torstai 3. toukokuuta 2012

Yle: Maahanmuuttajan tiliote leviää Facebookissa?

Yle Pohjois-Karjala: Maahanmuuttajan tiliote leviää Facebookissa? 3.5.2012
Poliisitiedote: Facebookissa julkaistusta tiliotteesta rikostutkinta Lieksassa

Yhteisöpalvelu Facebookissa leviää lieksalaisen maahanmuuttajan tiliotteeksi väitetty kopio. Tiliotteessa näkyy Lieksan kaupungin rahatoimiston tilisiirtoja sekä henkilön nostoja tililtään. Lieksan poliisi aloittaa torstaina asian selvittelyn.

Facebookissa leviää lieksalaisen maahanmuuttajan tiliotteeksi väitetty kopio, josta käyvät ilmi henkilön nimi, kotiosoite sekä useita tilitatapahtumia. Lieksan poliisi kuulustelee torstaina asianomistajaa eli tilinomistajaksi merkittyä henkilöä.

- Torstaina tehdään asianomistajakuulustelu. Kyseessähän on asianomistajarikos. Mikäli asianomistajalla on asiassa rangaistusvaatimuksia, aloitetaan esitutkinta, rikoskomisario Antti Arponen Pohjois-Karjalan poliisista selventää.

Mahdollisena rikosnimikkeenä on yksityiselämää koskevan tiedon levittäminen.

Syyttäjä: En jätä tähän

Kihlakunnansyyttäjä Marja Vanamo sai tiedon maahanmuuttajan tiliotteeksi väitetystä paperista Yle Pohjois-Karjalalta.

- Vaikuttaa erikoiselta asiana ja menettelynä. En jätä asiaa tähän, toteaa Vanamo.

Syyttäjä tekee yhteistyötä poliisin kanssa mahdollisessa esitutkinnasssa.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa puidaan torstaina myös rasistiseksi epäiltyä Facebook-ryhmää. Syytettynä on kahdeksan ihmistä.

____________________________________________


Poliisitiedote: Facebookissa julkaistusta tiliotteesta rikostutkinta Lieksassa

Poliisi on aloittanut esitutkinnan yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Lieksassa asuvan miehen pankkitilin tiliotteesta julkaistiin internetin Facebook-yhteisöpalvelussa 28.4.2012 osakuva. Kuvasta näkyy miehen nimi ja osoite sekä pankkitilin tapahtumatietoja ja tilin alkusaldo.

Poliisi on luokitellut jutun rasistiseksi viharikokseksi, koska tilinomistaja on ulkomaalainen ja tilitapahtumat on julkaistu Facebookissa olevassa eräässä maahanmuuttajavastaisessa keskusteluryhmässä. Julkaistut tilitapahtumat koskevat pääosin Lieksan kaupungilta tulleita maksuja. Tilitapahtumista ei ilmene, mitä maksuja kaupunki on maksanut.

Yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen on asianomistajarikos. Asianomistajana oleva Somalian kansalainen on ilmoittanut 3.5.2012 kuulustelussa, että hän vaatii tekijöille rangaistusta. Pääepäiltynä on tiliotteen Facebook-profiilillaan julkaissut lieksalainen 29-vuotias mies. Toisena epäiltynä on lieksalainen 43-vuotias nainen, joka oli jakanut tiliotekuvan maahanmuuttajavastaisessa keskusteluryhmässä.

Julkaistut tilitapahtumat ovat herättäneet sosiaalisessa mediassa keskustelua ulkomaalaisille maksettavien avustusten suuruudesta. Rikostutkinnan osalta oleellista on kuitenkin se, saako toisen tiliotteen nimineen julkaista ilman lupaa, kertoo rikosilmoituksen vastaanottanut vanhempi konstaapeli Mauno Tuohiniemi.