torstai 4. helmikuuta 2010

Vihreä Lanka: Turvapaikanhakijat luovat lunta Punavuoressa

Vihreä Lanka: Turvapaikanhakijat luovat lunta Punavuoressa 4.2.2010

MTV3: Maahanmuuttajat lumitöihin (video, 15:50=>)
YLE Uutiset: Turvapaikanhakijat tarttuivat lumilapioihin  (video, 19:00=>)

Kymmenet Punavuoren vastaanottokeskuksessa turvapaikkaa odottavat osallistuivat tänään torstaina lumitöihin Helsingin keskustassa.

Lumityötalkoot järjestäneen Refugee Hospitality Club -verkoston Pauliina Seppälä kertoo, että lapiot saatiin lainaksi rakennusvirastosta ja tekijöitä käytiin houkuttelemassa keskiviikkona turvapaikanhakijoiden iltapalalta.

Seppälän mukaan suunnitelmissa oli lumitöiden tekeminen paitsi vastaanottokeskuksen omalla pihalla myös Uudenmaankadulla ja Koffin puistossa.

Aiemmin tällä viikolla Seppälä kertoi Vihreälle Langalle, että Refugee Hospitality Club on yrittänyt löytää turvapaikanhakijoille tapoja osallistua kaupungin elämään.

”Siellä on paljon ihmisiä, joilla ei ole mitään tekemistä”, Seppälä sanoi.

_________________________________________________

YLE Helsinki: Lumilapiot viuhuvat Punavuoren kaduilla

Turvapaikanhakijat ja punavuorelaiset lapioivat yhdessä lunta iloisissa tunnelmissa Uudenmaankadulla iltapäivällä. Talkoot keräsivät peräti viitisenkymmentä turvapaikanhakijaa ja joukon asukkaita lumihommiin.

Talkoolaiset kaivoivat esiin autoja ja auttoivat niitä liikkeelle. Rakennusvirasto lainasi talkooporukalle parisenkymmentä lapiota, jotka loppuivat alkuunsa. Niinpä talkoolaiset vuorottelivat lapion varressa.

Tapahtuman järjestivät vastaanottokeskuksen ja paikallisten asukkaiden yhteistyötä edistävä verkosto Refugee Hospitality Club.

Turvapaikanhakijoiden ja punavuorelaisten yhteistyötä edistävän verkoston perustivat viime syksynä Pauliina Seppälä ja Sirkku Varjonen. Kaupunki avasi tuolloin Uudenmaankadun vastaanottokeskuksen Punavuoren entiseen Martta-hotelliin.

Verkoston Facebook-ryhmä kerää punavuorelaisia toivottamaan tulokkaat tervetulleeksi alueelle.
__________________________________________________

Aamulehti: Vastaanottokeskuksen asukkaat tarttuivat lumilapioihin Helsingissä

Voiko lumenluonti olla hauskaa?

Kyllä voi, jos asiaa kysytään kymmenvuotiailta somalipojilta, jotka eivät ole nähneet lunta kuuna päivänä.

Siniset lumilapiot heiluvat vinhaa vauhtia ja lumitöitä säestävät iloiset kiljahdukset.

Somalialaisveljekset Abdimalik ja Abdihakim Ahmeddiiriye ovat saapuneet pari viikkoa sitten Uudenmaankadun vastaanottokeskukseen Helsinkiin.

Päivät ovat kuluneet pohjoisen talvea ihmetellen, mutta nyt pojat ovat päässeet oikeisiin lumityötalkoisiin.

Keskuksen kaikki asukkaat olivat tyytyväisiä, että heille oli joku järjestänyt puuhaa.

Helsingin punavuoriseura ja vastaanottokeskus päättivät järjestää talkoot, joihin sai vapaaehtoisesti osallistua niin turvapaikanhakijat kuin asukkaatkin.

Tempauksessa oli mukana myös Suomen Punainen Risti.

Taustalla oli huoli lumettuneista pihoista ja jalkakäytävistä, joita kukaan ei ole ehtinyt siivota.

