tiistai 15. helmikuuta 2011

SuomiTV: Ympäristöministeriö: Maahanmuuttajien yksipuolinen asuttaminen koventaa asenteita

SuomiTV: Ympäristöministeriö: Maahanmuuttajien yksipuolinen asuttaminen koventaa asenteita 14.2.2011

Ääriajattelu ja kovenevat asenteet lisääntyvät yleensä asuinalueilla, joissa samaa etnistä taustaa olevat maahanmuuttajat muodostavat suuren osan asukkaista. Myös asukkaiden elämäntilanne alueella vaikuttaa paljon.

-Jos köyhyys, heikko koulutustaso ja työttömyys kasautuvat samalle alueelle, silloin pinna rupeaa kiristymään. Silloin katsotaan, että joku vie toisen resursseja, arvioi erityisavustaja Peter Fredriksson ympäristöministeriöstä.

Asiasta keskusteltiin tänään etnisten suhteiden neuvottelukunnan järjestämässä seminaarissa Helsingissä. Keskustelu maahanmuuttajien asumisesta ja kotouttamisesta on pinnalla Euroopassa. Tukholman Rinkebyn kaltainen slummiutumnen halutaan estää Suomessa. Tukholman luoteisosassa sijaitsevan kaupunginosan asukkaista enemmistö on siirtolaistaustaisia.

Katso SuomiTV:n Heikki Lukinmaan juttu aiheesta.

---

Toimittaja
Kyseessä on myös valtaväestön etu. Tukholman Rinkebyn kaltainen slummiutuminen on estettävissä. Tukholman luoteisosassa sijaitsevan kaupunginosan asukkaista enemmistö on siirtolaistaustaisia.

Peter Fredriksson
Mä luulen, että kaikkein eniten kovenee sellaisessa ympäristössä asenteet, jos tää pääsee liian yksipuolistumiseen. Sanotaan Euroopan kokemukset on, joissa ollaan 60-80 prosenttia on samaa tai hyvin lähellä etnisen taustan tai saman etnisen taustan lähellä olevan väestöryhmän asuttamia alueita. Silloin tää....tai jos köyhyys, koulutustaso, työttömyys kasautuu samoille alueille. Silloinhan pinna ryhtyy kiristymään usein, koska silloin katsotaan, että joku vie toisen resursseja ja niin edelleen.

Toimittaja
Haluttiin tai ei, monikulttuurisuus on tullut jäädäkseen. Asenteiden kovenemisesta huolimatta sen voi nähdä myös voimavarana.

Nasima Razmyar
Kyllä mä uskon, että ihmiset toisaalta myös kyllästyy tällaiseen vastakkainasetteluun. Jokainen meistä haluaa elää rauhassa ja hyvässä ja viihtyisässä asuinympäristössä. Ja kuten nyt itse oman työn kautta tunnen paljon vapaaehtoisia ihmisiä, jotka käy meidän työn piirissä, niin ovat huomauttaneet, että kyllä sieltä maahanmuuttajataustaiseltakin oppii hyvin hyvin paljon uudelta naapurilta. Ei nyt puhuta vaan ruuasta ja uusista sanoista, vaan myöskin sellainen tietty elämänmyönteisyys ja iloisuus. Ja kyllä mä koen, että jokainen meistä kaipaa myöskin sitä lähellensä.