maanantai 28. helmikuuta 2011

HS: Vertailu: Ruotsi ja Suomi kärjessä maahanmuuttajien kotouttamisessa

Helsingin Sanomat/STT: Vertailu: Ruotsi ja Suomi kärjessä maahanmuuttajien kotouttamisessa 28.2.2011

Tiedote: Slow progress on integration policies, says MIPEX study
Tutkimus: MIPEX III unabridged (pdf)
Suomen osuus tutkimuksesta suomenkielisenä (pdf)

Ruotsin lainsäädäntö antaa maahantulijoille parhaat lähtökohdat yhteiskunnassa toimimiseen, arvioi 31 maata kattava selvitys. Tuoreen selvityksen mukaan Suomi tarjoaa neljänneksi parhaat edellytykset kotoutumiselle.

Brittivetoisessa selvityksessä kiinnitettiin huomiota erityisesti työelämää, perheiden yhdistämistä ja syrjintää koskeviin lakeihin, joista Ruotsi sai huippuarviot. Vähemmän pisteitä tuli asumisoloista, koulutuksesta ja kansalaisuuden myöntämisestä.

Ruotsin jälkeen parhaiten vertailussa selvisivät Portugali, Kanada, Suomi ja Hollanti. Hännänhuippuna vertailussa oli Latvia.

Selvityksessä olivat mukana EU-maiden lisäksi Kanada, Norja, Sveitsi ja Yhdysvallat.

Vertailun oli tehnyt British Council, joka vaalii erityisesti Britannian kulttuurisuhteita muihin maihin.

___________________________________________________

Aamulehti: Kansanvälinen tutkimus: Suomi on maahanmuuttajille neljänneksi paras maa

Suomi on maahanmuuttajien kannalta neljänneksi paras maa. Mipex-tutkimuksen mukaan Suomen edelle sijoittuvat vain Ruotsi, Portugali ja Kanada. Selvityksessä ovat olleet mukana Pohjois-Amerkikan ja Euroopan maat. Huonoimmin pärjäsivät Kypros ja Latvia.

Tutkimuksen mukaan Suomen heikoimpia puolia ovat kansalaisuuden saaminen ja pitkäaikainen oleskelu. Niilläkin osa-alueilla Suomi kuitenkin pärjää paremmin kuin monet Euroopan maat.

Selvityksen mukaan maahanmuutto on Suomessa vielä nuori ilmiö.

Suomi pärjää monia Euroopan maita huonommin esimerkiksi perheenyhdistämiskysymyksissä ja kulttuurikasvatuksessa.

Mipexin mukaan Suomen maahanmuuttajapolitiikassa ei ole juuri tapahtunut muutoksia viimeisen kolmen vuoden aikana. Keskustelun ennakoidaan kiihtyvä eduskuntavaalien alla.

Tutkimuksessa vertaillaan maita useiden eri osa-alueiden perusteella. Tutkimuksen takana ovat British Council ja Migration Policy Group -järjestö.

Viimeksi tutkimus tehtiin kolme vuotta sitten. Siihen nähden esimerkiksi Yhdysvallat on parantanut asemiaan kun taas Iso-Britannia on maahanmuuttajan kannalta aiempaa huonompi paikka.