(pitempi lehtiversio)

Aamulehti: Ei mediatapahtuma, vaan oikeaa tekemistä

Lumenluonti: Naapurin isännöitsijä toi hätiin lisää lapioita

Anita Simola

Aamulehti, Helsinki

Voiko lumenluonti olla hauskaa?

Kyllä voi, jos asiaa kysytään kymmenvuotiailta somalipojilta, jotka eivät ole nähneet lunta kuuna päivänä.

Siniset lumilapiot heiluvat vinhaa vauhtia ja lumitöitä säestävät iloiset kiljahdukset. Somalialaisveljekset Abdimalik ja Abdihakim Ahmeddiiriye ovat saapuneet pari viikkoa sitten Uudenmaankadun vastaanottokeskukseen Helsinkiin.
Päivät ovat kuluneet pohjoisen talvea ihmetellen, mutta nyt pojat ovat päässeet oikeisiinlumityötalkoisiin.

Helsingin punavuoriseura ja vastaanottokeskus päättivät järjestää talkoot, joihin saivat vapaaehtoisesti osallistua niin turvapaikanhakijat kuin asukkaatkin. Taustalla oli huoli lumettuneista pihoista ja jalkakäytävistä, joita kukaan ei ole ehtinyt siivota.

"Tämä on mahtavaa"

- This ei super, eli tämä on ihan mahtavaa, vakuutteli Irakista kaksi viikkoa sitten saapunut Maolud Kayol.

Lumi oli hänellekin täysin uusi kokemus kuin myös lumenluonti. Mutta näppärästi näkyi Helsingin rakennusviraston lahjoittama lumilapio pysyvän hänen kädessään.

Somaliasta saapuneelta Cali Rooblelta lumihommat kävivät kuin vanhalta tekijältä. Hän oli saanut päälleen lämpimän toppatakin, mutta ohuen pitkän kesämekon helmat kastuivat sohjoisessa lumessa.

- Kyllä täällä on kylmää, hän viestitti tulkin välityksellä.

Keskuksen asukkaat olivat kuitenkin tyytyväisiä, että heille oli joku järjestänyt puuhaa.

Tempauksessa oli mukana myös Suomen Punainen Risti.

- Kyseessä ei ole media-tapahtuma. On tärkeää, että turvapaikanhakijoille järjestetään toimintaa. Ja mikä olisi nyt sen ajankohtaisempaa kuin lumityöt, kertoi SPR:n vapaaehtoistyöntekijä Ria Hafren.

Hafrenin mukaan vastaanottokeskuksen asukkailla ei ole mitään tekemistä; aika on helposti pitkästyttävää.

Kadunosuudet parin taloyhtiön edestä ovat pian puhtaat. Mutta minne kuljetetaan korkeat lumikasat?

- Siinäpä kysymys. Yksityisiä lumenajoon tarjoutuvia yrittäjiä olisi vaikka millä mitalla, mutta Helsingin kaupungilla ei ole varaa maksaa.

Vastaanottokeskuksen naapuritaloyhtiön huollosta vastaava isännöitsijä Terttu Virtala pyyhältää paikalle ja tuo talkooväelle omia, hiukan järeämpiä työkaluja kuin rakennusviraston muoviset lumilapiot.

- Ei jää lähde irti tuollaisilla työkaluilla, tietää isännöitsijän töitä 17 vuotta tehnyt Virtala.

Hän ihmettelee, miksei kaupunki hoida vastaanottokeskuksen pihaa.

- Siellä ei ole tehty yhtään mitään, eikä keskukselle ole tietääkseni talonmiestä. On hyvä, että nyt näillä talkoilla piha saadaan kuntoon.

Virtala toivoisi, että asukkaat voisivat jatkossakin pitää keskuksen pihan ja katuosuuden puhtaana.

