perjantai 18. helmikuuta 2011

YLE: Nuoret maahanmuuttajat työllistyvät yrittäjinä Helsingissä

YLE Helsinki: Nuoret maahanmuuttajat työllistyvät yrittäjinä Helsingissä 18.2.2011

Moni maahanmuuttaja työllistyy yrittäjänä. Tilastokeskuksen yritysrekisterin mukaan, jo vuonna 2008 ulkomaalaistaustaisten yrityksiä oli pääkaupunkiseudulla kaikista yrityksistä noin 10% ja koko Uudellamaalla noin 16%.

Nuoren työvoiman liikkuvuus ja kansainväliset parisuhteet edistävät maahaanmuuttoa erityisesti pääkaupunkisedulle.Ihmissuhteen kautta maahan tulleista moni myös jää ja työllistää itsensä usein yrittäjänä.

Norjalainen Trond Trosdahl tietää olevansa yksi vain 700 Suomessa asuvasta norjalaisesta. Trondin tarina on se tavallinen. Hän tapasi taannoin suomalaistytön Oslossa ja rakkaus toi hänet Suomeen ja Jyväskylään viitisen vuotta sitten.

No, rakkaus ei kestänyt, mutta Trond kuitenkin jäi ja kotiutui lopulta Helsinkiin. Hänen mielestään Helsinki ja Oslo ovat tunnelmaltaan hyvin samankaltaisia kaupunkeja. Trond opiskeli kaksi vuotta suomea, sai starttirahan ja perusti kirjanpitoalan yrityksen.

– No kielipäätä minulla ei ole yhtään. Mutta kuitenkin minun pääni on enemmän matemaattinen ja suomi on aika matemaattinen kieli, Trond sanoo.

– Minä en olisi voinut tehdä minun työtäni ilman suomea. Mutta arkipäivässä myöskin on aika paljon helpompi puhua suomea.

Suomalainen byrokratia ei ole pohjoismaalaiselle ylivoimainen

Trond opiskeli Norjassa ekonomiksi. Hänen yrityksellään on parikymmentä asiakasta ja uusia tulee koko ajan. Suomalaisista työvoimaviranomaisista ja järjestelmästä hänellä on hyviä kokemuksia.

– Minä uskon, että viranomaiset tekevät hyvin tärkeää työtä aloittaville yrityksille ja myöskin maahanmuuttajille, koska on aika usein, että maahanmuuttajat aloittavat oman yrityksen.

Australian kuumuus vaihtui Suomen pakkasiin

Australialainen Jenny Zukerman opettaa Suomessa it -alan englantia. Hän perusti omin neuvoin alan yrityksen kolme vuotta sitten. Hänen isovanhempansa pakenivat aikoinaan natsivainoja Euroopasta. Jenny itse kuuluu liikkuvaan, kansainväliseen sukupolveen.

- Halusin alunperin muuttaa Saksaan, mutta elämä vie. Nyt pidän Suomesta enemmän. Vihaan kuumuutta. En pidä 40 lämpöasteesta. Elän mieluummin 15, 20 asteen pakkasessa, Jenny vakuuttaa.

Jenny on vanhempiensa tuella ostanut jopa asunnon Helsingistä ja aikoo jäädä. Täällä on nyt hänen kotinsa. Suomen opiskelu on Jennyllä vielä "kesken". Hän harjoittelee aktiivisesti suomeaan sivutyössä kalliolaiskahvilassa. Hän myös pärjää suomen kielellä jo monissa arjen tilanteissa.