeko se edustaa perussuomalaisten linjaa, sitähän tässä täytyy kysyä.

Toimittaja
Olette kuitenkin nähnyt tämän ilmiön perussuomalaisten ympärillä aika vakavana. Puhuitte aika kovasanaisen tekstin tuolla Raisiossa viikonloppuna. Miksi halusitte nostaa tämän Halla-ahon Kreikka-kommentin ja tämän ilmapiirin esiin tässä puheessanne?

Paavo Lipponen
Siksi, että johtavien kansanedustajien, jotka ovat valiokuntien puheenjohtajia, heidän lausunnoillaan on todella painoa. Ja nyt pitää kysyä sitten perussuomalaisten puolueen linjaa ja myöskin puolueen puheenjohtajan linjaa. Hyväksytäänkö tällainen käyttäytyminen ja onko tämä todella puolueen kanta, että demokratiaa ja parlamentarismia väheksytään, pidetään suorastaan pilkkana. Lausunnot ovat sen tapaisia olleet, että se on huumoria. Ei oikein ymmärretä, missä mennään, kuinka herkkiä nämä asiat ovat. Meidän historiassa, Suomi demokratian edelläkävijänä suorastaan maailmanhistoriassa, kun ajatellaan eduskuntauudistusta. Tuntuu siltä, että tällainen on vähän niin kuin hyväksyttyä, myöskin muunlaiset lausunnot vähemmistöjä vastaan. Halutaan päästä kiinni esimerkiksi ruotsinkielisiin. Tässä pitää vetää selvä linja, ja siinä tarvitaan kaikkia meitä. Ei voida katsoa vain vierestä, kun tällainen ilmiö leviää yhteiskunnassa.

Toimittaja
Tällainen ilmapiirin muutos oli selvästi nähtävissä tuossa kevään eduskuntavaalien aikana. Miten näette, mitä meille suomalaisille on tapahtunut? Netin kautta tällaista vihapuhetta tursuaa joka paikassa. Se on aika ihan jopa rasistista ja aika persoonaan menevää. Mitä meille suomalaisille on tapahtunut?

Paavo Lipponen
En kyllä puhuisi meistä suomalaisista vaan joistakin suomalaisista. Tämä ilmiö on tietysti siinä määrin laaja, että siihen pitää puuttua. Ja nyt pitää vetää selvä linja nimenomaan tähän äärioikeistoon, joka selvästi asuu perussuomalaisessa puolueessa. Ja myöskin näihin asenteisiin, jotka eivät edusta Suomen kansan enemmistön asenteita, eivätkä myöskään enemmistö puolueista ole tällä linjalla. Eli nyt pitäisi niiden, jotka haluavat puolustaa demokratiaa, sitä, että meillä vähemmistöillä on oikeudet, niitä pitää puolustaa, niin ne asettuvat sitten selvään linjaan. Sanoudutaan irti tästä äärioikeistosta ja näistä ilmiöistä. Ja sitä odotetaan myöskin perussuomalaisilta puolueena.

Toimittaja
Onko puolue ottanut tarpeeksi etäisyyttä tähän äärioikeistolaiseen ajatteluun? Halla-aho erotettiin ryhmästä nyt kahdeksi viikoksi.

Paavo Lipponen
Ei ole. Sitä vähätellään edelleenkin ja nämä huumoripuheet ovat kyllä ainutlaatuisia.

Toimittaja
Oliko tämä ilmapiiri ja tämä keskustelu ruotsin kielen asemasta, Suomen vähemmistöistä, muuta, oliko se yksi ratkaiseva tekijä siihen, että päätitte kaikkien yllätykseksi lähteä tavoittelemaan presidentin paikkaa?

Paavo Lipponen
Se oli hyvin tärkeä tekijä. Tässä on selvä tehtävä. Presidentin tulee koota Suomen kansaa, edistää yhteisyyttä tässä yhteiskunnassa. Sehän on meidän voimamme, että ihmiset luottavat toisiinsa. Ihmisiä ei pidä johtaa harhaan luulemaan, että jos jonkin vähemmistön oikeuksia rajoitetaan, että silloin me voisimme paremmin. Päinvastoin, me voimme silloin huonommin ja kysymys on vain siitä, mikä on seuraava ryhmä, johon käydään kiinni. Meidän ei pidä eristäytyä muutenkaan ja tällaisiin kielteisiin asenteisiin ikäänkuin tänne nurkkaan tänne Euroopan perälle. Tällaisia ilmiöitä on nyt havaittavissa laajemminkin.

Toimittaja
Kuitenkin vaaleissa kanavoitui joku tyytymättömyys. Miten sitten presidentti pystyisi omalla työllään jotenkin myös helpottamaan näiden ihmisten oloa? Jostakin aidostahan se kertoo tämä vaalien suuri muutos.

Paavo Lipponen
Pitää päästä kiinni ja tehdä jotain niille oikeille asioille, työttömyydelle, köyhyydelle, sille että nuori syrjäytyy. Tästä on kysymys. Pitää saada tietenkin meidän hyvä talous käyntiin nyt. Se on kova ponnistus. Näihin asioihin pitäisi keskittyä. Siihen tarvitaan kaikkia puolueita, myöskin perussuomalaisia.