- Huomasin muutama päivä sitten, kun miehet laskivat pefleteillä mäkeä lumikasasta alas vastaanottokeskuksen pihassa. Kyllä heille pitäisi suunnitella järkevämpää tekemistä.
_________________________________________________

Ilta-Sanomat/STT: Turvapaikanhakijat ryhtyivät lumitöihin Helsingissä

Helsingin Punavuoren vastaanottokeskuksen asukkaat osallistuivat innoissaan lumitalkoisiin torstaina iltapäivällä. Keskuksen runsaasta sadasta asiakkaasta lapioon tarttui nelisenkymmentä ihmistä.

Keskuksen apulaisjohtaja Susanna Valojärvi iloitsi tempauksesta.

-Täällä on ollut sellainen voimavara liikkeellä, että kaduilla olisi tullut putipuhdasta, jos vain olisi ollut autoja, joilla kuljettaa lumi pois, Valojärvi kertoi.

Turvapaikanhakijoiden apuna oli myös muita punavuorelaisia. Talkoojoukko kaivoi autoja esiin hangen alta, puhdisti katuja ja teki lumityöt Uudenmaankadulla sijaitsevan vastaanottokeskuksen pihalla.

Tempauksen panivat alulle Pauliina Seppänen ja Sirkku Varjonen, joiden perustama verkosto Refugee Hospitality Club toimii muun muassa Facebookin välityksellä. Rakennusvirasto puolestaan toimitti paikalle lapioita.

Punavuoren vastaanottokeskus avattiin entisen Martta-hotellin tiloissa viime marraskuussa.

__________________________________________

Vartti: Turvapaikanhakijat innostuivat lumitöistä

Helsingissä Punavuoressa järjestettiin torstaina lumityötalkoot, johon osallistui Uudenmaankadun vastaanottokeskuksen väkeä ja paikallisia asukkaita. Osallistujia oli arviolta noin 40–50 henkilöä, joista suurin osa oli turvapaikanhakijoita.

Tapahtuman ideoineen Refugee Hospitality Clubin aktiivi Sirkku Varjonen iloitsi, että turvapaikanhakijoille saatiin mielenkiintoista tekemistä, josta lisäksi on oikeasti hyötyä muillekin alueen asukkaille.

Kaupunki lainasi osallistujille lapioita ja huomioliivejä. Lopulta lapioita ei edes riittänyt kaikille halukkaille, vaan niiden kanssa piti vuorotella. Lunta saatiin siivottua pois Uudenmaankadulta ja jalkakäytäviltä. Moni autonomistaja saattoi taas löytää lumeen hautautuneen kulkuvälineensä.

– Tapahtuma onnistui hienosti ja porukan henki oli todella hyvä. Kaikille osallistujille jäi iloinen mieli yhdessä tekemisestä. Muutamat ohikulkijat antoivat hyväntuulisesti vinkkejä, mistä lunta kannattaa luoda ja minne lumet voi kipata, iloitsee Sirkku Varjonen kuuman kaakaokupin ääressä.

Vapaaehtoisverkosto Refugee Hospitality Clubin ideana on luoda yhteys vastaanottokeskuksen ja paikallisten asukkaiden välille.

– Olemme liian tottuneita siihen, että joku muu hoitaa hommat. Kaikki voi alkaa spontaanisti heitetystä ideasta, josta muutkin innostuvat, kannustaa Sirkku Varjonen.

________________________________________________

HBL: Asylsökande tog spaden i vacker hand

Helsingfors senaste vapen mot inplogade bilar: ett tjugotal asylsökande utrustade med byggnadsverkets spadar.

Det är en syn sällan skådad denna vinter i Helsingfors. Med iver och energi tar de asylsökande sig an snödrivorna som om arbetet hängde på liv och död.

Platsen är Nylandsgatan i Rödbergen, en av många misskötta gator i centrum, gator som endast plogats med maskiner, mycket grovt och slarvigt.

- Tanken är att vi här tillsammans ska förminska snövallarna som plogbilarna lämnat efter sig, och koncentrera snön till få stora högar, säger Pirjo Salo, ordförande för Föreningen Rödbergen.

De är med i jippot liksom Röda korset. Men arrangörer är nätverket RHC, Refugee Hospitality Club.

- Vi spånade på olika sätt att engagera de asylsökande, och det här var den bästa idén. Det här är bra för alla.

Det fanns ett par orosmoln kring arrangemanget, till exempel glashalka och hotfulla istappar ovanför de oförsäkrade men frivilliga snöarbetarna, för dagen utrustade med reflexvästar.

Men de var nöjda allihopa.

- Det här var en väldigt bra ide'. Vi som ansökt om asyl har ju inte så mycket annat att göra. Vi kan varken studera eller jobba, säger Khadar Osman Jibril.

Han kom från Somalia för fyra veckor sedan och damp rakt ned i vår smällkalla vinter utan att någonsin tidigare ha sett snö.

- Det är en ny upplevelse. Snö är roligt.

(HBL:n pitempi lehtiversio suomeksi käännettynä)Tällaista näkyä on harvoin nähnyt tänä talvena Helsingissä: työntekijöitä jotka lapioivat lunta innoissaan.
- Istuimme alas ja mietimme kuinka saisimme aktivoitua turvapaikanhakijoita. Tämä idea voitti, sanoo kansalaisaktivisti Sirkku Varjonen joka vetää Refugee Hospitality Club -ryhmää.

Pirjo Salo, Punavuori-yhdistyksen puheenjohtaja, on mukana tekemässä Uudenmaankadusta kulkukelpoista.
- Yritämme poistaa aura-autojen jättämät lumivallit. Keskitämme lumen muutamiin suurempiin kasoihin.

Mutta näyttää aika tehottomalta, kun parikymmentä turvapaikanhakijaa paiskoo lunta sinne tänne ja välillä toistensa päälle.

Kunnes joku huomaa, että olisi fiksumpaa kaivaa esiin lumeen hautautuneet autot.
- En vastusta, sanoo Hannu Junkkaala, joka omistaa Kotihotellin vastaanottokeskuksen eli entisen Marttahotellin vieressä.

Yrityksen Citroën Berlingo on seissyt parkissa jouluaatosta asti.

Nigerialainen Ken Otasowie tarttuu lapioon ja saa avukseen muutamia muita vastaanottokeskuksesta. Vartin jälkeen on valkoinen lumikasa muuttunut autoksi.
- Tämä on tosi hienoa. Ilman tätä apua minulla olisi ollut kova homma aamulla.

Silloin auton pitää olla poissa lumiauran tieltä.

Prinssi jonka odotetaan nousevan valtaan

Ken Otasowie, kuten monet turvapaikanhakijat, on kokenut kovia.
- Minun isäni oli kuningas Delta State -kylässä, mutta kuoli hiljattain. Minä olen prinssi ja minun odotetaan nousevan valtaan.

Tradition mukaan minun pitää uhrata yksi lapsistani. Siksi minun oli pakko paeta.

Otasowie ei tiedä paljon tulevaisuudestaan. Hän tuli Suomeen joulukuussa eikä ollut oikeasti nähnyt lunta tai kokenut talven kylmyyttä.
- Nyt toivon saavani täältä turvapaikan. Kun sitten joskus palaan Nigeriaan, aion kertoa kaikesta uskomattomasta, jonka olen kokenut. Esimerkiksi sen että olen kävellyt vetten päällä.

Ken Otasowiella tai muillakaan ei ole mitään sitä vastaan, että he tekevät kaupungin, puhtaanapitotyöntekijöiden ja autonomistajien työtä.
- Hyvä kun voimme auttaa. Meillähän ei ole töitä eikä opintoja. Jotkut päivät ovat jopa tylsiä, sanoo Khadar Osman Jibrill Somaliasta.

Järjestäjät toivovat, että homma jatkuu useita päiviä.

Mutta yhdestä asiasta he lupaavat huolehtia: vakuutuksista. Lumitöissä on monenlaisia vaaroja kuten liukastuminen, jääpuikot ja autoilijat.

Marcus Lillqvist